0 Kč
×

Smoothie – zdravá snídaně i odpolední chutná svačinka

11.06.2018
Před nějakou dobou jsme začali u nás v DATARTu přemýšlet, čím si můžeme zpříjemnit naše pracovní dny a myslíme, že jsme na to už přišli a podrobili to přísnému testování, protože víc hlav, víc ví a verdikt je objektivnější. 


Zařaďte do svého dne lahodné smoothie nápoje a dodejte svému tělu potřebné vitamíny, pro jeho správnou funkci.

Došli jsme k závěru, že známe nápoj, díky kterému mohou být naše i vaše pracovní i volné dny hezčí. Jeho příprava vám nezabere víc jak 5 minut, což oceníte v případě, že ráno spěcháte do práce, nebo když máte na něco chuť a hlídáte si linii nebo zkrátka nechcete opouštět pohodlí vašeho domova.

Blíží se léto a v obchodech je nepřeberné množství zeleniny a pomalu se objevuje chutné ovoce, po kterém se nám přes zimu již stýskalo. Rozhodli jsme se proto, že si pracovní dny zpříjemníme chutnými snídaněmi a svačinami, jejichž příprava nezabere moc času a navíc nás velmi baví. Netrvalo nám to dlouho a došli jsme k závěru, že smoothie bude to pravé, co právě hledáme.  

Začátky nebývají lehké, než vyladíte vaši oblíbenou kombinaci smoothie z ovocných plodů nebo zeleniny, tak musíte mít trochu trpělivosti, ale rozhodně se u toho nebudete nudit a objevíte chutě, které vás příjemně překvapí. Pokud milujete ovoce a zeleninu jako my, tak neváhejte a dejte se do toho společně s námi.

Co je tedy vlastně smoothie?

Je čas si to tedy pořádně ujasnit! Jedná se o nápoj z ovoce či zeleniny, který je díky mixéru do hladka (z anglického smooth – hladký) rozmixovaný a ihned připravený ke konzumaci. Může tak sloužit jako snídaně, svačinka nebo zkrátka něco zdravého na chuť!

Na smoothie nás baví, že máme přípravu plně pod kontrolou a můžeme si každý den vytvořit novou kombinaci ovoce a zeleniny, doplněnou o oříšky, sušené plody, chia semínka, ovesné vločky, med atd. Plus navíc volíte „tekutou“ část tohoto super nápoje. Člověk má tak možnost udělat smoothie z mléka, džusu, vody, jogurtu nebo z tvarohu a to je náš firemní tip pro labužníky (když to nenaředíte mlékem nebo vodou, tak budete mít zdravý ovocný tvaroh na svačinu).

Proč si myslíme, že je skvělý nápad zařadit smoothie do vašeho i našeho jídelníčku?

  1. Získáte v celku kompaktní doporučenou dávku ovoce a zeleniny v jednom nápoji.
  2. Je to rychlé a jednoduché, takže ušetříte čas a můžete vzít smoothie do lahve s sebou v podstatě kamkoliv.
  3. Možná tím i vyzrajete na svá dítka, která čas od času ovoce a zeleninu nemají rády.
  4. Tím, že budete jíst pravidelně a vyváženě, docílíte rychleji své vysněné postavy.
  5. Budete mít lepší trávení.
  6. Dosáhnete detoxikace těla zdravým způsobem.
  7. Posílíte imunitní systém.
  8. Budete mít lepší spánek díky konzumaci tělu prospěšných potravin.
  9. Budete se cítit nabiti energií.
  10. Když vyměníte čokoládu za smoothie, nebudete mít pak pocit viny a díky sladkosti ovoce budete mlsat tak jako tak​. :)


Seznam by mohl jít dál a dál. Zkrátka sečteno a podtrženo, díky vitamínům budete krásnější, zdravější a budete se cítit lépe. Mozek díky cukru z ovoce funguje efektivněji a třeba díky tomu budete i šťastnější, protože se vám bude lépe dařit!

smoothie2
Smoothie - nápoj, který může být zeleninový či ovocný a jeho příprava netrvá víc než pár minut, to stojí za zkoušku. 

A v čem si lahodné smoothie připravit?

Příprava smoothie je prostě zábava a nezabere moc času. Pokud si lámete hlavu s tím, jaký přístroj bude právě pro vás nejvhodnější, tak nezoufejte. Tenhle domácí úkol jsme za vás už zpracovali, tak se pojďme spolu podívat, jaké jsou v současné době na trhu možnosti. Nyní naleznete v tomto segmentu nepřeberné množství mixérů v nejrůznějších barvách, provedeních a s různým výkonem. Dostupné přístroje můžeme rozdělit do kategorií stolní mixérysmoothie makery a tyčové mixéry.

Stolní mixéry

Jejich výhoda jednoznačně spočívá v objemu nádoby, kterou disponují. Pokud tedy připravujete ovocný nápoj i pro další členy domácnosti, tak prostor navíc oceníte. Díky tomu, že má stolní mixér větší mixovací čepele, je vhodný i pro přípravu polévek, omáček nebo domácí zmrzliny. Vyšší výkon ve spojení s pevnými čepelemi zaručí perfektní výsledek a spokojeného strávníka. Pokud jste milovníci organického mléka, tak můžete velmi pohodlně připravovat mléko z ořechů či rozdrtit kostky ledu.

Smoothie maker

Tento typ mixéru je přímo určen pro vlastní výrobu smoothie. Jeho výhodou je jednoznačně celková velikost přístroje, a proto skvěle zapadne do vaší kuchyně a nezabere příliš místa na kuchyňské lince. Smoothie makery disponují menším objemem nádoby, nicméně častokrát si v nich můžete odnést s sebou právě připravený nápoj. Tyto nádoby totiž fungují jak pro přípravu, tak pro konzumaci hotového nápoje, jen místo koncovky s čepelemi nasadíte víčko určené pro konzumaci nápoje a můžete vyrazit prakticky kamkoliv. Některé z nádobek na přípravu smoothie mají i šikovné ouško, pro stabilnější a lepší úchyt nádobky.

Tyčové mixéry

Tento typ mixéru vám pomůže připravit smoothie také, ale bude to od vás vyžadovat větší zručnost. Primárním účelem těchto mixérů je příprava omáček, kvalitních domácích pomazánek a kaší. Většina z nich disponuje nejrůznějšími nástavci a komponenty, které tvoří šikovného pomocníka v kuchyni. Díky tomu budete mít vždy po ruce šikovného pomocníka, který vás nikdy nenechá na holičkách. S tyčovým mixérem nebude mít smoothie nejspíše nikdy dokonale jemnou strukturu, nicméně pokud na tento chutný nápoj máte chuť pouze jednou za čas, tak budete s jeho výkonem jistě spokojeni.

Jak tedy správně vybrat...?

Řekli jsme si, že bude nejlepší, když pro vás vybereme konkrétní příklady, celkově jsme pro vás vyhledali sedm pomocníků do kuchyně, a některé z nich dokonce slouží nejen pro přípravu zdravých smoothie nápojů, což může být užitečné. Přístroje se liší nejen výkonem, funkčností a designem, ale i příslušenstvím a svými nečekanými schopnostmi. Doufáme tedy, že teď už společně přijdeme na to, který přístroj si díky široké nabídce DATARTu vyberete, ale to necháme na vás...

Přístroje jsme porovnávali hned v několika aspektech, které můžete vidět v tabulce. Jednalo se o objem nádobek, max. příkon, počet rychlostí, otáčky a především o funkce, které jsou pro přípravu smoothie důležité, tím je bezpochyby sekání a pulzní spínač. Zhodnocení výkonnosti otáček při mixování a max. příkon produktu může být základním vodítkem, při výběru mixérů, díky těmto specifikacím totiž víte, jaká síla se uvnitř těla přístroje skrývá. 

Co se týče objemu nádobek, pro přípravu smoothie, tak především záleží na typu mixéru. Pokud se jedná o smoothie makery, které poskytují oboustranné využití nádobky, objemově se pohybujeme tradičně od 300 ml až do 900 ml. Velké stolní mixéry disponují velmi často maximální objem 2 litry (Sencor SBU 8850NP, ETA Vital Blend Mini 2100 90000 a další), což umožňuje přípravu nápoje pro tři až čtyři osoby, tím pádem ráno ušetříte čas, pokud máte větší počet členů domácnosti. V případě tyčových mixérů (Concept TM4730, Bosch MSM67140 či jiných dostupných modelů) můžete využít, jak příslušenství, které dodává výrobce, tak i možnost rozmixovat svůj nápoj v libovolné vyšší nádobě.

Je třeba si položit určitě otázku, z jakých potravin budete chtít nejčastěji vaše smoothie připravovat. Pokud plánujete zařadit do vašich nápojů ořechy či tvrdší kusy ovoce a zeleniny popř. led, tak je nezbytné myslet na to, aby nový pomocník touto schopností disponoval. Jedná se nejčastěji o funkci sekání nebo drcení ledu. Většina výrobců tyto parametry vždy u popisu produktu uvádí, takže nemusíte mít strach, že byste kupovali zajíce v pytli. Klasicky také platí přímá úměra, že s rostoucím výkonem roste i úroveň zpracování a transformace potravin do hladkého nápoje.

Nicméně na druhou stranu záleží vždy na vás, jakou strukturu vašeho nápoje si oblíbíte nejvíce. Díky tomu výrobci také nabízejí různé počty rychlostí a možnost pulzního spínače, díky kterému spustíte přístroj jen po dobu jeho stlačení. Což není na škodu, když si chcete váš nápoj doladit posledním kouskem ovoce navíc nebo do něj chcete nasypat trochu ledu a jemně ho rozdrtit. 

V současné době je možné koupit smoothie makery s širokou řádkou příslušenství (Nutribullet Extraktor 600) a v mnoha barevných provedeních, například od společnosti Nutribullet či Sencor. Tím pádem tak nový přístroj perfektně zapadne do barevného ladění vaší kuchyně. V případě, že patříte mezi fanoušky zdravého životného stylu, tak vám všestranně poslouží výkonný stolní mixér, který využijete pro přípravu nejrůznějších zdravých pokrmů a vaše investice se vám vrátí dvakrát, jak ve zdraví, tak v úspoře času. 

Závěrečný verdikt, aneb supernápoj v hlavní roli...

Sečteno a podtrženo, "smůtýčko" je skvělou a rychlou snídaní či svačinou, kterou připravíte bleskurychle. Nudit vás rozhodně nezačne, protože je variabilní a vaší fantazii se tu rozhodně meze nekladou. Díky rozmixování potravin nebudete muset doporučenou denní dávku ovoce a zeleniny složitě přenášet v krabičkách do práce či do školy a budete mít vše v jedné nádobce připraveno rovnou ke konzumaci. Nápoj vás zasytí a dodá vám potřebné vitamíny a živiny, které vaše tělo, pro jeho správnou funkci, nutně potřebuje. Podstatným přínosem jsou jednoznačně i enzymy, které syrová zelenina a ovoce obsahuje. Díky nim bude vaše tělo lépe trávit, a vy tak docílíte zdravé očisty vašeho organismu.

Doufáme, že jsem vás inspirovali k tomu, jak kreativně rozšířit váš repertoár snídaní a svačin, protože nás to moc baví! O vaše výtvory se s námi můžete podělit na našem DATARTím Facebooku, kde se vždy zaručeně dozvíte o tom, co je u nás nového a co pro vás ve světě elektrospotřebičů chystáme za novinky.

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek