0 Kč
×

Vytvořte si Halloweenskou atmosféru

27.10.2020
Je Halloween vaším oblíbeným „importovaným“ svátkem, nebo se na něj koukáte skrz prsty? Především v anglicky hovořících zemích znamená tento svátek a jeho slavení stoletou tradici. Do dlouhých podzimních a pochmurných večerů přináší dávku světýlek, tajemna a čarovné atmosféry. Máte chuť na dýňový koláč? Rádi s dětmi vyřezáváte dýně? Zpestřete si i vy toto období dekoracemi, které mohou potěšit, ale pozor – i vyplašit.

Halloween_00

Obsah článku:

Halloween a jeho původ 

Halloween k nám pronikl až po roce 1989 a hlavně poslední dobou můžete v obchodech pozorovat záplavu tematických ozdob – od milých usměvavých dýní až po strašidelné kostry a pavouky. Přece jen, na začátku listopadu máme své vlastní svátky, ke kterým nás vážou silné tradice.

 A zatímco Dušičky, které připadají na 2. listopadu, se odehrávají v tichosti a v kruhu rodiny, „americký“ Halloween je pompéznější společenskou událostí, která je vidět i zvenku. Je spojen se strašidelnými kostýmy, make-upem, dětskými i firemními oslavami. Jak a kdy Halloween vznikl?

Halloween_02

Halloween je zkrácený anglický výraz z původního „All Hallows' Evening“, což doslovně znamená předvečer všech svatých. Halloween se slaví v noci z 31. října na 1. listopadu. Jeho pohanský původ sahá až do časů dávných Keltů z území Irska. Právě v poslední říjnový den se Kelti loučili s létem, které patřilo bohyni života a vítali zimu, které vládl kníže smrti Samhain.

Věřili, že v průběhu této magické noci se mrtvé duše vrací mezi živé a hledají, koho mohou ovládnout. Aby je démoni a ztracené duše nechali na pokoji, oblékali se do strašidelného přestrojení. Věřili také, že jejich mrtví pozůstalí mohou pozitivně, ale i negativně ovlivnit úrodu a protože je nechtěli rozhněvat, připravovali jim obětní dary a pohoštění.

Halloween_03

Proč je dýně královnou Halloweenu? 

Jedním z nejvýraznějších symbolů Halloweenu je dýně. Ale ne jen tak ledajaká. Vydlabaná dýně se strašidelnou tváří je zevnitř osazena svíčkou. K jejímu vzniku se váže zajímavá pověst.

Jack byl velmi vychytralý sedlák, kterému se podařilo oklamat a dopadnout samotného ďábla. Ďábla propustil, ale Jackovou podmínkou bylo, aby jeho duši nikdy nevzal do pekla. Jackova duše však nemohla jít do nebe (za jeho špatné skutky), ale ani do pekla (kvůli dohodě s ďáblem).

halloween_04

Ďábel mu posměšně dal jeden žhavý nehasnoucí uhlík, kterým si měl při svém bloudění svítit na cestu. Jack si vydlabal řepu, aby ho uhlík nepálil v rukou a vydal se na nekonečné toulání po světě. Za stovky let se z řepy stala dýně, která dostala i další důležitou úlohu – prý dokáže odehnat neklidné duše mrtvých od vstupu do domu.

Strašidelná zábava pro malé i velké 

Jak už bývá zvykem, z původně tradičního svátku, který byl silně navázaný na duchovno, se stal svátek moderní a komerční. Zatímco v USA (ale i v Irsku, Anglii, Kanadě a Austrálii) se z něj těšili malí i velcí, u nás lid rozdělil na dva tábory. Pokud si chcete kousek této netradiční atmosféry vyčarovat i u vás doma, obléct si parádní Halloweenský kostým, vyzkoušet odvážný make-up nebo se pustit do vyřezávání dýní, zapomeňte na vžité předsudky a odreagujte se od každodenních starostí. Pochmurné a upršené dny si žádají hodně barev a světýlek!

halloween_05

Halloweenské tvoření s dětmi 

Jsou to hlavně děti, které Halloween vnímají s nadšením! Líbí se jim strašidelná atmosféra, mají rády příběhy a historky, nechají se unášet na vlně fantazie a především – Halloweenské masky a kostýmy jsou pro ně perfektní zábavou. Malé čarodějnice v širokých sukýnkách, roztomilí pavoučci či „na oko“ vážní kostlivci, kteří každou chvíli vybuchují smíchem. Pro děti je jakýkoliv karneval a zábava v maskách událostí, které nedokážou odolat.

Halloween_06b

Rádi stříháte nůžkami a lepíte? Pak přeměňte upršené víkendové dny odpoledne na domácí  tvořivou dílničku. Představivosti se meze nekladou. Můžete si vyrobit strašidýlka z papíru, filcu nebo i ze starých triček. Pokud se obáváte, že by to se skutečnými svíčkami v dětském pokoji nedopadlo právě nejšťastněji, výborně poslouží i malé girlandy se žárovkami na baterie nebo LED světelné pásky.

Ukažte svou kreativitu i při vaření. Obyčejná, ale dětmi mimořádně oblíbená pizza se při správném položení mozzarelly rázem promění na strašidelné chutné setkání duchů.

Halloween_07

Ukažte svůj maskérský talent 

Víte o tom, že na Halloween se těší téměř všechny ženy, které zbožňují make-up? Patříte k nim? V celém roce snad není lepší období, kdy by si ženy mohly dovolit odvážnější a divočejší líčení. Obvykle to začíná temnějším make-upem s pár kapkami „krve“ u rtů.

 Končí to dokonalým maskováním, ve kterém vás nepoznají ani nejbližší a při pohledu do zrcadla vám naskočí husí kůže. Letí nejen čarodějnice, kostry, temné královny noci či zombie, ale i strašidelné 3D efekty, které z vás udělají nepřehlédnutelnou hlavní postavu každého večírku!

Halloween_08

Halloween bez masky se nepočítá! 

Chtějí se vaše děti vyparádit a blýsknout před kamarády a spolužáky? Halloweenské masky pro děti můžete u menších školkařů pojmout podobně jako na karneval. Ustřihněte hranici mezi pěkným a strašidelným. Některé malé děti ještě nejsou připravené vidět, jak se z jejich kamaráda stane škaredé strašidlo nebo pomalovaný kostlivec. Oblíbené jsou dýňové kostýmy, čerti, pavoučci, piráti, pohádkové bytosti, zvířata, superhrdinové i malé čarodějnice.

U školáků je už vkus podstatně odvážnější a s každým ročníkem se Halloweenská atmosféra na maskách jen umocňuje. Roztomilost jde jednoznačně bokem. Čím strašidelnější, krvavější, odpudivější a realističtější maska, tím lépe. Kvůli přípravě si dokonce ráno i přivstanou, jen aby bylo všechno podle jejich představ!

Halloween_09

Ještě nemáte Halloweenskou výzdobu? 

Pokud vás láká si doma vytvořit výzdobu, z které citlivé povahy zamrazí, směle do toho. Odvážnější se nezaleknou pavouků, pavučin, netopýrů, kostlivců ani duchů. Je to vaše bydlení a váš vkus. Když vám někdo řekne, že to přeháníte a podlehli jste reklamám a konzumu, nespouštějte na něj toho velkého pavouka, který se ukrývá nad dveřmi. Užívejte si toto období podle svého gusta a stylově!

Halloween_vyzdoba

Konec konců, zdobení domů dýňovými a podzimními dekoracemi (či dokonce vyřezávání světlonošů z dýní) je i v českých domácnostech přítomné dlouhá desetiletí. Vnímáme to však spíš jako přirozené rozloučení s létem a oslavu bohaté úrody.

Pokud se vám na zahradě urodilo hodně dýní, můžete s nimi ozdobit vstup do domu, vytvořit si poutavé zátiší v kuchyni nebo obýváku. Pozornost okolí jistě zaujme zákoutí, kde do vydlabaných oranžových dýní vsadíte krásně vykvetlé chryzantémy a vedle nich postavíte svítilny se svíčkami.

halloween_vyzdoba_2

Dýňový chlebík – dobrota za odměnu 

Trick or treat? Dětská hláška znamená ve volném překladu „koledu, nebo něco provedu“. Děti v zemích, kde je Halloween oficiálním svátkem, koledují po setmění od domu k domu a za své říkanky a písně očekávají sladkou odměnu.

Pokud jim majitel domu neotevře nebo jim nic nedá, vyvedou malou lumpárnu (zahážou okna vajíčky nebo omotají stromy před domem toaletním papírem). U nás se tato tradice neujala, ale na malé pohoštění je ten správný čas kdykoliv. Zkoušeli jste už sladký dýňový chlebík? Dostane vás svou chutí i krásně oranžovou barvou.

Halloween12

Ingredience:

300 g hladké mouky, 1 menší máslová dýně, 2 vejce, 170 g cukru, 1 malý kelímek bílého jogurtu (nebo smetany), 50 g másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička skořice, hrst dýňových semínek, špetka soli, špetka mletého muškátového ořechu

Postup:

  1. Dýni očistíme od slupek, zbavíme zrnek, nakrájíme na kousky a dáme vařit do změknutí.
  2. Mezitím si smícháme sypké ingredience (kromě cukru).
  3. Uvařené a vychladnuté dýňové kousky rozmačkáme na pyré, přidáme vejce, změknuté máslo, cukr a jogurt.
  4. Sypkou a tekutou směs spojíme dohromady a vypracujeme ve vláčné těsto. Do těsta vmícháme i část semínek.
  5. Vymastíme podlouhlou formu na chléb (nebo formu na srnčí hřbet) a navrstvíme sem dýňové těsto. Vrch posypeme zbytkem dýňových semínek.
  6. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 60 minut. Sladký dýňový chléb vyklopíme z formy, necháme vychladnout a poprášíme jej práškovým cukrem.

 

Dobrou chuť!

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek