0 Kč
×

10 věcí, o kterých jste netušili, že je smartphone dokáže

06.12.2018
Chytré telefony jsou samy o sobě malý zázrak, ale i zkušení uživatelé občas žasnou, o jakých možnostech neměli ani tušení. Vytáhněte svůj mobil s Androidem a podívejte se, co všechno dokáže.

AutoGuard
Na starší telefon se nemusí prášit ve stole. Poslouží vám třeba jako kamera do auta. 

Všichni víme, že ta malá placatá kouzelná věc, kterou nosíte v kapse nebo kabelce, může nahradit telefon, komunikátor, diář, adresář, diktafon, fotoaparát, budík, jízdní řád, autonavigaci, hudební přehrávač, kalkulačku, herní konzoli… Je to vlastně zázrak, ale zrovna uvedené funkce vás už dneska nepřekvapí.

Věděli jste ale, že váš chytrý telefon může sloužit jako bezdrátový touchpad nebo kamera do auta, že může snadno komunikovat s počítačem, ovládat váš televizor, nebo se třeba proměnit v na dálku ovládaného detektiva a chytit nenechavého zloděje?

Vybrali jsme deset pokročilejších funkcí, které může váš telefon při instalaci příslušné aplikace (nebo dokoupení speciálního kabelu) zvládnout a o kterých jste možná nevěděli…

Nenechávejte starší mobil ležet v šuplíku, když z něj může být kamera do auta!

1. Jak blokovat a ovládat ukradený/ztracený telefon?

Začínáme funkcí, kterou telefony umí mnohdy už v základu, ale s patřičnou aplikací ji povznesete na mnohem vyšší úroveň. Přímo Google nabízí aplikaci Najdi moje zařízení (Zdarma), kterou využijete nejen v případě krádeže, ale i když mobil hledáte třeba doma, a ne a ne ho najít. Z počítače nebo jiného telefonu ho můžete lokalizovat přes GPS, přehrát na něm zvuk, a v případě ztráty ho dočasně zamknout nebo trvale vymazat.

To je základ, který doporučujeme všem, ale jsou i pokročilejší možnosti, byť zpravidla placené. Například aplikace Cerberus (cca 165 Kč/rok) umí vyfotit zloděje předním i zadním fotoaparátem (nebo třeba automaticky poslat fotku do vašeho e-mailu, když někdo zadá špatné heslo k odemknutí), zaznamenat historii polohy, pořídit video nebo zvukovou nahrávku, získat seznam hovorů, vzdáleně ovládat určité funkce telefonu a mnohem více…

Jen upozorňujeme, že v době psaní článku jsou naše zákony možná až příliš nakloněny zlodějům. Klidně si je vyfoťte a předejte údaje včetně polohy Policii ČR (opravdu to pomáhá, spoustu jich takto chytili), ale kvůli ochraně jejich osobních údajů zapomeňte na nějaké zveřejňování na sociálních sítích.

Aplikace Cerberus
Vyfoťte nenechavce, který vám ukradl telefon, zamkněte ho proti použití cizí SIM karty, nebo ho přinejhorším aspoň promažte.

2. Jak ovládat mobilem váš televizor?

Není to jen „cool“, je to hlavně praktické. Spousta moderních televizorů nabízí chytré funkce, jako je internetový prohlížeč, ale adresy do něj zadáváte nekonečným přesouváním kurzoru po obrazovce pomocí klasického televizního ovladače. Když použijete mobil, můžete ho v závislosti na aplikaci daného výrobce televizoru například použít jako touchpad nebo zadávat pomocí mobilní klávesnice, na které určitě píšete rychle jako blesk.

 

Tip: Zrovna jako pohodlný ovladač TV může skvěle posloužit i tablet!


Je nejen nemožné, ale hlavně zbytečné vypsat tu všechny možné televizní ovladačové aplikace – navíc někteří výrobci televizorů (například LG) jich mají několik, v závislosti na modelech a výbavách. Hledejte v Obchodu Google Play, a než zkusíte nějakou univerzální, doporučujeme určitě hledat oficiální od výrobce. Z větších, jako je Samsung, Panasonic, Philips apod. ji nabízejí všichni.

Ovladač Panasonic
Jedna z mnoha ovladačových aplikací, v tomto případě od Panasonicu.

3. Jak udělat z mobilu autokameru?

Co se staršími telefony, které vlastně pořád fungují a mimochodem krásně fotí, ale už nejsou vhodné k dennímu používání – například se moc rychle vybíjejí, mají naprasklý displej apod.? Udělejte z nich kameru do auta. Běh jedné aplikace zvládnou, nabíjet se mohou nonstop z autozapalovače, a sice je podobný styl používání dost „nešetrný“ (telefon to logicky vyčerpává a opotřebovává), ale u starého telefonu to nevadí.

Protože se v tomto článku zabýváme pokročilejšími způsoby použití, čeká vás možná opět trochu vlastního hledání. Ne každá aplikace spolehlivě funguje na každém telefonu – i proto většina z nich nabízí zkušební verzi (třeba s reklamou nebo omezeným nastavením) a až po ověření funkčnosti vám nabídne nákup placené varianty. Tip z vlastní zkušenosti ale dostanete: AutoGuard Dash Cam – Blackbox nabízí klasické funkce autokamery (automatický nepřerušovaný záznam, mazání starých videí, zámek videa, záznam rychlosti a GPS…) a plná verze stojí jen asi 75 Kč.

AutoGuard
Prostředí aplikace AutoGuard nevypadá moc moderně, ale je přehledné a funkční.

AutoGuard
Telefony se za posledních pár let naučily nahrávat skvěle. Fotku RZ cizích aut sem dám nemůžeme,
ale vězte, že v závislosti na použitém mobilu je kvalita videa špičková a značky čitelné.

OTG Kabel

4. Jak proměnit mobil v myš/touchpad/klávesnici…?

A proč že byste to dělali? Toto praktické využití jsme zmiňovali u televizorů, ale možnost udělat ovladač z obrazovky mobilu se hodí také u počítačů. Jako jeden příklad za všechny můžeme zmínit prezentace, při kterých mobil poslouží jako prezentér. Nebo někoho nechte sednout ke svému počítači, abyste mu něco ukázali, a nenatahujte se přes něj k myši a klávesnici – použijte smartphone.

K nejpopulárnějším aplikacím patří Remote Mouse (zdarma) a WiFi Mouse (zdarma). Jejich možnosti navíc navzdory názvům zdaleka přesahují nějaké hýbání kurzorem myši. Spouštění aplikací, vzdálená plocha, prohlížeč souborů… Propojení telefonu s počítačem stojí přinejmenším za vyzkoušení.

5. Jak k mobilu připojit flashdisk/klávesnici/…?

Všimli jste si, že v názvu článku nemluvíme jen o aplikacích? USB port ve vašem telefonu neslouží jen k nabíjení – můžete přes něj připojit třeba flashdisk nebo myš či klávesnici.

Investice do potřebného „hardwaru“ pravděpodobně nepřesáhne dvě stě korun – potřebujete jen tzv. OTG (On-The-Go) kabel, který z jedné strany zapojíte do Micro USB nebo USB-C konektoru na svém telefonu, zatímco na druhé straně najdete zpravidla klasický USB konektor. Jako dva příklady z mnoha alternativ můžeme zmínit tento s Micro USB a tento s USB Type-C.

6. Jak zrcadlit notifikace na PC a přenášet informace?

Na spoustu uživatelů je předchozí varianta až zbytečná. Snad každému by se ale mohla hodit aplikace Pushbullet (v základu zdarma), dostupná také pro iOS. Ta může ve vašem prohlížeči (Chrome, Opera, Firefox) nebo přímo operačním systému zobrazovat upozornění (notifikace) z vašeho telefonu. Například z SMS zobrazené na PC snadno vykopírujete autorizační kód do banky, na zprávu od kamaráda zase můžete pohodlně odpovědět přímo z počítačové klávesnice.

Specialitou hodnou zmínění je sdílení odkazů napříč zařízeními. Našli jste něco zajímavého na PC? Na mobilu už nemusíte prohlížet sdílenou historii prohlížeče ani sami sobě posílat odkaz někam do chatu. Stačí přes rozšíření odeslat odkaz do telefonu, kde se objeví mezi ostatními notifikacemi. Jde to i naopak – z telefonu „pošlete“ odkaz do desktopového prohlížeče, kde se prostě okamžitě otevře nová stránka. Pushbullet prostě neuvěřitelně šetří čas.


  – Ahoj, tak jak to vidíš?
  – Už jsi na cestě?
  • mmt, ridim
  – Aha, a kdy dorazíš?
  • ridim, nemžu spat 
  – Tak nepiš, ať nevybouráš!
  • Ach jo, zastavil jsem u benzínky.
    Podle navigace tam budu v 17.50.
                                                            

7. Jak sdílet svou polohu s vybranými kontakty?

Kamarádům, partnerům, a samozřejmě hlavně rodičům a dětem by se často hodila možnost sdílet vzájemnou polohu. Navíc nemusí jít o žádné nevhodné šmírování, sdílení polohy můžete povolit po vyžádání.

Tuto funkci podporují různé navigace, my si jako příklad uvedeme Mapy Google (zdarma). Ty vám přes menu vlevo umožní zapnout sdílení polohy v reálném čase, a to nejen natrvalo, ale klidně jen na určitý čas. Uvidí ji samozřejmě jen vybraní lidé, odkaz můžete libovolně sdílet.

Mapy Google
Soustřeďte se na řízení, místo abyste odpovídali přátelům, kdy že to vlastně dorazíte…

8. Jak snadno zálohovat SMS / přenést je do jiného telefonu?

Spousta nových telefonů vám už při instalaci nabízí možnost přenést data ze starého modelu, a to i od jiného výrobce. Není to ale úplně pravidlo a zrovna přenášení SMS a historie hovorů bývá dost zapeklité.

Řešení představuje aplikace SMS backup & Restore (zdarma). Ta kromě zálohy (kdybyste telefon ztratili) umožňuje i obnovení zpráv a seznamu hovoru na jiném přístroji. Je bezplatná (s reklamami), v češtině, mimořádně jednoduchá na ovládání a spolehlivá, i když proces občas trvá celkem dlouho. Doporučuji propojení s nějakým úložištěm, jako je Disk Google, a nastavení automatické zálohy.

SMS Backup & Restore
SMS jsou v době online chatů trochu na ústupu, ale záloha vašich cenných vzpomínek určitě neuškodí.

9. Jak (nejen) kutilové využijí rozšířenou realitu?

Z ryze praktického tipu se přesuňme ke „cool vychytávkám“. Telefony jsou k prasknutí nabité supercitlivými senzory a vývojáři s nimi dokáží dělat divy. Svůj smartphone tak můžete naprosto bez legrace a bez přehánění použít jako vodováhu. Stačí nainstalovat například skvěle hodnocenou aplikaci Laserová Vodováha - laserový nivelační přístroj (v základu zdarma).

Jako ze sci-fi filmu pak působí aplikace, jež pracují s rozšířenou realitou. Berete-li v potaz, že tato technologie je vlastně ještě v plenkách, měly by vás ohromit aplikace jako AR Ruler App (v základu zdarma). Ta sleduje svět skrz čočku mobilního fotoaparátu a měří velikosti různých objektů – například výšku nočního stolku apod. Při reálné stavbě si radši pořiďte opravdový metr, ale k orientačnímu měření (a ohromení přátel) poslouží aplikace skvěle.

10. Jak ovládat mobil jako kouzelník?

Různí výrobci do svých smartphonů s Androidem instalují vychytávky, jako je sledování očí nebo ovládání pomocí přejíždění po čtečce otisků prstů. Podobně praktickou a efektní funkci nabízí aplikace Wave Control (zdarma nebo 89 Kč za verzi Pro). Přijímání hovorů, přehrávání videí a hudby budete moci ovládat pohyby ruky nad telefonem, aniž byste se ho museli dotknout – a to i při vypnutém displeji.

Pusťte si například hudbu z telefonu položeného na stole a přesouvejte písničky, aniž byste ho neustále museli probouzet.

Pokud vás alespoň část vybraných aplikací zaujala, podívejte se také na náš seznam nejlepších mobilních aplikací pro studenty a školáky.

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek