Pečení sladkých i slaných jídel nás provází po celý rok. Proto se rozhodně vyplatí pořídit si spolehlivého pomocníka v podobě kvalitní trouby. Jak ale vybrat tu pravou? Máme pro vás pět pravidel a tipů, díky nimž se vyhnete zbytečným chybám. Navíc s inovativními funkcemi trouby se pro vás pečení stane zábavou.
Možná byste se divili, jak moc se trouby liší. Vnitřní objem se udává v litrech a najdete jej na štítku spotřebiče. V dobré troubě můžete péct až na pěti plechách najednou a připravit sváteční hostinu nebo pět plechů cukroví – ušetříte tím spoustu času a energie.
Naprostou špičku představují nedávno uvedené trouby MORA, které mají inovované konstrukční řešení a nabízejí mimořádně velký objem 77 l s patentovaným klenutým vnitřním prostorem po vzoru tradičních kamenných pecí. Díky tomuto unikátnímu tvaru proudí vzduch okolo pokrmů rovnoměrně, jídlo se proto propeče stejně ze všech stran a odpadá „otáčení“ pekáčů a plechů.
I když je lákavé podívat se, jak se připravovaný pokrm mění, zlátne a čím dál víc voní, zkuste odolat. Každé otevření dvířek trouby znamená pokles teploty nejméně o 20 % a vyžádá si i energii navíc potřebnou k obnovení teploty. Tím se také bohužel zhorší výsledek pečení. Zkušení kuchaři vědí, že kolísání teploty u pečení vysloveně škodí, protože potraviny nevratně ztratí svoji nadýchanost a vláčnost.
Proto mají trouby MORA extra velký průzor ve dvířkách, a dokonce dvojité osvětlení vnitřního prostoru. Průběh pečení tak můžete sledovat zvenčí, aniž byste dvířka zbytečně otevírali a pokrm na jeho cestě k dokonalosti rušili. Navíc zůstávají dvířka díky trojitému sklu a dobré izolaci během pečení vlažná, takže nehrozí úraz ani malým zvědavým dětem.
Nové trouby MORA jsou velmi dobře technicky řešené. Mají nadstandardně výkonná topná tělesa a plynulé nastavení teploty s přesností na jeden stupeň, a to v naprosto mimořádném rozsahu od 30 do 300 °C. Zvládnou tak všechno, od šetrného rozmrazování až po přípravu domácího chleba, a dokonce i pravé pizzy. I předehřívání patří k nejrychlejším na trhu – k dosažení 200 ˚C stačí jen 5 minut. Díky své chytré konstrukci a dobré izolaci jsou ale také mimořádně úsporné.
Přes jejich extra velkou kapacitu nedochází ke zvýšení spotřeby energie na pečicí cyklus. Vnitřek trouby je totiž vybaven 100% kvalitním smaltovaným povrchem, navíc trojitý nátěr podporuje tepelnou reflexi a poskytuje dodatečnou izolaci. Toto řešení spolu s kvalitní izolací trouby a několika sklům ve dvířkách řadí nové trouby do velmi úsporné třídy A+.
Vaše nová trouba by měla mít i další vymoženosti, které vám i vašim blízkým zpříjemní život. Skvělá je možnost využít připařování, speciální a automatické programy nebo horkovzdušné fritování. To všechno, a ještě mnohem víc nabízejí trouby MORA. Proč byste měli tyto vychytávky chtít?
Příprava jídel pomocí páry je tajemstvím šéfkuchařů – pára totiž zvýrazní chutě i vůně s minimem použité soli a koření, zachová strukturu pokrmu a jídlo povznese o několik úrovní výš.
A jak to funguje? Ve výkonné domácí troubě MORA budete mít k ruce až tři programy pro pečení s párou. Stačí do mělkého plechu umístěného na spodní úrovni nalít 2 dcl vody a spustit program Extra pára. Až dopečete, plech stačí dát umýt do myčky a je to.
Víte, v čem je tajemství pravé pizzy? V první řadě ve skutečně dobře rozpálené troubě. Se speciálním programem vyšplhá teplota rychle až na 300 ˚C, takže se pizza upeče za pár minut. Bude mít kůrku jako z kamenné pece, uvnitř zůstane těsto vláčné a náplň bude šťavnatá.
Se speciální funkcí pro intenzivní horkovzdušné smažení si můžete připravit zdravé hranolky, řízky nebo obalované kuřecí a rybí filety jen s minimem tuku nebo úplně bez něj. Podobně, jako to dovedou horkovzdušné fritézy. Můžete ale navíc využít i připařování, a tak bude povrch křupavější, ale nepřesušený bez zbytečné tukové zátěže pro váš organismus – i peněženku.
Zapnout troubu, vybrat program a už si jen počkat na skvělé jídlo. Nové trouby MORA jsou vybavené až 22 automatickými programy a přesně vědí, co a jak.
Vyberte jenom typ jídla a jeho hmotnost. Trouba už sama zvolí správnou teplotu, topná tělesa a nastaví čas přípravy. Navíc i poradí na jakou úroveň umístit pekáč. Snadno tak připravíte třeba oblíbená zapékaná jídla, pokrmy připravované delší dobu při nižší teplotě, drůbež, malé i velké porce masa a spoustu druhů pečiva i dezertů. Dokonce můžete využít i program pro kynutí těsta.
Pro pokročilé kuchaře je tu úžasně praktická možnost vícefázového pečení. U některých pokrmů je totiž ideální v průběhu pečení změnit teplotu i způsob ohřevu a na posledních pár minut třeba využít gratinování – jako u zapékaných francouzských brambor. Nebo naopak zprvu rychle zapéct, a dál už zvolna dopékat. Nové trouby MORA umožňují hned na začátku přípravy nastavit dva kroky pečení. Trouba se o vše postará a vy máte volné ruce.
V kuchyni se budete cítit jako ostřílený matador i díky speciálním funkcím. Mezi nimiž je třeba šetrné rozmrazování nebo unikátní pečení zmražených porcí jídla bez rozmrazování. Dále se nabízí funkce pro zavařování, sušení, výrobu jogurtu, nahřívání talířů nebo udržování hotového pokrmu v teple, dokud nezačnete podávat.
Při každodenním užívání oceníte nejen kuchařské vymoženosti, ale i pohodlí a klid. K němu přispívá i tlumené zavírání a otevírání dvířek trouby se speciální mechanikou, které se ovládají pouze jemným tahem. Žádné vrzání ani hlučný doraz při zavírání nečekejte.
Nechybí ani speciální teleskopické rošty z bytelného kovu, které velmi snadno vysunete i s pokrmem bez naklánění se do trouby. Tuto mechaniku oceníte třeba i v případě, že potřebujete třeba během pečení přelít maso výpekem nebo posypat pokrm strouhaným sýrem.
Trouby MORA se ovládají skutečně jednoduše a intuitivně – podle modelu pomocí jednoho či dvou otočných knoflíků s LED panelem nebo tradičně pomocí dvou knoflíků.
Spoustu práce ušetří i programy pro čištění vnitřního prostoru. Trouby jsou podle modelu vybavené naprosto automatickým pyrolytickým čištěním, hydrolytickým čištěním EcoClean, nebo katalytickým krytem ventilátoru.
Chcete najít svého vysněného favorita pro dokonalé pečení? Tak hurá do toho!