Novinky LG OLED TV 2024
V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme... Celý článek
Guzzanti GZ 605 - Technické parametry:
Příkon: 1 000 W
Průměr: 30 cm
Šířka: 20 cm
Výška: 11 cm
Hmotnost: 1,8 kg
V krabičce spolu se samotným palačinkovačem najdete také dřevěnou stěrku k roztírání těsta (také mile nazývanou „hladítko“) a tenkou špachtli. Obě pomůcky se vám budou hodit, jak se brzy dočtete.
Palačinkovač Guzzanti GZ 605 od italského výrobce je, stejně jako ostatní palačinkovače, jednoduchý přístroj. Tvoří jej vlastně pouze odnímatelná teflonová deska s průměrem 30 cm a samotné tělo s protiskluzovými nožičkami a otočným voličem s indikátorem stavu nahřátí. Nemusíte využívat celou plochu varné desky, klidně si udělejte palačinku o něco menší. Čím větší však jednotlivé kousky budou, tím méně obracení a nalévání těsta vás čeká.
Přívodní kabel je trošku kratší, což výrobce zdůvodňuje „snížením rizika zavadění o dlouhý kabel.“ Mně jeho délka vyhovovala, jelikož mám zásuvku blízko kuchyňské linky, ale to určitě není pravidlo v každé domácnosti…
Tak zaprvé – těsto. Bez toho by to skutečně nešlo a je ideální začít právě s ním. My jsme jako první začali s klasickou variantou ze základních ingrediencí: 225 g hladké mouky, 2 vejce, 500 ml čerstvého kravského mléka (uvedené množství vám vystačí cca na 8 velkých palačinek). Chybí vám tam cukr? Ten můžete samozřejmě dle libosti použít také. My jsme jej vynechali s ohledem na to, že jsme plánovali palačinky nasladko a samotná marmeláda, nutella či arašídové máslo nám svou výraznou chutí ke spokojenosti plně stačily.
Nelekejte se, těsto je hodně řídké, ale pracovat se vám s ním bude skvěle, uvidíte. Vše pečlivě rozmíchejte metličkou nebo nechte krátce šlehat v mixéru. Pokud vám zůstalo pár menších hrudek, nic se neděje, v palačinkách se snadno ztratí. Poté nechte ideálně těsto uležet v lednici aspoň na půl hodinky.
Mezitím si nachystejte vše potřebné pro přípravu. Není to žádná věda – varnou desku jen nasadíte na základnu a nastavíte si teplotu (nám vyhovovalo téměř maximum). Kontrolka se rozsvítí. Doporučujeme také sáhnout po oleji, stačí pár kapek, které rozetřete mašlovačkou. Vůbec není třeba to přehánět, díky nepřilnavému povrchu s teflonovou úpravou se vám palačinky nebudou připalovat ani tehdy, když je budete dělat nasucho. S kapkou oleje to však půjde přece jen mnohem líp.
Jakmile kontrolka zhasne, můžete začít. Při zvolení maximální teploty trvá nahřátí cca 3 minutky. Občas nám ale kontrolka zhasla příliš brzy a deska ještě nebyla dostatečně nahřátá. V tom případě vám napoví také horko sálající z varné desky. A pokud se s nalitím těsta ozve slabé zasyčení, máte jistotu, že je palačinkovač Guzzanti GZ 605 rozehřátý tak akorát.
S množstvím těsta na jednu palačinku vám bohužel poradit nedokážeme (my jsme využívali téměř celou varnou plochu a to jsme dávali ¾ naběračky). Záleží, jak tenkou dobrotu preferujete a také na její velikosti. Naběračkou pak nalijte těsto doprostřed desky a s pomocí „hladítka“ jej rozetřete ve směru hodinových ručiček dokulata. Tuhle věcičku určitě oceníte jako my, protože jedině tak dosáhnete rovnoměrné vrstvy. Pozor, neprojíždějte přes již rozetřená místa, snadno byste palačinku roztrhli! Výhodou je, že pokud množství těsta odhadnete špatně, díky zvýšeným okrajům vám nepřeteče až na kuchyňskou linku.
Jakmile budete mít palačinku vytvarovanou dle vaší libosti, přenechte už práci na zařízení Guzzanti GZ 605. Palačinkovač se chlubí příkonem 1 000 W, takže mu příprava jedné palačinky zabere zhruba 5–6 min. Jak je u palačinkovačů standardem, klasickému otočení palačinky se nevyhnete, je potřeba ji osmažit i z druhé strany.
Pro tento obávaný manévr by měla sloužit dřevěná špachtle přibalená v krabici. Na náš vkus byla však celkem krátká, takže jsme využívali vlastní plastovou obracečku. Přibalená špachtlička se ale bude hodit v momentě, kdy budete palačinku skládat do tolik oblíbeného trojúhelníku.
Jak vidíte na fotkách, palačinkovač nemusí sloužit navzdory názvu jen na palačinky a lívance. My jsme na něm zkoušeli udělat vaječnou omeletu a šlo to stejně snadno (ovšem raději jen z jedné strany). Pokud chcete poradit s množstvím, 3 střední vejce budou určitě stačit.
Tak, a teď k samotným výhodám přístroje. Palačinkovač je lehký a práci s ním zvládne skutečně každý. Nenajdete na něm žádná tlačítka navíc, což z něj činí ideálního pomocníka i pro naprosté kuchařské amatéry.
Palačinka se vám podaří krásně tenká a hlavně bude rovnoměrně osmažená. Žádná připálená místa s Guzzanti GZ 605 nehrozí (pokud tedy na dobrotu úplně nezapomenete). Na rozdíl od smažení na klasické pánvi nepotřebujete ani zdaleka tolik oleje. Mírně zvýšené kraje vám navíc nepřekáží při obracení.
Pozitivně hodnotíme také to, že základna palačinkovače je tepelně izolovaná a při přípravě není ani třeba využívat digestoř. Z přístroje navíc zdaleka nestoupá tolik kouře, jak jsme se při palačinkování na kuchyňské lince obávali.
Zaprvé: díky okrajům je téměř nemožné, aby vám při správné dávce těsto vyteklo přes hrany varné desky. Další výhodu spatřujeme určitě v tom, že lze desku jednoduše očistit jen mokrou houbičkou (v případě nouze ji i jednoduše sundáte). Vůbec nám tedy nevadilo, že mytí v myčce není možné. Na nepřilnavém povrchu se palačinky vůbec nepřichytávají.
A co nahoru? Klasiku v podobě marmelády, Pribináčku či nějaké čokoládové pomazánky, jako je třeba Nutella, asi není třeba zmiňovat. K tomu kopec šlehačky… Vyzkoušet však můžete také čím dál oblíbenější oříšková másla. Osobně miluji arašídové, kešu s kokosem či s hořkou čokoládou. Výběr je vážně pestrý a stojí za zkoušku.
A ještě jeden tip: v Rakousku jsou velmi oblíbené „Eis palachinke“. Jde vlastně o „suchou“ palačinku se šlehačkou, čokoládovým topingem, kopečkem (vanilkové) zmrzliny a ovocem. Vyzkoušejte!
Výše zmíněný „recept“ však můžete – bez cukru – využít i na slanou variantu. Na internetu najdete dost tipů např. na palačinky se špenátem, se sýrem a česnekem, …
Jednoduchý přístroj, který vám však hodně usnadní – to je palačinkovač Guzzanti GZ 605! S jeho pomocí je příprava palačinek vážně brnkačka. Ovládání je intuitivní a oproti pánvi na palačinky má přístroj i další výhody: snadnější obracení, větší rozměry, rovnoměrná vrstva, méně oleje… Jen škoda toho výkonu, ten by mohl být vyšší, aby celá příprava trvala o trochu méně času. Pochutnali jsme si však znamenitě.
Klady (+): | Zápory (-): |
---|---|
+ průměr 30 cm | - výkon by mohl být klidně větší |
+ nepřilnavý povrch | |
+ lehký a skladný | |
+ přibalené pomůcky | |
+ tak akorát zvýšené okraje |