Novinky LG OLED TV 2024
V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme... Celý článek
Léto, plodné období, kdy na zahrádce vše dozrává a hraje barvami. Je dobré myslet dopředu a připravit se na nadcházející chladnější počasí. Úrodu můžeme zavařit, sušit, nakládat i mrazit. V našem letním speciálu vám ukážeme, jak si zpracovávání ovoce a zeleniny maximálně usnadnit s užitečnými pomocníky od značky ETA. Začínáme zavařováním.
Rybízová marmeláda, česká klasika, kterou známe od svým babiček téměř všichni. Základem pro její výrobu je samozřejmě rybíz, tedy šťáva z něj. Pokud vlastníte kuchyňský robot značky ETA, máte napůl vyhráno. S nástavcem na lisování bobulovin, ovoce a zeleniny vám půjde vše jedna radost.
Lis od značky ETA pracuje na základě nízkootáčkového spirálového mechanismu. To znamená, že je schopen z ovoce i zeleniny vytěžit maximum a zároveň být ke zpracovávaným surovinám šetrný. Výsledná šťáva si tak uchovává veškeré důležité vitamíny, vlákninu a enzymy. Díky skvělé výtěžnosti bude i odpad po zpracování prakticky suchý. Tento odpad určitě nevyhazujte! V kuchyni najde uplatnění v řadě dalších zdravých receptů, například RAW dezertů.
Nástavec na lisování můžete využít nejen pro výrobu rybízové šťávy, je vhodný pro zpracování téměř všech druhů bobulovitého a citrusového ovoce a vybraných druhů zeleniny. Pustit se můžete do zpracování hroznového vína, rajčat, kiwi, malin, ostružin, borůvek, brusinek i jahod a vyrobit tak nejrůznější marmelády, rosoly a džemy.
Jednoduché čištění je další velkou výhodou. Lis od značky ETA lze kompletně rozebrat a snadno vyčistit pro další použití. V balení navíc najdete i speciální kartáček na čištění, takže omytí jednotlivých součástek bude hračka.
Nástavec na lisování je vhodný ke kuchyňským robotům ETA0038, ETA0034, ETA0033, ETA0030, ETA0028, ETA0023, ETA0128 a mlýnku na maso typ ETA2075.
V balení naleznete pěchovadlo, nádobu o objemu 0,8 l, víko a čisticí kartáček.
Zkuste osvědčený recept naší redakce na rybízovou marmeládu ochucenou troškou rumu. Dodá marmeládě ten správný šmrnc a po ochutnání už nebudete chtít žádnou jinou!
• 2 kg červeného rybízu – získáte 1 kg šťávy
• 800 g cukru
• 4 lžíce rumu
• 2 balíčky vanilkového cukru
Připravte si sklenice, pořádně je umyjte o osušte. Získanou rybízovou šťávu povařte v kastrolu zhruba 10 minut. Pak přidejte cukr, rum a vanilkový cukr a povařte dalších 5 minut. Nalijte do sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte ztuhnout.
Než se pustíte do jakéhokoli zavařování, vždy dbejte na perfektní čistotu. Umyjte sklenice i víčka. Marmeládu nikdy neochutnávejte rovnou z vařečky, vždy použijte čistou lžičkou. A pro případné další ochutnávání si vezměte jinou, opět čistou.
Pustit se můžete i do domácích přesnídávek pro vaše děti. Finančně vyjdou levněji, a navíc budete mít dokonalý přehled o jejich složení. K jejich přípravě si vystačíte pouze se zralým ovocem a vodou a když je zavaříte, vydrží ve spíži i několik měsíců. Inspirovat se můžete receptem na jahodovo-jablečnou přesnídávku. Tip na její výrobu naleznete na konci článku.
Samotnou přípravu přesnídávek vám maximálně usnadní tyčový mixér ETA Dritto. Ovoce a zeleninu pak zpracujete během chviličky. Nástavec je vyroben z nerezu, takže se můžete bez obav pustit i do mixování horkých potravin. Rychlost si nastavíte přesně dle vašich potřeb díky technologii EasySpeed. Výsledek bude vždy dokonalý, ať už budete chtít jemnou či hrubší konzistenci pyré.
Součástí balení také nástavec na šlehání s nerezovou metlou a sekáček potravin s 650ml nádobou a objemná 1l pracovní nádoba.
Rukojeť mixéru ETA Dritto se příjemně drží, je vyrobena z měkkého „soft touch“ materiálu a díky zamykacímu systému FastLock tyčový mixér jednoduše sestavíte a stejně snadno i rozložíte. A jeho následné umytí se velmi usnadní a zrychlí. Na ponorný mixér ETA Dritto se vztahuje i služba Prodlužka záruky. Po registraci na stránkách výrobce se prodlouží na 3 roky zdarma.
Zavařovací hrnec Granny od značky ETA najde v kuchyni opravdu mnoho využití. Nemusíte zavařovat pouze ovoce a zeleninu, ale také například houby, maso a hotová jídla. Po zavařeninách tak nesáhnete pouze v zimních měsících, ale například i na dovolené a na cestách, kde nemáte možnost vařit a pracně připravovat jídlo. Zavařovací hrnec navíc umožňuje například i přípravu nejrůznějších horkých nápojů pro více lidí, jakými jsou například svařák nebo grog.
Do hrnce ETA Granny s velkorysým objemem 25 l zvládnete naskládat až 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litru. Jeho provoz je automatický. Má zabudovaný termostat, díky kterému lze nastavit teplotu od cca 30 °C do 100 °C. Jakmile hrnec dosáhne nastavené teploty, začne ji automaticky udržovat. Během zavařování se tak nemusíte o nic starat, stačí pouze nastavit teplotu a čas.
Pro bezpečné používání je ETA Granny vybaven tepelnou pojistkou, která odpojí topné těleso v případě zapnutí s nedostatečným množstvím vody. A díky tepelně izolovaným rukojetím můžete hrnec pohodlně držet a přenášet bez rizika popálení.
1. Na dno nádoby vložte odnímatelnou mřížku.
2. Naskládejte zavařovací sklenice.
3. Nádobu naplňte potřebným množstvím vody a nasaďte poklici.
4. Hrnec zapojte do elektrické zásuvky.
5. Nastavte požadovanou teplotu ohřevu a čas.
Při nastavování času počítejte se zpožděním mezi zapnutím a dosažením požadované teploty. Čas ohřevu není zahrnut v čase konzervace. Po dosažení nastavené teploty teprve pak nastavte požadovaný čas zavařování.
Pokud chcete, aby vám přesnídávka vydržela ve spíži po celý rok, zavařte ji! Základem pro výrobu jsou vždy jablka, k těm pak můžete přidat jakékoli ovoce, které máte rádi.
• 1 kg jablek
• 400 g jahod
• Na dochucení: cukr, med či jiné sladidlo
Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte. Vložte do hrnce, podlijte trochou vody a na mírném plameni je duste pod pokličkou do změknutí. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte omyté a očištěné jahody, opět povařte do změknutí a celou směs znovu rozmixujte. Přesnídávku ochutnejte a pokud vám přijde málo sladká, můžete přidat trochu cukru, medu nebo jiného sladidla.
Ještě horkou přesnídávku nalijte do malých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Skleničky s přesnídávkou vložte do zavařovacího hrnce, dovnitř nalijte vodu tak, aby její hladina sahala do třetiny výšky skleniček. Časovač nastavíme na 25 minut a teplotu na 90 °C.