Už jste v televizi nebo na internetu viděli videa s explodující mikrovlnnou troubou? Varovala vás maminka, ať neohříváte vidličky a pozlacené talíře? Víte, co se stane, když v mikrovlnce zkusíte uvařit vajíčko? Podívali jsme se na známé i méně známé mýty a fakta, která vám snad vnesou více světla do otázky: Co ničí a co neničí mikrovlnné trouby.
Mikrovlnné trouby už dnes umí nejen ohřívat, ale také péct či grilovat. Nemůžete do nich ale dát všechno…
Naučili jsme se spoustu fint, kterými si usnadňujeme život – jednou z nich je mikrovlnná trouba. Je mnoho způsobů, jak ji využít, od ohřevu hotového jídla až po přípravu jednoduchých pokrmů, které jsou v mikrovlnce ihned hotové. Mikrovlnka prostě šetří čas. A čas jsou peníze.
Používáte ale mikrovlnou troubu správně? Je až k podivu, kolika způsoby se jí dá uškodit. Nebo nejsou všechny zase tak pravdivé? Podívejme se na to, jak to ve skutečnosti je, a co je pouze mýtus. Aneb jak neposlat naši drahou pomocnici do křemíkového nebe… Mikrovlnné trouby dovedou chod naší domácnosti bravurně zjednodušit, byla by tak škoda upřít si pár celkem cenných rad v péči o ně.
Nebudeme zabíhat do detailů, ale když pochopíte, jak mikrovlnka funguje, bude menší šance, že se v ní pokusíte ohřát něco, co jí škodí.
Tepelná úprava pokrmu je v mikrovlnné troubě prováděna za pomoci elektromagnetického záření. Mikrovlnné záření v pokrmu rozkmitá částice, zejména molekuly vody.
Není tomu jinak ani u klasického ohřevu, ale vzhledem k tomu, že mikrovlny pronikají dovnitř jídla, dochází k daleko rychlejšímu zahřátí pokrmu jako celku. Aby byl ohřev rovnoměrnější, umisťují se zpravidla jídla na otočný podnos, pomáhají také poklopy.
Mikrovlnku se nemusíte bát používat, ale zničit ji je jednodušší, než byste si mysleli. Mikrovlnná trouba v mnoha níže zmíněných případech „neodejde“ tak, že by tiše přestala fungovat, ale s pořádným rámusem a humbukem, za zvuku kouřových fanfár.
„Nedávej ten pozlacený talíř do mikrovlnky!“ „Tu nerezovou misku tam už vůbec!“ Co je pravdy na tom, že vaše milovaná mikrovlnná trouba a kovy nejsou přátelé? Pokud si nechcete doma užít pořádnou diskotéku, tak v žádném případě nezkoušejte dávat do mikrovlnné trouby cokoliv kovového. Stačí jen kovový proužek na talíři a problém je na světě.
Proč je to taková potíž? Kovy totiž mikrovlny odrážejí. Stejně jako mikrovlnné záření dokáže rozkmitat molekuly vody, působí i na elektrony v kovech a může tak vzniknout elektrický výboj. Pokud se toho chcete vyvarovat, je lepší dle doporučení výrobců používat v mikrovlnné troubě nádoby, které jsou z čirého skla nebo speciálně upraveného plastu. Těmito materiály mikrovlnné záření prochází, aniž by je materiál zachytil.
Mnoho lidí si myslí, že tvrzení, že vajíčko může mikrovlnné troubě způsobit dost nepříjemností, je jen pověra. A ejhle, ono na tom něco pravdy bude. Není úplně pravda, že by to mělo nějaké smrtelné následky, ale rozhodně vám to život neusnadní. Ona se totiž voda ve vajíčku teplem rychle mění v páru, čímž zvětšuje svůj objem.
To samozřejmě skořápka nevydrží a exploduje. Takže pokud si nechcete krátit večery čištěním mikrovlnné trouby, případně nákupem nové nebo malováním bytu, tak to rozhodně nezkoušejte. Pokud byste si i přesto rádi vajíčko v mikrovlnné troubě uvařili – jde to –, jsou na to speciální vychytávky a triky. Pár jich zmiňujeme v modrém boxíku vlevo.
Tohle rozhodně nezkoušejte! Pokud vložíte do mikrovlnné trouby nádobu s čistou vodou a dáte ji ohřívat, tak se nic nestane. Ovšem pokud do nádoby s vodou poté, co ji vyjmete z mikrovlnky, přidáte čaj, zamícháte ji, nebo přilejete další, studenější tekutinu, tak vám voda doslova exploduje do obličeje.
Je to způsobené tím, že voda se zahřeje jen na povrhu (a zahřeje se i nádoba), ale zbytek tekutiny je vždy o něco chladnější, a tak vzniká na povrchu velké napětí.
Porušit ho má podobný efekt (chemici prominou) jako kápnutí vody do kyseliny. Divoká reakce.
Mikrovlnná trouba a plastové nádobí – kamarádi, nebo nepřátelé? Toto téma je celkem diskutabilní, protože pokud použijete plastové nádobí určené přímo do mikrovlnné trouby, bude všechno v pořádku. Problém nastává až poté, kdy do ní vložíte plastové věci, které na to nejsou. V tom případě může dojít až k tomu, že si budete muset koupit novou mikrovlnnou troubu – rozpuštěný plast z té staré už nikdy nedostanete…
Musíme vás zklamat, ale tohle je opravdu jen mýtus. Není pravda, že by bylo nějakým způsobem nebezpečné ohřívat potraviny v mikrotenovém sáčku – ani pro vás, ani pro vaši mikrovlnou troubu. Má to ale jeden háček. Je dobré nechat mikrotenový sáček pootevřený, aby se v něm neutvářelo přebytečné množství páry. Pokud tedy naplníte mikrotenový sáček vodou a utěsníte jej, bude reagovat stejně jako výše zmíněné vajíčko.
Porcelán, sklo, plast, kovy… S něčím si mikrovlnka poradí hravě, ale některé materiály do ní nezkoušejte vkládat.
Na závěr bychom se chtěli podělit o pár dalších potravin, které nevypadají vůbec podezřele, ale opak je pravdou.
Co takové hroznové víno – nechcete si udělat v mikrovlnné troubě vlastní rozinky? Nápad je to originální, ale rozhodně to nezkoušejte. Může se vám totiž stát, že zaprvé zničíte všechny vitamíny v něm obsažené – to je to nejmenší – a hlavně se může hroznové víno rozletět na všechny strany, a dokonce mikrovlnku zničit. Takže pečenou či vařenou zeleninu raději přenechte jiným, mnohem zkušenějším, pomocníkům z kuchyně.
Další potravinou, u které by vás možná ani nenapadlo, že má ve spojení s mikrovlnkou nepříliš příjemné účinky, jsou klasické chilli papričky. Kapsaicin, který papričky obsahují, se v mikrovlnné troubě velmi snadno vypařuje. Potom se může stát, že tento plyn po otevření dvířek způsobí pálení očí, krku, a dokonce i skvrny na kůži připomínající popáleniny – jako pepřový sprej.
A mimochodem, ještě jedna rada na konec. Kdyby vám v mikrovlnce něco opravdu „bouchlo“ a přístroj to jen ušpinilo, ale nepoškodilo, je vyčištění jednoduché. „Špínu“ nenechte zaschnout, ale – to je důležité – počkejte, až vychladne, ať se nepopálíte. Vyjměte otočný talíř, mikrovlnku vyčistěte vlhkým čisticím hadříkem, případně nějakým odmašťovačem (ale hlavně ne drátěnkou nebo něčím, co by poškrábalo povrch), a před zapnutím ji nechte důkladně proschnout. Toť vše, ale lepší je, když se podobným situacím vyhnete…
Závěrem se tedy ukázalo, že spousta zkazek o tom, co ničí mikrovlnou troubu, vlastně vůbec nejsou mýtem a bohužel se většinou alespoň z části zakládají na pravdě. Kovy a obyčejné vajíčko nebo hroznové víno mohou mikrovlnku poškodit, čistá voda nebo nevinná chilli paprička zase mohou ublížit vám. Jediným mýtem, který si své jméno zasloužil, byl mikrotenový sáček – ten při správném použití opravdu nijak neškodí. Pokud si naše rady vezmete k srdci, můžete směle ohřívat dál.