Novinky LG OLED TV 2024
V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme... Celý článek
Pečení na grilu má své nezapomenutelné kouzlo. Kouř ze dřevěného uhlí smíšený s vůní masa, bylinek a marinád… Přiznejte se, že se vám bezděčně začaly sbíhat sliny? Naštěstí není nutné čekat na letní posezení na zahradě. Existují totiž grily, které můžete provozovat celoročně, venku i vevnitř a ještě je maso na nich upečené zdravější.
Nejpopulárnější jsou grily na dřevěné uhlí nebo brikety. Právě ty totiž dokážou masu vtisknout nezaměnitelnou chuť léta, dřeva a kouře. Ta vzniká rychlým opečením povrchu masa, které zabrání odkapávání šťáv. Ostatně, tento způsob přípravy nejblíže připomíná klasický táboráček, o zážitku z posezení na zahradě ani nemluvě.
Bohužel jsou tyto grily použitelné pouze venku – kvůli čištění, manipulaci s ohněm, kouřem… Výjimky však existují. Zejména Lotus v naší recenzi překvapil. Ukázal totiž, že i na balkóně můžete grilovat na dřevěném uhlí tak, abyste neporušili zákon a nenaštvali sousedy.
Pečení na klasickém grilu je pro většinu amatérských kuchařů věcí náhody a odhadu. Má to příchuť dobrodružství, těžko ale dokážete určit, jestli už je po půl hodině uhlí dostatečně rozžhavené, jestli se maso prohřálo i uvnitř a jestli náhodou kvůli navlhlému dřevěnému uhlí maso spíše neudíte.
Pokud ale počasí nepřeje, můžete vyměnit otevřený oheň za elektřinu, respektive kontaktní gril. Zbavíte se tím několika starostí najednou. Za prvé už nebudete muset při dubnovém večeru vybalovat ze skříně péřovou bundu, protože si zatopíte topením či krbem rovnou doma. Za druhé, ušetříte si námahu s čištěním a odstraňováním popela.
Elektrické grily jsou naproti tomu mnohem jednodušeji ovladatelné. Nejen, že zaberou méně prostoru, ale tepla na roštu se dočkáte prakticky okamžitě a za všech podmínek, takže dokážete své kulinářské umění postupně zlepšovat k mistrovství. Stejně tak vám elektrický gril umožní regulovat teplotu, což u briket lze dost těžko. Do plusových bodů si započtěte i zdravější přípravu – kde nepadá tuk do ohně, tam se nepálí mastnota. Za špičku v oboru pak platí grily Catler a Tefal, které posouvají grilování vyšší úroveň.
O to více překvapí ceny, které odpovídají kvalitnějším zahradním grilům. Tedy těm, které vydrží více než jednu sezónu, čištěním nestrávíte den a montováním druhý. I pod tisícovou hranicí se najdou kousky, ze kterých se nají celá rodina, připlácet pak můžete za další vychytávky, jako jsou rošty vyměnitelné za lávové kameny, termostaty, grilovací desky omyvatelné v myčce nebo pánvičky na raclette.
Abyste mohli odstartovat nadcházející grilovací sezónu novými nápady, sestavili jsme několik tipů, které mohou výsledky vašeho experimentování obohatit nebo vylepšit: