Tak, už máte zabalené dárečky, nebo ještě hledáte další inspiraci? Pak pro vás jeden tip máme – sušené maso alias jerky. Můžete je samozřejmě i koupit, ale vlastnoručně vyrobený dárek potěší jistě mnohem víc. Tak jdeme na to!
Výhody sušeného masa
- vysoký obsah bílkovin
- zdravé a chutné
- ideální na túry, cestování a sport
Patří váš manžel, táta nebo bratr k milovníkům masa na jakýkoli způsob? Darujte mu na Vánoce balíček (či dva) domácího sušeného masa!
Když je na cestách potřeba doplnit energii, jsou tu benzínky s pochoutkou zvanou jerky. Balíček 25 g takového hovězího masa stojí ale víc jak 50 Kč, což se velmi rychle prodraží. Přesto patří ochucené sušené maso k vyhledávanému zboží, protože z něj snadno získáte hodnotné bílkoviny a není potřeba jej vozit v ledničce a porcovat někde na koleni. Jeho chuť je navíc docela návyková…
Sušené maso oceníte i na výletech nebo třeba při rybaření, kde vám jerky dokáží rychle dodat do těla bílkoviny a vy se dále můžete věnovat lovu ryb, třeba na populární pelety.
Co jsou vlastně jerky? Jde o sušené proužky syrového masa, ze kterého je odstraněn tuk.
Jaké maso zvolit?
Drůbeží masa (kuřecí, krůtí) jsou dietnější, hovězí maso zase obsahuje velké množství železa a zinku. Pokud rádi experimentujete, můžete klidně vyzkoušet maso rybí – losos, tuňák… Doporučujeme ale pro obdarovaného/obdarovanou udělat mix balíček (kuřecí, krůtí, rybí, libové hovězí, vepřové), ať vyzkouší co nejvíce příchutí
Věděli jste, že 25 g sušeného masa odpovídá přibližně 60 g syrového masa? Všechny prospěšné nutriční hodnoty přitom zůstávají zachovány.
Sušení masa v sušičce
Pokud máte doma sušičku na ovoce, máte bezpečně vyhráno. Sušička na maso totiž se totiž primárně nevyrábí, na trhu jsou pro tento účel k dostání sušičky potravin. Ve všech těchto přístrojích tedy můžete sušit jak ovoce či bylinky, tak jakýkoliv druh masa.
Postup sušení masa v sušičce:
Maso nakrájejte na proužky tlusté cca 3 mm. Jednotlivé proužky osolte, opepřete a pak už je to jen na vaší fantazii. Použít můžete oblíbenou omáčku nebo směs třeba na grilování. Na sušičce si poté nastavte maximální teplotu 60 °C a sušte 6–8 hodin. Drůbeží maso bude hotové rychleji, naopak na hovězí si počkáte o něco déle.
Postup sušení masa v horkovzdušné troubě:
Máte doma pouze horkovzdušnou troubu? Pověste proužky masa na špejle či špízové jehly napříč přes mřížku, zapněte horkovzduch a zvolte teplotu kolem 50 °C.
A jak poznáte, že už jsou jerky hotové? Jednotlivé proužky masa půjdou lehce zlomit.
Ideální dárek pro…
- bezlepkáře
- sportovce
- příznivce zdravého životního stylu
- milovníky masa
- řidiče z povolání