0 Kč
×

Zimní rekreace v Česko-Slovensku aneb hory volají!

05.02.2020
Na hory se v Čechách a na Slovensku jezdilo snad od nepaměti. Čerstvý horský vzduch totiž dokáže parádně vyčistit hlavu od všech nejen pracovních starostí. Pokud se však stále nemůžete rozhodnout, kam tento rok vyrazíte na pravou zimní rekreaci, rádi vám s tím poradíme.

zimni_rekreace

Horský pobyt samozřejmě nemusí být jenom o lyžování. Můžete vytáhnout prkna, případně běžky a zkusit kvalitu bílé stopy. Skalní turisté si mohou vyšlápnout na zimní túru a všichni společně se pak večer setkáte v hotelovém wellness. Na horách si zkrátka přijde na své každý.

Na Valašsko za sněhovými radovánkami i odpočinkem  

Malebná příroda Chráněné krajinné oblasti Beskydy, pestrá nabídka sjezdových, ale i běžeckých a turistických tras. Přesně to na vás čeká, zavítáte-li do valašské vesnice Velké Karlovice, ležící ve Zlínském kraji. Stačí, když si do navigace zadáte Ski areál Razula a cesta do nádherného údolí Léskové může začít.  

Svou lyžařskou a snowboardovou formu otestujete hned na dvou sjezdovkách. První z nich s příznačným názvem Razula měří 1 000 m a z hlediska obtížnosti jde o červenou sjezdovku. Počítejte také s 210m převýšení. Samozřejmě nechybí ani vlek v podobě kotvy. Druhá sjezdovka jménem Horal potěší především lyžaře začátečníky, jelikož se řadí mezi modré. Měří 350 m s převýšením 50 m. Nahoru se svezete Tatrapomou.
 

zimni_rekreace

Velké Karlovice jsou rájem lyžování, gastronomie a Wellnesů. Koupání s krásnými výhledy si můžete užít např. na hotelu Horal.


Velké Karlovice jsou i běžkařským rájem. Z upravovaných a přehledně značených tras různých délek a náročností si vybere začátečník i zkušený běžkař. Za parádní vyjížďkou dokonce nemusíte urazit světa kraj, ale klidně zůstat na „domácí půdě“. Karlovický obecní úřad totiž upravuje a značí 50 km běžeckých tras ve 13 okruzích. Pokud se vám to zdá na jednu valašskou dědinu až příliš, vězte, že Velké Karlovice se řadí mezi největší obce v České republice a jen „od cedule k ceduli“ vám sporttester naměří úctyhodných 10 km.

Za celodenní sportovní výkon si samozřejmě zasloužíte večerní regeneraci. Za nás určitě doporučujeme termální bazény a sauny, které na vás čekají kousek od sjezdovky Horal ve Wellness & Spa centru hotelu Horal. Připraveno je pro vás několik druhů saun, hydromasážní vana, Tepidárium, relaxační bazén a mnoho dalších příjemných procedur. Otevřeno je každý den až do 22:00. Jo a nezapomeňte si udělat pár selfíček na ty Instagramy a samozřejmě na památku.

Vysočina – bašta zimních sportů

zimni_rekreace

Kam jinam se za sněhem vypravit než na krásnou Českomoravskou vrchovinu. A kam jinam vyrazit za zimním sportováním než do Nového Města na Moravě, kde se lidé s nadsázkou řečeno s lyžemi a běžkami na nohách rovnou rodí. I to je jeden z důvodů, proč se lyžařský areál i běžkařská aréna nachází v podstatě přímo ve městě.

Ale pěkně popořadě. Vaši lyžařskou a snowboardovou dušičku potěší Ski areál Harusák, jehož srdce tvoří 550 m dlouhá sjezdovka s převýšením 110 m. Do horní stanice nacházející se v nadmořské výšce 734 m. n. m. vás dopraví pohodlná dvousedačková lanovka. Na svahu tu můžete být v podstatě od rána do večera. Ve všední dny se areál otevírá v 9:00, o víkendu a prázdninách dokonce v 8:00 a své brány zavírá až ve 21:00.

zimni_rekreace

Vyžití tu samozřejmě najdou i běžkaři. Ve známé Vysočina Aréně je pro ně v případě příznivých sněhových podmínek připraveno několik lyžařských okruhů, které přímo navazují na zimní turistické trasy po celém novoměstském regionu. Všechny jsou strojově upravovány. Před běžkařskou výpravou ovšem doporučujeme podrobně prostudovat kalendář akcí, jelikož se v Aréně často konají různá soutěžní klání, včetně prestižních Světových pohárů v klasickém lyžování či biatlonu. V takových případech je Aréna pro veřejnost samozřejmě uzavřená. V hodinách určených pro veřejnost je pak využití tratí zdarma.

zimni_rekreace

Á propos, když je řeč o Vysočina Aréně… nutně se po ní nemusíte prohánět jako běžkař.  Naopak se můžete postavit na některou z tribun či zaujmout místo u trati a pořádně zafandit těm, pro které se běžky staly profesí. Od 5. do 8. března 2020 se zde totiž uskuteční Světový pohár v biatlonu. Lístků je ještě dostatek, stačí se rozmyslet, zda vám více vyhovují tribuny přímo v areálu, nebo u trati. Pokud se spokojíte s málem, doporučujeme využít tzv. volné sektory u trati, které jsou zcela zdarma.

(Ne)známé Krkonoše

Máte-li to na Vysočinu nebo Valašsko dál, zkuste vyrazit do našich snad nejznámějších hor – jasně, máme na mysli Krkonoše. Takový Špindlerův Mlýn či Pec pod Sněžkou zná snad i zarytý nelyžař a bezesporu je tam nádherně. My vás ovšem v dnešním článku pozveme do možná méně známého, zato stejně krásného ski areálu Herlíkovice – Bubákov, nacházející se nedaleko města Vrchlabí.

zimni_rekreace

Krkonoše jsou největší české pohoří a tomu odpovídá i množství středisek. I ta méně známá vám dokážou zajistit skvělé zážitky.


Jak už název samotného areálu napovídá, na jeden skipas můžete brázdit svahy jak v Herlíkovicích, tak v Bubákově. Připraveno je pro vás rovnou 12 km sjezdovek s 8 vleky, přičemž na nejvyšší vrch Žalý v nadmořské výšce 1019 m. n. m vás vyveze čtyřsedačková lanovka. Z hlediska obtížnosti tu najdete modré, červené, modročervené i červenočerné sjezdovky, vybere si tak skutečně každý. Otevírací doba areálu je klasická „horská“, tj. od 8:30 do 16:00. Dokonce tu ve vybraných dnech můžete zakusit i oblíbené večerní lyžování, které momentálně probíhá v Herlíkovicích od 18:00 do 21:00. Než se však do Herlíkovic a Bubákova skutečně vypravíte, mrkněte na jejich webové stránky, kde mají přehledně vyznačeno, které sjezdovky jsou zrovna v provozu.

zimni_rekreace

Ani na běžkaře se v Herlíkovicích a Bubákově nezapomíná. Bílá stopa je tu nachystaná pro všechny malé i velké, pro začátečníky i zkušené mazáky. Stačí si zvolit jednu ze 4 obtížností, sbalit batůžek a vyrazit. Pokud chcete začít zlehka, vydejte se třeba na 6,2km projížďku z vrchu Žalý do Benecka, běžkařským fajnšmekrům si dovolujeme doporučit 14 km dlouhou výpravu opět začínající na vrchu Žalý a končící tentokrát v Křížovkách.

Je to jasné, vyrážíme do Jasné

Lyžovačku jako víno zažijete také u našich slovenských sousedů. Třeba v takovém středisku Jasná nebudete vědět, kterou sjezdovku vyzkoušet dřív. Poněkud delší cestu do Nízkých Tater, kde se ski areál nachází, si můžete zkrátit třeba dobrou hudbou anebo právě pečlivým vybíráním toho nejvhodnějšího svahu. Připraveno je pro vás více než 50 km skvěle upravených sjezdovek všech obtížností, takže je jedno, jestli jste s lyžováním začali loni, nebo jste už v podstatě na profi úrovni. Na své si tu přijdou i vyznavači dravé jízdy. Jejich nezkrocenou duši totiž určitě potěší několik freeridedových zón či parádní DCsnow park

zimni_rekreace

Mnoho možností se vám naskytne i při výběru cesty nahoru. Je tu v provozu 23 lanovek a vleků, přičemž na známý lyžařský vrchol Chopok ležící v nadmořské výšce 2 024 m. n. m. vás vyveze nejmodernější lanovka Funitel, případně 15místná kabinková lanovka. Otevírací doba je opět klasická, konkrétně od 8:00 do 16:00. Zalyžujete si tu také večer, a to osvětlené 990 m dlouhé sjezdovce Chopok sever Biela Púť.

zimni_rekreace

Jasná je největší lyžařský rezort v celém Česko-Slovensku. Skvělé lyžování si zde užijí rodiny s dětmi i zkušení lyžaři.


A když už budete v Jasné, byla by škoda nezastavit se cestou zpět v Aquaparku Tatralandia ležícím na okraji Liptovského Mikuláše. Čeká vás tam desítka celoročních bazénů s teplotou vody 32 °C až 36 °C, množství tobogánů a dalších atrakcí. Z venkovních i některých vnitřních bazénů je navíc nádherný výhled na štíty tatranských velikánů. Otvírací doba Tatralandie je od 10 až do 21 hodin, i při cestě z lyžování tak budete mít dostatek času zrelaxovat, zahřát se nebo si zařádit v termálních vodách Auqparku.

Lyžovačka snů na Štrbském plese

BÍLÝ KODEX aneb pravidla bezpečnosti na svahu
• Berte ohled na jiné. Každý lyžař se musí chovat tak,
aby neohrozil jinou osobu. ​
• Volte přiměřenou rychlost. A to vzhledem ke svým schopnostem,
podmínkám a počasí.
• Výběr směru jízdy. Lyžujte tak, abyste v žádném případně neohrozili
osoby jedoucí pod vámi. 
• Předjíždění. Je možné zleva i zprava. Pamatujte však na dostatečný
odstup, abyste vždy zareagovali na pohyb předjížděné osoby.
 Přejíždění svahu a křížení cesty. Vždy sledujte veškerý pohyb před
sebou i nad sebou. Vyplatí se držet pravidla dávat přednost všemu a všem.
• Zastavení. Zastavit a stát můžete jen na okraji sjezdovky.V žádném jiném
místě nikdy nezastavujte. V případě pádu se co nejrychleji zvedněte. 
• Stoupání. Je možné jen po kraji sjezdovky. Totéž platí i pro sestup.
• Respektování signalizace. Vždy respektujte veškerá značení umístěná
na sjezdovkách a lyžařských cestách. Na křižovatkách s veřejnou
komunikací nebo trasou lyžařského vleku dáváte vždy přednost
účastníkovi silničního provozu nebo lyžaři na vleku.
 ​Případ nehody. Každý lyžař je povinen poskytnout první pomoc
zraněnému účastníkovi.
 Identifikace. Účastník i svědek nehody je vždy povinen o sobě
poskytnout základní údaje.
Zdroj: www.csls.cz

V našem výčtu pozvánek na parádní lyžovačku samozřejmě nesmí chybět ani Vysoké Tatry. Skvělou volbou je třeba vysokohorské středisko Štrbské pleso, které nabízí 9 km modrých a červených tratí. Lyže a snowboardy tu mohou vyzkoušet děti i dospělí. Z parkoviště nebo hotelu se na svah pohodlně dopravíte skibusem a odtud už můžete pokračovat na vrchol jednou ze 6 lanovek a vleků. Středisko se navíc chlubí nejdelší lyžařskou sezónou, která trvá od listopadu do dubna. Konkrétní provozní dobu lanovek a vleků doporučujeme nastudovat na webu střediska. 

Vyznavači běžek budou radostí bez sebe v Areálu běžeckého lyžování. Celkem 8 okruhů v délce od 1,4 do 5 km jsou výzvou pro sváteční běžkaře i ostřílené harcovníky. Těm bychom poradili orientovat svůj zájem na tratě horského charakteru s převýšením a fotogenickými výhledy. Tratě jsou homologované FIS certifikací. Rekreační běžkaři a děti mohou zkusit bílou stopu ve dvou okruzích a na stadionu. A co vás 100% potěší, právě stadion a s ním i okruhy do 2,5 km můžete díky umělému zasněžování využívat celou zimní sezónu. Stadion je pro vás otevřen od 9:00 do 18:00

zimni_rekreace

Sněžný ráj jménem Veľká Rača

V podstatě co by kamenem dohodil se od českých hranic v pohoří Kysuce nachází ski areál Snowparadise Veľká Rača. Čeká tu na vás celkem 14 km sjezdovek všech obtížností, které jsou široké a samozřejmě zasněžované a vybavené moderními vleky. Na vrch Lalíky v nadmořské výšce 1 048 m. n. m. vás dokonce vyveze tzv. telemix, tedy kombinace rychlé šestisedačky s osmimístnou kabinkovou lanovkou. Když už mluvíme o vrchu Lalíky, tak vám rovnou dáme i malý běžkařský tip. Právě z něho vede na vrchol Veľké Rače trasa pro běžkaře, v jejímž cíli na vás čeká famózní pohled na okolní krajinu. 

zimni_rekreace

Brány sněžného ráje se otevírají klasicky v 8:30 a zavírají v 16:00, od 9. března pak dokonce už v 15:30. Milovníci večerního lyžování nebudou smutní ani tady, protože jejich oblíbenou disciplínu si užijí denně kromě neděle od 17:30 do 20:30. Jen pozor, pokud se sem vypravíte až po 11. březnu, večerní lyžovačku si dáte pouze ve středu, pátek a v sobotu.

A ještě jednu malou zajímavost pro vás máme. Až budete chtít na chvilku odložit lyže, snowboardy nebo běžky, vypravte se na bobovou dráhu. Jedná se o nejdelší bobovou dráhu na Slovensku měřící 1 300 m. Profrčet ji můžete rychlostí až 40 km/h a během jízdy se pokochat nádhernou přírodou. Kromě toho vás na cestě trvající 7 až 10 minut čeká třeba 15 zatáček nebo 12 skoků. Start i cíl bobové dráhy se nachází u vrcholové stanice lanovky „na Dedovke“.

Tak co, kde budete letos brázdit svahy? 

 

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek