0 Kč
×

5 rad jak si správně vybrat telefon - 1. část

22.01.2018
Ať už chcete nebo ne, jednou to přijde. Váš tlačítkový telefon anebo smartphone odejde to věčných křemíkových lovišť anebo už zestárne natolik, že se namísto pomocníka změní v přítěž. Jak si ale vybrat nový kapesní komunikátor, zdroj zábavy a v některých případech prestiže, a nenaletět? Důležité je vědět, co chceme. A právě v tom vám pomůže náš malý přehled, rozdělený na dvě části.

Slušná hromádka... Ale který si vybrat?

1. Tlačítka anebo dotykáč?

Tak zní alfa a omega všech otázek, kterou si musíte při výběru nového telefonu položit. Tlačítkové telefony nepatří do rukou jen našich babiček a rozhodně nejsou symbolem éry minulé. Naopak, zažívají dnes nemalý boom a oproti svým moderním bratrům mají řadu výhod – jsou řádově mnohem levnější, odolnější, jednodušší, kompaktnější a mají nepřekonatelně vyšší výdrž. Jedním z nejlepších příkladů tlačítkové řady je v loňském roce vypuštěný model Nokia 3310 (2017), což není nic jiného než nejnovější upgrade osvědčené klasiky, kterou si mnozí pamatují ze školních lavic a nekonečných hodin hraní hada nebo vesmírné střílečky Space Impact. V tomto případě se efektivní výdrž baterie šplhá na dny, někdy až týdny, což je oproti dnu, možná dnu a půl energetických žroutů v moderním kabátě skutečně nesrovnatelné číslo. 

Evoluce
Evoluce člověka je jako evoluce telefonu: nejdřív hrubá tlačítka, pak digitální svět.

Tlačítky to celé začalo...

Osvěžující změnou může být rovněž jednoduchost tlačítkového interface a jste-li naladěni spíše staromilsky a k technologii přistupujete stejně opatrně jako k rozpálené plotně, možná je právě pro vás tou vhodnou volbou. Posílání zpráv, volání, foťák, případně mp3 přehrávač, LED baterka, budík a jednoduchý software pro základní surfování na internetu zvládne takřka každý model. Některé se zvýšenou odolností si s sebou navíc můžete vzít i na týdenní trekovou výpravu a nemusíte se bát, ani když je vykoupete v řece, bahně anebo polechtáte pádem na kamení. Možná ale chcete trochu víc?

Tlačítkové telefony

Klady (+): Zápory (-):
+ Kompaktní design - Malý rozměr obrazovky
+ Výdrž baterie v řádu dní i více - Menší vybavenost
+ Jednoduchost rozhraní - Nižší výkon
+ Odolnost proti poškození - Omezený počet a typ aplikací
+ Nízká cena

 

Tlačítkové telefony jsou sice dnes už symbolem retra, ale značné množství lidí se k nim přesto stále vrací kvůli jejich výdrži, kompaktnosti a ceně.

 

S dotykovými telefony přichází volby a nezbytné rozhodování, není ale pokaždé pravdou, že chytrý telefon musí nutně stát desítky tisíc – i zde záleží především na tom, co od svého lesklého miláčka chcete a očekáváte. Používáte ho jen v základních intencích komunikace s přáteli a rodinou, ať postaru skrze smsky anebo třeba internetové kecálky typu Messenger, WhatsApp nebo jiné? Pak si klidně vystačíte s levnějším čínským modelem anebo telefonem, s nímž na trh přicházejí výrobci notebooků jako Lenovo nebo Asus.

Tlačítka nabízí výdrž, dotykové telefony zase variabilitu a větší možnosti. Výběr je na vás.

Pokud však chcete využít potenciál malého počítače naplno, objevit variabilitu nejmodernějších aplikací, díky nimž můžete svůj přístroj přizpůsobit jakémukoliv pracovnímu nasazení anebo v perfektní a adaptabilní přenosnou herní konzoli, objevit nekončící život trendových sociálních sítí, mít po ruce špičkový fotoaparát a mikrokameru v jednom a anebo rovnou doplnit designovým smartphonem vlastní vymazlenou image, pak… Musíte pokročit dále, protože váš výběr bude o něco složitější. A první na řadě, před všemi zmíněnými věcmi, bude operační systém.

2. Robot nebo "jabko"?

Základní poučka zní – Apple iOS je uživatelsky jednodušší a přístupnější, Android poskytuje vyšší variabilitu a je dostupnější. Každá z jednotlivých platforem pracuje s trochu odlišnými aplikacemi a jinak se chová.

Evoluce
Android a iOS - láska na první pohled..

IOS a tedy i iPhony byste měli volit buď v případě, že už nějaký produkt od Apple vlastníte, protože konektivita, neboli možnost navzájem bez potíží propojit jednotlivé přístroje do jedné sítě a sdílet data a množství dalších funkcí, je skutečně k nezaplacení, anebo pokud upřednostňujete snadnou intuitivní ovladatelnost, prověřené, certifikované aplikace a včasné updaty softwaru. Za luxus a dobrou zákaznickou péči se ale platí, takže se musíte připravit, že cena i starších modelů bude klesat jen pozvolna. Na druhou stranu však neuděláte chybu, když po nich sáhnete, neboť na rozdíl od konkurence (a s výjimkou baterie) stárnou iPhony o poznání pomaleji.

Operační systém Android je otevřená platforma, která pochází z kuchyně společnosti Google, a v současnosti řídí největší množství chytrých telefonů na světě, od Sony Ericssonů a Samsungů, až po vlastní řadu Google, modely Pixel, anebo třeba čínské Xiaomi anebo Huawei. Vázanost na Google zaručuje pohodlný a integrovaný chod všech služeb, běžně známých a dostupných z vašeho počítače, jako je Google Drive, Google Photos anebo třeba Gmail. Díky otevřenosti systému nabízí Android řádově širší variabilitu využití a dovoluje uživatelům přizpůsobit si telefon takřka podle svého. Chcete změnit základní nástroj pro posílání zpráv na WhatsApp anebo vám vadí současný prohlížeč a chtěli byste jiný? Rádi si hovory nahráváte? S Androidem to nebude žádný problém. Obecně platí, že prověřenost Applu dohání Android svým objemem a variabilitou, jakož i lepší cenovou dostupností zařízení, na kterých pracuje. Rozhodně nejde jen o chudšího příbuzného, ale tak trochu partizánskou platformu, s níž se dají dělat skutečné divy.

Pokračování ve 2. části zde.

Recenze prémiových telefonů najdete na portále Testado.cz.

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek