0 Kč
×

5 rad jak si správně vybrat telefon - 2. část

07.02.2018
V druhé části našeho rádce, jak si vybrat ten pravý telefon v moři produktů, se podíváme na specifikace, displej a hlavně bod nejdůležitější, jímž je, byla a vždy bude, cena...

Jak si vybrat správný telefon?

3. Jak se vyznat v moři specifikací aneb zde jsou žraloci

Jsou-li pro vás zkratky jako RAM, UHD nebo GHz španělskou vesnicí, nemusíte ještě zoufat. U chytrých telefonů platí, že fungují na podobném základě jako domácí počítače, jen ve zhuštěnějším vydání. Srdce každého telefonu tvoří tedy procesor, operační paměť a úložiště. Tyto tři komponenty fungují jako centrální nervová soustava. Procesor se stará o pracovní a výpočetní rychlost (tedy, jak rychle dokáže telefon „myslet“), operační paměť o plynulý chod (kolik věcí najednou mozek zvládne bez toho, aby se začal zpomalovat anebo zasekávat) a úložiště neboli disk o ukládání dat (kolik si toho zapamatuje).

U chytrých telefonů platí, že fungují jako malé domácí počítače.


iPhone X - OLED displej v praxi.

Důležitou poučkou však je, že pokud se pohybujeme ve střední třídě telefonů (tj. s cenou plus mínus kolem deseti tisíc), a nikoliv na spodním anebo horní konci spektra, na jednotlivých parametrech příliš nezáleží. Každý chytrý telefon současnosti rozjede Facebook nebo Instagram, takže pokud neplánujete hraní nejnovějších her anebo operování s grafickými editory, vybírejte spíše intuitivně a zaměřte se na další vlastnosti telefonu, jako je fotoaparát (viz další bod), odolnost proti prachu a vodě, velikosti displeje, zda je podporuje rozšíření pomocí paměťových karet anebo třeba disponuje bezdrátovým nabíjením.

Obecně platí, že procesor u telefonů v dnešní době znamená méně, než dříve. I střední třída smartphonů disponuje dostatečně výkonnými jádry, aby zvládala většinu běžných úkolů, a cokoliv od dvou jader pro normální chod bohatě postačí. Pokud jsou vaše nároky vyšší a peněženka hlubší a toužíte kupříkladu po zážitcích z virtuální reality, sáhněte po nejnovějších čipech Snapdragon 835 anebo nejrychlejším procesoru současnosti A11 Bionic, kterým se chlubí iPhone 8, 8 Plus a iPhone X.

Zpozornět se vyplatí u operační paměti, ale stále platí předchozí poučka o střední třídě. Pokud pořizujete levnější telefon, rozhodně se příliš nevyplatí sahat níže než k velikosti 2 GB. Cokoliv od 4 GB výše je pak mírný (a zcela dostačující) nadstandard a 8 GB je luxus, který rozjede v podstatě cokoliv.


Telefon Vám musí sedět.

Úložiště jako takové je v současnosti, kdy telefony slouží jako přenosné fotobanky a mp3 přehrávače, bod, na nímž byste měli strávit možná nejvíce času a dobře si promyslet, k čemu hodláte telefon reálně používat. Čím náročnější aplikace, hra nebo widget, tím více místa na disku bude pochopitelně zabírat. Obecně se nevyplatí sahat po disku menším než 16 GB. Důležité je si uvědomit, že velikost harddisku, kterou uvádí výrobce, se liší od velikosti, která bude skutečně dostupná k ukládání vašich dat. Nejde o švindl v pravém slova smyslu, výrobci se jen neobtěžují upozornit na fakt, že své sousto si vždycky ukousne i operační systém, což se projeví nejvíc právě na malých úložištích. Rozšíření pomocí paměťové karty je sice hezkou vychytávkou, ale integrované úložiště nahradit plně nedokáže, protože je jednak pomalejší a jednak jej operační systém pokaždé umí využít jen do určité míry. Šetřit se na místě se tedy nevyplácí a zhruba od 32 GB problémy s místem úspěšně končí.

4. Displeje a fotečky

Který telefon umí nejlepší fotky?

Převažující názor, že neexistuje nic důležitějšího rozlišení, velikost displeje a detaily, můžete s klidem vypustit. Dají se samozřejmě najít telefony, které disponují rozlišením vyšším než Full HD (Samsung S8+, Note8, Sony Xperia XZ Premium), ale i to ponechte raději monitorům, televizím nebo tabletům. Důležitějšími kvalitami než rozlišení jsou kvalita barev a jas, díky němuž můžete s telefon bez problémů pracovat i venku za plného denního světla. Obecně platí, že displeje typu využívající LED diody, tedy typu AMOLED (ASUS ZenFone 4 Selfie Pro) nebo OLED (iPhone X) zaručují větší jasnost než klasické LCD. Přijdou však pochopitelně dráž. 

Co se fyzické velikosti displeje telefonu týče, sáhněte po velikosti menší než 5,5 palce (1 palec=2,54 cm), pokud telefon rádi ovládáte jednou rukou anebo máte menší dlaně (například dámy). Větší displeje jsou pochopitelně vhodnější ke sledování videí, hraní her anebo využívání módu více oken, který nabízí systém Android. Pokud bažíte naopak po velkých displejích, je tu například rozšířená řada iPhone Plus anebo Samsung Galaxy S8+.

Větší displeje jsou vhodné pro sledování videí.

U fotoaparátů zaznívá podobná mantra především u počtu Megapixelů neboli rozlišení, kterého je přístroj schopen, a znovu jako prve i zde byste měli vzít v úvahu spíše ostatní funkce, které nabízí. Vysoké rozlišení fotografie bude diskutabilní výsadou u telefonu, který dostatečnou fotografickou clonu (čím menší, tím lepší) anebo nedisponuje dalšími funkcemi jako optickou stabilizací obrazu (Samsung Note8 anebo třeba iPhone X) anebo duálními čočkami (Huawei P9), které jsou v tomto případě důležitější než samotné rozlišení.


Kolik investovat?

5. Cena, kámen úrazu 

Možná nejdůležitější bod jsme si nechali na konec. Kolik jste ochotní za telefon skutečně utratit, by se mělo v ideálním případě odvozovat od vašich požadavků na přístroj, v realitě to ale bude váš osobní strop, protože nejnovější modely stojí často tolik jako nový laptop. Vsadit na vysokou cenovou třídu nemusí být vždy nezbytné, abyste dostali nejlepší poměr ceny a výkonu. Už okolo 6 tisíc se dají najít exempláře, které si s vyššími třídami v efektivní výkonnosti zas tolik nezadají a pro běžné používání jsou zcela dostačující (Lenovo Moto G Plus). Obecně platí, že střední třída se pohybuje v relacích kolem deseti tisíc korun, plus mínus 2-3 tisíce na obě strany.

V neposlední řadě hraje důležitou úlohu také čas, kdy se k nákupu nového komunikačního prostředku rozhodnete. Apple většinou představuje nové řady na podzim v září a Google Pixel následuje v závěsu za ním. Ostatní výrobci přicházejí s novými řadami běžně na jaře, kolem března, ale jednotlivá načasování se mohou pochopitelně lišit. Taktéž platí staré pravidlo, že přichází-li do prodeje model nový, jeho starší kolegové výrazně zlevní. Někdy se tak zkrátka vyplatí ještě chvilku počkat.

Vybírejte moudře. Při nákupu telefonů se totiž, stejně jako v životě, spěchat příliš nevyplácí.

Dotykové telefony

Klady (+): Zápory (-):
+ Vyšší výkon - Vyšší cena                                      
+ Lepší rozlišení a barevné detaily - Nižší odolnost proti poškození
+ Větší displej - Nižší výdrž baterie
+ Variabilita funkcí

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek