0 Kč
×

Speciál zpracovávání potravin: Sušené dobroty do spíže se sušičkami ETA

02.09.2021

Právě teď je ideální čas pustit se do sušení potravin! Houbařskou sezonu máme v plném proudu a z čerstvě nasbíraného ovoce a zeleniny přijdou vhod chutné a zdravé svačinky do školy, na výlet i do práce. S praktickými sušičkami od značky ETA navíc zvládnete připravit i RAW potraviny, domácí jogurt, těstoviny nebo kynuté těsto. Chcete se přesvědčit na vlastní oči? Pusťte si pořad Polopatě z neděle 5. září na iVysílání České televize. Sušičky tam uvidíte v akci!

eta_suseni_potravin_uvod

Chytrá sušička do každé domácnosti ETA Vital Air II

Dnešní sušičky potravin toho zvládnou mnohem více, než na co jsme byli zvyklí. Skvělým příkladem je sušička ETA Vital Air II. Ta totiž kromě klasického sušení ovoce, hub a zeleniny, zvládá díky chytrým funkcím mnohem více.

eta_suseni_potravin_vital_air_1

Pusťte se do výroby RAW tyčinek, krekrů a wrapů. Přednastavený program pro RAW stravu suší potraviny na teplotu 45 °C po dobu 24 hodin. Suroviny si tak zachovají vitamíny, minerály a živiny. Funkce KEEP WARM vám zase urychlí kynutí těsta nebo rozpékání pečiva. Zvládne totiž udržovat teplotu 35 °C po 24 hodin. Skvěle se hodí i pro výrobu domácího jogurtu a těstovin. A program FAST urychlí proces sušení. Teplotu nastaví na 70 °C a dobu na 10 hodin.

eta_suseni_potravin_vital_air_2

Teplotu a délku sušení lze samozřejmě i nastavit individuálně. Čas v rozmezí od 30 minut do 24 hodin a teplotu mezi 35 až 70 °C. K dispozici budete mít hned deset nerezových sušicích sít a dvě plastová síta na bylinky a pyré. Použít jich můžete vždy jen tolik, kolik zrovna potřebujete. O rovnoměrné usušení se postará technologie Air Flow. V průběhu sušení tak nebudete muset mezi sebou zaměňovat síta a výsledek bude vždy perfektní.

eta_suseni_potravin_vital_air_3

Na susičce ETA Vital Air II oceníte i praktické drobnosti. Například průhledná dvířka, díky kterým můžete kdykoliv zkontrolovat stav potravin a nebude tak třeba ji v průběhu procesu zbytečně otevírat. A díky přehlednému LCD displeji budete mít dokonalý přehled o teplotě, zvolené funkci, programu i zbývající době přípravy.

Na sušičku ETA Vital Air II si můžete i zdarma prodloužit záruku, a to na 3 roky. Stačí se zaregistrovat na stránkách výrobce.

Jak na domácí jogurt v sušičce potravin ETA Vital Air II

Usušené ovoce bude skvěle doplňovat domácí jogurt! Pusťte se do jeho výroby, není to žádná věda a zvládne to úplně každý.

• Ideální je, pokud použijete BIO kravské či kozí mléko. Vystačíte si ale i s klasickým polotučným mlékem.

• Litr mléka zahřejte na teplotu min. 70 °C (čerstvé raději převařte), poté jej nechte zchladit na teplotu 50 °C.

• V malém množství mléka dokonale rozmíchejte jogurtovou kulturu – na jeden litr mléka použijte 4 lžíce čistého bílého jogurtu obsahujícího živou jogurtovou kulturu.

• Rozmíchanou kulturu vlijte do zbytku mléka a promíchejte.

• Směs nalijte do vhodných nádob a uzavřete víčkem, ty následně vložte na síto do sušičky vyhřáté na 45 °C.

• Výroba jogurtu trvá 4-8 hodin, záleží na množství a kvalitě použité kultury.

• Když je jogurt hotový (zhoustl) skladujte ho v chladničce, kde vám vydrží až 5 dní.

eta_suseni_potravin_jogurt

Čím delší bude příprava, tím je výsledný jogurt kyselejší. Proces nepřerušujte, neotvírejte zbytečně dvířka sušičky a nesundávejte víčka ze skleniček.

Vyzkoušejte stále oblíbenější sušené maso JERKY

Jerky (sušené maso) se u nás stává stále oblíbenější, a to nejen u výletníků. Zkuste si ho připravit doma. Se sušičkou ETA Vital Air II to bude hračka.

• Připravte si maso (např. hovězí, drůbeží, rybí nebo zvěřinu), mělo by být nakrájeno na kousky či plátky ne silné více než 0,5 cm.

• Maso zbavte přebytečného tuku. Čím vyšší je obsah tuku v mase, tím kratší je jeho trvanlivost po usušení.

• Pro větší křehkost a jemnost krájejte maso napříč vlákny. Sušené maso nakrájené po vláknech bude tužší.

• Pro delší trvanlivost a výraznější chuť můžete maso před sušením posypat z obou stran kořenící směsí nebo potřít marinádou a uložit do chladničky na cca 6–12 hod.

• Na přípravu marinády použijte libovolnou kombinaci z následujících ingrediencí: sójová omáčka, worcester, rajčata, barbecue omáčka, česnek, cibule, kari, kořeněná sůl nebo pepř.

• Následně nechejte okapat. Při sušení příležitostně odstraňte kapky tuku, které se objeví na povrchu.

• Maso sušte na teplotu 70 °C v rozmezí od 4 do 12 hodin.

• Před ochutnáním potraviny, která se suší, odeberte pár kousků a nechejte je vychladnout. Horké kousky jsou měkčí a vlhčí než ty, které už vychladly.

eta_suseni_potravin_jerky

V případě zvěřiny doporučujeme maso před sušením po dobu 60 dní zmrazit na teplotu -18 °C. Budete pak mít jistotu, že maso zbavíte všech možných nežádoucích bakterií.

Dokonale usušené ovoce, maso i bylinky se sušičkou ETA Brisa

Skvělým pomocníkem v kuchyni bude i ETA Brisa. Sušička ETA Brisa má unikátní systém pro rovnoměrné sušení bez nutnosti prohazování sušicích sít, systém plynulé cirkulace vzduchu. Ve výsledku budou potraviny usušené výrazně rychleji, bez námahy a neustálé kontroly. O usušení bylinek se pak postará speciální sušicí síto s jemnější strukturou.

eta_suseni_potravin_brisa

Sušit můžete bez obav i v noci. ETA Brisa má tichý provoz a bezpečnostní pojistku proti přehřátí, nechte ji pracovat a jděte spát. Ráno vás bude čekat dokonalý výsledek. 

Chcete vidět sušičky ETA Vital Air II a ETA Brisa v akci? Pusťte si ze záznamu pořad Polopatě z neděle 5. září na iVysílání České televize!

 

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Chat GPT-4o – Einstein pro všechny

Chat GPT-4o – Einstein pro všechny

Představení Chatu GPT-4o přineslo hned několik novinek a umělá inteligence je zase o kus blíž nám lidem. Nejnovější verze jazykového modelu vyvinutého společností OpenAI nabízí výrazná vylepšení oprot...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek