Novinky LG OLED TV 2024
V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme... Celý článek
Právě teď je ideální čas pustit se do sušení potravin! Houbařskou sezonu máme v plném proudu a z čerstvě nasbíraného ovoce a zeleniny přijdou vhod chutné a zdravé svačinky do školy, na výlet i do práce. S praktickými sušičkami od značky ETA navíc zvládnete připravit i RAW potraviny, domácí jogurt, těstoviny nebo kynuté těsto. Chcete se přesvědčit na vlastní oči? Pusťte si pořad Polopatě z neděle 5. září na iVysílání České televize. Sušičky tam uvidíte v akci!
Dnešní sušičky potravin toho zvládnou mnohem více, než na co jsme byli zvyklí. Skvělým příkladem je sušička ETA Vital Air II. Ta totiž kromě klasického sušení ovoce, hub a zeleniny, zvládá díky chytrým funkcím mnohem více.
Pusťte se do výroby RAW tyčinek, krekrů a wrapů. Přednastavený program pro RAW stravu suší potraviny na teplotu 45 °C po dobu 24 hodin. Suroviny si tak zachovají vitamíny, minerály a živiny. Funkce KEEP WARM vám zase urychlí kynutí těsta nebo rozpékání pečiva. Zvládne totiž udržovat teplotu 35 °C po 24 hodin. Skvěle se hodí i pro výrobu domácího jogurtu a těstovin. A program FAST urychlí proces sušení. Teplotu nastaví na 70 °C a dobu na 10 hodin.
Teplotu a délku sušení lze samozřejmě i nastavit individuálně. Čas v rozmezí od 30 minut do 24 hodin a teplotu mezi 35 až 70 °C. K dispozici budete mít hned deset nerezových sušicích sít a dvě plastová síta na bylinky a pyré. Použít jich můžete vždy jen tolik, kolik zrovna potřebujete. O rovnoměrné usušení se postará technologie Air Flow. V průběhu sušení tak nebudete muset mezi sebou zaměňovat síta a výsledek bude vždy perfektní.
Na susičce ETA Vital Air II oceníte i praktické drobnosti. Například průhledná dvířka, díky kterým můžete kdykoliv zkontrolovat stav potravin a nebude tak třeba ji v průběhu procesu zbytečně otevírat. A díky přehlednému LCD displeji budete mít dokonalý přehled o teplotě, zvolené funkci, programu i zbývající době přípravy.
Na sušičku ETA Vital Air II si můžete i zdarma prodloužit záruku, a to na 3 roky. Stačí se zaregistrovat na stránkách výrobce.
Usušené ovoce bude skvěle doplňovat domácí jogurt! Pusťte se do jeho výroby, není to žádná věda a zvládne to úplně každý.
• Ideální je, pokud použijete BIO kravské či kozí mléko. Vystačíte si ale i s klasickým polotučným mlékem.
• Litr mléka zahřejte na teplotu min. 70 °C (čerstvé raději převařte), poté jej nechte zchladit na teplotu 50 °C.
• V malém množství mléka dokonale rozmíchejte jogurtovou kulturu – na jeden litr mléka použijte 4 lžíce čistého bílého jogurtu obsahujícího živou jogurtovou kulturu.
• Rozmíchanou kulturu vlijte do zbytku mléka a promíchejte.
• Směs nalijte do vhodných nádob a uzavřete víčkem, ty následně vložte na síto do sušičky vyhřáté na 45 °C.
• Výroba jogurtu trvá 4-8 hodin, záleží na množství a kvalitě použité kultury.
• Když je jogurt hotový (zhoustl) skladujte ho v chladničce, kde vám vydrží až 5 dní.
Čím delší bude příprava, tím je výsledný jogurt kyselejší. Proces nepřerušujte, neotvírejte zbytečně dvířka sušičky a nesundávejte víčka ze skleniček.
Jerky (sušené maso) se u nás stává stále oblíbenější, a to nejen u výletníků. Zkuste si ho připravit doma. Se sušičkou ETA Vital Air II to bude hračka.
• Připravte si maso (např. hovězí, drůbeží, rybí nebo zvěřinu), mělo by být nakrájeno na kousky či plátky ne silné více než 0,5 cm.
• Maso zbavte přebytečného tuku. Čím vyšší je obsah tuku v mase, tím kratší je jeho trvanlivost po usušení.
• Pro větší křehkost a jemnost krájejte maso napříč vlákny. Sušené maso nakrájené po vláknech bude tužší.
• Pro delší trvanlivost a výraznější chuť můžete maso před sušením posypat z obou stran kořenící směsí nebo potřít marinádou a uložit do chladničky na cca 6–12 hod.
• Na přípravu marinády použijte libovolnou kombinaci z následujících ingrediencí: sójová omáčka, worcester, rajčata, barbecue omáčka, česnek, cibule, kari, kořeněná sůl nebo pepř.
• Následně nechejte okapat. Při sušení příležitostně odstraňte kapky tuku, které se objeví na povrchu.
• Maso sušte na teplotu 70 °C v rozmezí od 4 do 12 hodin.
• Před ochutnáním potraviny, která se suší, odeberte pár kousků a nechejte je vychladnout. Horké kousky jsou měkčí a vlhčí než ty, které už vychladly.
V případě zvěřiny doporučujeme maso před sušením po dobu 60 dní zmrazit na teplotu -18 °C. Budete pak mít jistotu, že maso zbavíte všech možných nežádoucích bakterií.
Skvělým pomocníkem v kuchyni bude i ETA Brisa. Sušička ETA Brisa má unikátní systém pro rovnoměrné sušení bez nutnosti prohazování sušicích sít, systém plynulé cirkulace vzduchu. Ve výsledku budou potraviny usušené výrazně rychleji, bez námahy a neustálé kontroly. O usušení bylinek se pak postará speciální sušicí síto s jemnější strukturou.
Sušit můžete bez obav i v noci. ETA Brisa má tichý provoz a bezpečnostní pojistku proti přehřátí, nechte ji pracovat a jděte spát. Ráno vás bude čekat dokonalý výsledek.
Chcete vidět sušičky ETA Vital Air II a ETA Brisa v akci? Pusťte si ze záznamu pořad Polopatě z neděle 5. září na iVysílání České televize!