0 Kč
×

Vánoční pohádky vykouzlí šťastné a veselé

23.12.2023

Oblíbené pohádky a komedie jsou ingrediencí, která k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Právě díky nim je tohle období ještě o něco kouzelnější. A na co se letos můžete těšit? Na obrazovkách se objeví vše od úplné klasiky až po novější kousky. Pro jistotu pro vás máme malý přehled, aby vám nic důležitého neuniklo.

Šťastné a pohádkové Vánoce

Anděl Páně

Už den před Vánoci se můžete těšit na anděla Petronela, který vás vezme přímo do nebe. Tam se zrovna všichni chystají na oslavu Ježíškových narozenin. Petronel je pověřen službou u nebeské brány, ale soudí příchozí duše příliš přísně a nechce je do nebe pustit, až si nakonec nahněvá samotného Pána Boha a vyslouží si trest. Je seslán na zem, aby napravil alespoň jednoho hříšníka, jinak na štědrý den propadne peklu. Celou dobu mu „pomáhá“ nezbedný čert Uriáš.

Nalaďte se na vánoční notu s českou filmovou pohádkou Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha, která si od roku 2005 znovu a znovu získává srdce diváků napříč generacemi. Snímek se již zapsal mezi vánoční evergreeny a není se čemu divit, protože celý děj se nese v duchu laskavého humoru, nadsázky a také perfektních hereckých výkonů Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka.

Pohádku můžete sledovat už 22. 12. ve 20:10 hod. na ČT 1. Následovat bude stejně povedené pokračování pod názvem Anděl Páně 2, a to 23. 12. ve 20:05 hod. na ČT 1.

Sám doma

Bez této rodinné komedie si většina z nás už asi ani neumí Vánoce představit. Již od počátku 90. let držíme rok co rok palce osmiletému Kevinu McCallisterovi, aby ubránil dům před lupiči, zatímco jeho rodina odjela na dovolenou a on zůstal úplně „Sám doma“. My už ale moc dobře víme, že si s tímto úkolem poradí lépe než lecjaký dospělý, a ještě se u toho skvěle pobavíme. 

Nebude chybět ani Sám doma 2: Ztracen v New Yorku. Malého Kevina tentokrát nezapomenou doma, ale on se ztratí na letišti, kde nastoupí do jiného letadla než ostatní. A tak se stane, že zatímco jeho rodina odletí na vysněnou dovolenou do Miami, Kevin se octne úplně sám v New Yorku. Nebyl by to ale on, kdyby se nerozhodl si to pořádně užít. Naštěstí má u sebe tátovy peníze, takže se ubytuje v nejprestižnějším hotelu Plaza a začne si vychutnávat vánoční pohodu plnými doušky. To však ještě netuší, na koho v New Yorku narazí... 

Na Macaulayho Culkina v rodinné komedii Sám doma se můžete těšit 24. 12. v 19:50 hod.na Primě. Sám doma 2: Ztracen v New Yorku bude následovat 25. 12. ve 20:15 hod. na Primě.

Pohádky na Vánoce

Pyšná princezna

Milovníci pohádek se dočkají pokladu české kinematografie v podobě Pyšné princezny, bez níž by se Vánoce už také jen tak neobešly. Princezna Krasomila se opět zamiluje do krále Miroslava, kterého ale nejdřív ve své pýše odmítne. Ten si to však nenechá líbit, a jelikož je velmi moudrý, vymyslí si plán. V přestrojení za zahradníka se nechá vzít na zámek do služby a pomocí práce a lásky princezninu pýchu napraví. 

A jak to bylo dál sledujte už 25. 12. v 17:10 hod. na Primě.

Dařbuján a Pandrhola

Česká pohádková komedie Dařbuján a Pandrhola z roku 1959 je klasikou všech klasik. V hlavních rolích se zde objevil Jiří Sovák a Rudolf Hrušínský, nudit se tedy opravdu nebudete.

Pro zasvěcení neznalých se děj odehrává v malém městečku, kde žije chudý havíř Kuba Dařbuján a bohatý sládek Pandrhola. Dařbuján má kupu dětí, které nemůže uživit a zrovna se mu narodilo další, pro které hledá kmotra. Vybere si sekáče Smrťáka a ten mu za to nabídne, aby se stal lékařem. Bude-li stát smrťák u nohou nemocného, může ho Dařbuján uzdravit, ale pokud si stoupne na druhou stranu, nesmí mu pomoci. Dařbuján léčí chudé zdarma a bohaté za peníze, jednoho dne však podmínky dohody poruší…

…a jak to celé dopadne sledujte 24. 12. v 17:55 hod. na Primě.

Pohádky na Vánoce

Pelíšky

Patříte k těm, kteří se bez této české komedie na Vánoce neobejdou? My se vám vůbec nedivíme, protože kromě skvělého hereckého obsazení přináší pestrou škálu emocí v čele s naprosto geniálním humorem a nadsázkou. Díky tomu patří tato hořkosladká komedie režiséra Jana Hřebejka k těm, které se snad nikdy neokoukají a řada hlášek z filmu již dokonce zlidověla.

Nalaďte si 24. 12. ve 22:00 hod. ČT 1 a vraťte se s rodinou Šebkových a Krausových zpět k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se v šedesátých letech v jedné pražské čtvrti. 

Grinch

Pomyslným symbolem Vánoc se paradoxně stal i zelený chlupáč, který je však nemá zrovna v oblibě, lépe řečeno je přímo nenávidí. Grinch žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vísku Kdosice. Příběh se odehrává zrovna v období, kdy se obyvatelé Kdovic – Kdovíci – nadšeně chystají na vánoční svátky a Grinch se rozhodne ukrást všechny dárky a výzdobu, zkrátka ukrást Vánoce. Nakonec však i on pochopí, v čem tkví pravé kouzlo Vánoc.

Geniální Jim Carrey v roli Grinche to rozbalí na vašich obrazovkách 30. 12. v 10:35 hod. na Primě.

Princezna se zlatou hvězdou

Princezna se zlatou hvězdou je pohádka, která vás pohladí po duši. Byla natočena v roce 1959 na motivy slovenské pohádky Boženy Němcové. Princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, prchá v přestrojení do myšího kožíšku před zlým králem Kazisvětem, který ji chce za ženu. Nechá se vzít do služby v kuchyni v sousedním království, kde potkává dobrosrdečného prince Radovana…

Na tuto milou pohádku o lásce a odvaze se můžete těšit na Seznam TV, a to v časech 24. 12. od 16:40 hod. a 26. 12. od 20:10 hod.

Slunce, seno, jahody

Kdo by neznal a nemiloval trilogii „Slunce, seno, …“ s legendární Helenou Růžičkovou. Nenechte si během vánočních svátků ujít komedii Slunce, seno, jahody.

Hlavní dějová linka se točí kolem studenta Šimona Pláničky, který do Hoštic přijel na prázdninovou praxi a v místním kravíně chce experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Ze začátku ho nikdo nebere vážně, ale vše se změní, když se po vsi rozkřikne, že je synem krajského funkcionáře. 

Nezapomeňte se zastavit v Hošticích a pobavit se u svérázné komedie režiséra Zdeňka Trošky! Sledujte Slunce, seno, jahody 24. 12. od 12:15 hod. na stanici Markíza.

Tři oříšky pro Popelku

Co by to bylo za Vánoce bez legendární Popelky v podání krásné Libušky Šafránkové. Pohádku, kterou milují děti i dospělí, si asi nemusíme nijak zvlášť představovat. Popelka se díky třem oříškům stane lukostřelcem, který vyhraje prsten krále honů a poté okouzlující princeznou, ze které se princi zatají dech. Popelka musí z plesu spěchat zpátky domů a princi uteče, ten ji však nakonec díky ztracenému střevíčku opět najde. A co vykouzlí poslední kouzelný oříšek? Bude svatba?

Příběh o tom, jak se plní kouzelná přání, sledujte na ČT 1 24. 12. od 20:30 hod. a 26. 12. od 15:55 hod.

Císařův pekař – Pekařův císař

S Janem Werichem si udělejte výlet do doby císaře Rudolfa II, který se místo panování věnuje alchymii a marným pokusům oživit zázračného Golema. Na druhé straně pekař Matěj rozdá pečivo určené pro královskou tabuli chudým a skončí ve vězení. Tam se seznámí se sympatickou Kateřinou – pomocnicí alchymisty Kellyho. Zatímco císař odjíždí do „Brandejsa“, ocitne se Matěj na jeho místě a ostatní ho považují za omládlého císaře. V této nové roli se mu podaří oživit Golema a zabránit vražednému spiknutí ministrů a rádců. Než se pravý císař vrátí, je celý dvůr vzhůru nohama.

Tuto nesmrtelnou historickou komedii s Janem Werichem ve dvojroli si nenechte ujít 25. 12. od 17:50 hod. na Nově.

Klíč svatého Petra (2023)

 Nová pohádka režiséra Karla Janáka bude mít premiéru přesně na Štědrý den. Zloděj Vilém, podvodnice Emílie a nevinný Tobiáš se pokusí okrást svatého Petra, jsou však krutě potrestáni. Svatý Petr, který střeží nebeskou bránu, je posílá zpět na zem, aby ve stanovené lhůtě našli ztracený klíč. Napínavý příběh se odehrává v malebném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích.

 

Přijdou hlavní hrdinové za trest do pekla? Jak dopadne jejich dobrodružná výprava? Vše se dozvíte 24. 12. od 19:00 hod. na ČT 1.

***

Prožijte krásné a pohádkové Vánoce se svými nejbližšími.

Chci novou televizi

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek