0 Kč
×

Vyrábíme adventní věnce

27.11.2020
K tradičním Vánocům neodmyslitelně patří adventní věnec. Jde o jeden z prvních symbolů, který nám připomíná, že vánoční čas brzy zaklepe na dveře. Chystáte se tento rok na výrobu adventního věnce přesně podle svého vkusu? Nechte se inspirovat tipy na adventní věnce v duchu Zero Waste, které možná i u vás doma nastolí nový trend.

Vyrábíme adventní věnce

Co je Zero Waste?

Zero Waste (ve volném překladu i nulový odpad) označuje životní styl, ve kterém je jedním z hlavních cílů vyprodukovat co nejméně odpadu. Za jediný rok u nás vznikne více než 544 kg odpadu na obyvatele. Do hry vstupuje nutné třídění. Český národ na tom není špatně, ale cíl EU – 50 % recyklovaného odpadu – se bohužel stále neplní.

V průběhu vánočních příprav a samotných Vánoc u nás vzniká obrovské množství odpadu. Objednáváme více balíků, kupujeme množství dárků, děláme velké zásoby jídla a spotřebujeme desítky metrů balicího papíru. Všimli jste si někdy, jak to přes vánoční svátky vypadá u kontejnerů na odpad?

Zero Waste nás chce kromě jiného naučit, že bychom měli umět Refuse – Reduce – Reuse. Tedy odmítnout to, co nepotřebujeme, zredukovat věci, kterými se obklopujeme a najít nové využití pro to, co už doma máme. Na letošní adventní věnec nepotřebujete stovky korun, vše důležité už doma máte. Jednoduchost, styl, přírodní materiály, dokonalé sladění nebo využití starších ozdob – to vše bez plýtvání a zbytečného odpadu!

Vyrábíme adventní věnce

Čistě přírodní adventní věnec

Nablýskané, načančané a umělé? Zkuste tento rok Vánoce v tradičním stylu, který využívá hlavně krásu a rozmanitost přírodnin. Stačí vyběhnout na krátkou procházku do přírody (zahrady) a můžete se vrátit s množstvím přírodního materiálu v hřejivých barvách. Posbírejte červené bobule ze skalníku, oranžové z hlohyně nebo šípku.

Výjimečně lesklé jsou listy vavřínu, krušpánku, břečťanu i mahónie. Na tradiční adventní věnec byste měli použít pouze takový materiál, který s klidným svědomím později poputuje do kompostu. Jeho základem může být slaměný věnec, ke kterému přidáte jehličí, sušené pomeranče, jablíčka, skořici, badyán, hřebíček, ořechy a jejich skořápky či menší šišky...

Vyrábíme adventní věnce

Vyrábíme adventní věnceJak postupovat?

Ke slaměnému kruhu postupně přikládejte rovnoměrné větvičky jehličí (resp. krušpánku). Dřevěný základ má tu výhodu, že vypadá dobře sám o sobě. I pokud necháte část korpusu odkrytou, stále bude působit esteticky.

První řadu je potřeba naskládat co nejhustěji vedle sebe, abyste zakryli korpus. Dalšími vrstvami skryjete případné nedostatky a modelujete mohutnost věnce. Na přichycení vrstev používejte nebarvený bavlněný provázek nebo drátky, které z adventního věnce po Vánocích vyděláte.

Dopředu však myslete na uchycení 4 adventních svíček. Můžete použít delší tenké hřebíky, které propíchnete zespodu slaměného kruhu. Hroty hřebíků opatrně nahřejte, lépe se dostanou do svíček bez rizika vylomení vosku.

Na jehličí pomocí drátků nebo provázků přichytávejte přírodní ozdoby. Výsledkem je krásně bohatý a zároveň i voňavý věnec, na který bude s obdivem koukat celá rodina a každá návštěva.

Zajímavou alternativou k jehličí je mech. Jeho tlumená zelená barva pěkně koresponduje s bílými bobulemi jmelí a výborně se vyjímá v interiérech s chladnými odstíny.

 

Minimalistický adventní věnec

Máme tu také dva zajímavé tipy pro milovníky minimalismu, protože staré známé rčení, že „v jednoduchosti je krása“, bude platit vždy! Pokud máte doma menší kovové vědro, květináč nebo stylové drátěný košík, využijte jej jako základ pro netradiční provedení adventního věnce. Jak vidíte, potřebujete pouze minimum přírodního materiálu a 4 svíčky. Za pár minut je stylová dekorace hotová a vánoční nálada může začít.

Vyrábíme adventní věnce

Co s věncem po svátcích?

Sundejte drátky, svíčky, rozdělte věnec na menší části a vložte do kompostu nebo bioodpadu. Celé týdny vám dělal radost krásný adventní věnec, který naše prostředí žádným způsobem nezatížil. A co je nejlepší – každý rok si můžete vyrobit jiný a vždy jedinečný!

Vyrábíme adventní věnce

Moderní adventní věnec ze starých ozdob

Nestíháte sledovat barevné trendy vánočních výzdob, které se skoro každý rok mění? Vánoční výzdoba může odrážet váš jedinečný vkus. Zatímco někdo má rád jemnou kombinaci růžových tónů, další zůstává věrný červeno-zlaté klasice. Kolik krabic vánočních ozdob doma máte? A kolik z nich už dlouho čeká na svou chvíli, kdy opět zazáří? Už asi tušíte, k čemu vás chceme nasměrovat.

Na výrobu adventního věnce totiž můžete použít starší ozdoby. Pohled na věnec, na kterém se vyjímá pár skleněných koulí po babičce, vyvolává příjemné vzpomínky. Dokonce na takový věnec můžete použít i ozdoby, které praskly nebo řetězy, které se roztrhly. Představivosti se meze nekladou a v krabicích se často ukrývají poklady, na které už většina z nás dávno zapomněla.

Vyrábíme adventní věnce

Jak postupovat?

Nejdříve si promyslete tvar věnce. Ačkoliv tradice mluví jasně ve prospěch kruhového tvaru, pozornost si ukradly i „věnce“ na obdélníkovém a čtvercovém základu. Jádrem adventního věnce může být kruh (slaměný, proutěný, polystyrenový), větší plytký talíř, starý podnos, dřevěná destička, dóza na sušenky, širší nízký květináč, ...

Vyrábíme adventní věnce

Jestli chcete, aby vám adventní věnec vydržel i další roky, místo čerstvého jehličí použijte na ozdobení kousek staré vánoční girlandy. Toto provedení už z principu není přírodní, ale protože pracujete pouze s věcmi, které máte doma (a jsou nevyužité), ve smyslu Zero Waste neprodukujete žádný další odpad, pouze recyklujete. Na připevnění ozdob je nejvhodnější použít lepidlo nebo lepicí tavnou pistoli, aby věnec vydržel co nejdéle.

Co s věncem po svátcích?

Adventní věnec ze starých vánočních ozdob sice nemůžete po Vánocích vložit do kompostu, ale zato vám může posloužit několik let.

Vyrábíme adventní věnce

Vyrábíme adventní věnec s dětmi

Čekání na Vánoce děti zbožňují. Netrpělivě odpočítávají dny a v očích jim svítí čím dál víc jiskřiček. Právě v tomto období narůstá i jejich tvořivost. Tak, jako si zdobí třídu ve škole, chtějí být součástí vytváření také domácí vánoční atmosféry. I vaše děti kreslí Mikuláše, stromeček a připravují své vlastní handmade ozdoby? Vytvořte jim kreativní prostor a dejte jim tento rok důležitou úlohu – navrhnout a vyrobit adventní věnec tak, aby využily pouze to, co už doma máte nebo co najdou v přírodě.

Vyrábíme adventní věnce

Jak postupovat?

Nejdřív si připravte všechny důležité pomůcky, ozdoby a přírodniny. Nechte děti přemýšlet a pokládat. Dohodněte si způsob přípravy a vysvětlete, na co si dávat pozor (například, aby blízko u plamene svíčky nebyla dekorace, která se může zapálit). Pokud si myslíte, že ještě nezvládnou ukládání na věnec, vytvořte si tento rok jednoduchý adventní věnec na delší desku, do dózy na cookies nebo do menší dřevěné bedničky. Víte, jak se vaše dítě rádo pochválí, že jste mu dali na starost takovou důležitou úlohu?

Vyrábíme adventní věnce

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek