0 Kč
×

Technologie jako spojenci v boji se stresem

16.12.2023

V dnešní uspěchané době je stres nevyhnutelným společníkem mnohých z nás. Často hledáme způsoby, jak se uvolnit a nabrat nové síly. Naštěstí s nástupem moderních technologií máme k dispozici nástroje, které nám mohou pomoci stres nejen lépe rozpoznávat, ale také s ním efektivně pracovat.

stres

Na začátek je dobré si uvědomit, že stres není třeba vnímat vyloženě negativně, často nás trocha stresu podněcuje k lepším výkonům a efektivnějšímu přístupu k práci. Avšak všeho moc škodí, a dlouhodobý stres může nadělat pěknou paseku. Víte, co se říká o ohni, i stres může být dobrý sluha, ale… Pojďme se proto podívat na to, jak můžeme využít různé technologické gadgety k udržení našeho duševního zdraví v rovnováze a co pomáhá na stres.

O čem se dočtete

Osobní terapeuti do kapsy

Jelikož se chytré telefony staly základní výbavou téměř každého z náš, začneme u nich. Jejich využití se z komunikace rozšířilo na celou řadu nástrojů pro zlepšení našeho každodenního života. Díky široké nabídce aplikací zaměřených v podstatě na cokoli vás napadne, můžeme mít kdykoliv po ruce také osobního pomocníka v boji se stresem.

zvládání stresu

Aplikace jako třeba Headspace nebo Calm nabízí meditační a relaxační programy, které uživatelům pomáhají dosáhnout klidu mysli a lepšího zvládání stresu. Tyto aplikace často zahrnují průvodce pro meditaci, zkvalitnění spánku, a dokonce i pro krátké relaxační přestávky během pracovního dne.

Další aplikace jako například Breathwork vás provedou dechovými cvičeními, která můžete použít k okamžitému snížení stresu. Pro sledování nálady a emocionálního stavu vám slouží zase aplikace jako je Moodpath nebo Sanvello, které poskytují uživatelům tipy a techniky pro zvládání emocí a stresu, a dokonce nabízejí terapeutické nástroje a podporu.

zvládání stresu

Některé aplikace využívají přístup založený na kognitivně-behaviorální terapii (CBT) a mindfulness, které jsou prokazatelně účinné při zvládání stresu a úzkosti. Aplikace jako Fabulous vám pomohou vytvořit zdravé návyky a rutiny, které mohou vést k celkově nižší úrovni stresu ve vašem životě.

Výhodou těchto aplikací je, že jsou vždy po ruce – ať už potřebujete pětiminutovou přestávku k odpočinku v práci, nebo pomoc s usínáním po náročném dni. S chytrým telefonem v kapse máte přístup k nástrojům, které vám pomohou zvládnout stresové situace a zlepšit vaše duševní zdraví kdekoli a kdykoli.

zvládání stresu

Osobní kouč na zápěstí

Chytré hodinky se staly neodmyslitelným doplňkem mnoha spokojených uživatelů. Kromě toho, že nám ukazují čas a zobrazují různé notifikace na základě spárování s chytrým telefonem, tak také sledují naši fyzickou aktivitu, měří srdeční tep a jsou schopné monitorovat naše stresové hladiny. Přesto, že je stres především záležitostí psychiky, způsobuje v těle také fyzické projevy a díky senzorům a pokročilému softwaru můžeme získat přehled o tom, kdy a v jakých situacích se cítíme nejvíce napjatí. Tato data nám pak mohou pomoci přizpůsobit naši rutinu tak, abychom stresu předcházeli nebo ho efektivněji zvládali.

zvládání stresu

Řada chytrých hodinek vás prostřednictvím aplikace provede jednoduchými dechovými cvičeními, která jsou jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit stres a uvolnit tělo. Pokud se soustředíte na dech a podaří se vám ho dostat pod kontrolu, postupně tak docílíte snížení srdeční frekvence a srdce tak do mozku vysílá signál k uvolnění vzniklého napětí. Naopak při mělkém a zrychleném dechu získává mozek a celé tělo podnět ke stresu. Nepodceňujme proto význam dechových cvičení a dechu celkově. Doporučuje se těmto cvičením věnovat pravidelně, klidně jen pár minut, jelikož správné dýchání pomáhá snižovat hladinu stresu, ovládat úzkosti či předcházet záchvatům paniky.

zvládnutí stresu

Poslech hudby jako terapie

Asi nikoho nepřekvapí, že hudba dokáže ovlivnit naše emoce a stav mysli. Proto není třeba příliš rozvádět fakt, že sluchátka, reproduktory a audio obecně má své nezastupitelné místo ve „výbavě první pomoci proti stresu“ každého z nás. Zkuste si představit například dojemné či strašidelné filmy bez hudebního podkresu… Nebylo by to zdaleka ono, že? Poslech oblíbených melodií může rychle zlepšit náladu a snížit hladinu stresu, ale také nás dokáže motivovat například ke sportovním výkonům.

zvládání stresu

Sluchátka a reproduktory dnes nabízejí kvalitní zvukový zážitek, ať už jste doma nebo na cestách. Využití technologie pro poslech hudby je snadný a přístupný způsob, jak si dopřát okamžiky pohody kdykoliv během dne. Kromě hudby můžete také relaxovat při oblíbených podcastech či audioknihách. A pokud si navíc zvolíte sluchátka s funkcí potlačení okolního ruchu, můžete si dopřát ničím nerušený klid ať jste kdekoli.

Malý únik od reality

Virtuální realita (VR) nabízí odreagování od každodenního stresu. Ponoření se do jiného světa může poskytnout úlevu mysli a nabídnout prostor pro relaxaci. Ať už se jedná o meditativní prostředí nebo virtuální zážitky v přírodě, VR headsety nám otevírají dveře do světů, které mohou pomoci získat odstup od stresující reality.

Jelikož VR v poslední době prochází velkým rozvojem, je možné, že do budoucna by se mohla využívat i na odborné úrovni jako doplněk léčby depresí, úzkostí či různých neuróz. Čistě z laického pohledu však zatím můžeme virtuální realitu považovat za skvělý prostředek, právě pro uvolnění od stresu. Je samozřejmě třeba zvolit vhodnou virtuální realitu, abychom se nedostali naopak do ještě většího napětí, protože i to VR dokáže.

zvládání stresu

Zábava, která rozptýlí myšlenky

Mnozí si myslí, že hraní her na PC či různých konzolích je jen zdrojem zábavy pro děti a mladé. Opak je však pravdou – hry mohou být účinným způsobem, jak zatočit se stresem u lidí všech věkových kategorií. Při hraní videoher dochází v našem mozku k uvolnění dopaminu neboli hormonu štěstí a vzniká tak prostor pro potřebnou mentální pauzu a odstup od každodenního tlaku a napětí.

Samozřejmě nic se nemá přehánět, ale dopřát si chvíli relaxace u oblíbeného herního titulu, obzvlášť po náročném dni, určitě není na škodu. Při dnešní bohaté nabídce her si vybere opravdu každý.

zvládání stresu

Krátké shrnutí

Ať už preferujete klidné dechové cvičení s pomocí aplikace nebo únik do virtuální reality, technologie nám dnes nabízí mnoho cest, jak se vyrovnat se stresem. Využitím chytrých hodinek, sluchátek, VR headsetů či herních konzolí můžeme najít klid a uvolnění, které potřebujeme k regeneraci našeho duševního zdraví. Nezapomínejte, že i když technologie mohou být našimi spojenci, je také důležité najít čas na odpočinek bez obrazovek a digitálního světa například při sportu, meditaci či u dobré knihy. Kombinací technologických nástrojů a dobře zvolených odpočinkových technik můžeme efektivně bojovat se stresem a žít šťastnější a vyrovnanější život.

***

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek