Novinky LG OLED TV 2024
V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme... Celý článek
Na recenzi dorazil parní hrnec ETA Steampot 0134 v rozloženém stavu v krabici, která se celkem pohodlně nesla pod paží jedné ruky. Český návod, který je součástí balení, je poměrně dobře napsaný a pochopitelný. Hrnec jsem dle něj složila během 2 minut. Na spodní varnou nerezovou část, jejíž součástí je nádoba na vodu a manuální časovač, navazují 3 plastové nádoby o celkovém objemu 12,25 l a průhledné víko.
Plastové nádoby jsou označeny čísly 1, 2 a 3 a přesně v takovém pořadí se také musí skládat na sebe. Na varnou část patří nádoba 1, na ni pak navazují mísy 2 a 3. Dna nádob jsou vyjímatelná a každé dno obsahuje 6 prohlubní pro postavení vajíček. Součástí balení je také speciální miska na vaření rýže či polévky. Samotný parní hrnec má po složení moderní a jednoduchý design.
Pro naše testování jsem se rozhodla v parním hrnci ETA Steampot 0134 připravit celou večeři. Postupně jsem tak uvařila kuřecí maso, mix čerstvé i mražené zeleniny, vajíčka a rýži. Vaření jsem si rozdělila na tři části. Nejdříve jsem připravila rýži se zeleninou, pak šlo na řadu kuřecí maso a nakonec vajíčka.
Zásobník na vodu jsem naplnila na maximum, tj. 1,4 l. Vodu lze s trochou šikovnosti doplňovat i za chodu, ale doporučuji na to použít nádobu s nálevkou, jinak vám voda poteče všude kolem. Otvor na dolévání vody je totiž opravdu malý. Jelikož rýže potřebuje pro svou přípravu nejvíce času, umístila jsem ji do nejnižší nádoby č. 1. Do mís číslo 2 a 3 jsem dala mix zeleniny a časovač nastavila na 45 minut (doba potřebná pro přípravu rýže). Během vaření jsem postupně odebírala nádoby 2 a 3 podle toho, zdali už byla zelenina v nich hotová.
Obecně platí, že pokud budete vařit potraviny s různou dobou vaření, do spodní části dávejte ty, které k přípravě potřebují více času. V opačném případě by se vám mohlo stát, že zelenina by ve spodní nádobě byla rozvařená, zatímco maso v horní nádobě téměř syrové.
Druhá varianta vaření je ta, že začnete vařit maso pouze v míse 1 a mísy se zeleninou 2 a 3 přidáváte postupně během vaření jídla v nádobě 1. Tady záleží jen na vás, co pro vás bude pohodlnější. Maso doporučuji dávat vždy do spodní nádoby, jelikož by vám šťáva z ještě syrového masa kapala na ostatní pokrmy.
Zelenina byla hotová za 15 minut. Byla křupavá, voňavá a po ochutnání vynikala její přirozená chuť. A ty barvy! Stačilo ji pouze trochu dosolit. Rýže uvařil ETA Steampot dle návodu za 45 minut, byla krásně sypká a velmi chutná. Opět stačilo pouze dle chuti dosolit. Vejce jsem v hrnci vařila úplně zvlášť. Do každého vajíčka je potřeba udělat na jeho širším konci malý otvor např. jehlou nebo špičkou ostrého nože.
Vejce jsem pak umístila do prohlubní na dně nádoby propíchnutou částí nahoru. Vejce natvrdo měla být dle návodu hotová za 12 minut. Jelikož jsem měla rozměrově spíš menší vejce, po 12 minutách už na mě byla uvařená až moc, proto doporučuji při vaření vajec vzít v potaz i jejich velikost a přizpůsobit tomu délku vaření. Nakonec jsem vařila kuřecí maso, které bylo hotové už za 30 minut. Maso bylo krásně měkké a šťavnaté.
Během celého vaření jsem musela do hrnce cca 2× doplnit vodu. Ukazatel vody bohužel není podsvícený, je tudíž o něco hůře viditelný.Po celou dobu přípravy jídla hrnec tiše syčí, ale syčení není nijak otravné. Hrnec má světelnou i zvukovou kontrolku, takže vám dá vědět, že je vaše jídlo hotové.
Po použití jsem hrnec nechala zcela vychladnout, vyprázdnila jsem odkapní misku i zásobník vody. Vnější plochu hrnce jsem pouze otřela vlhkým hadříkem, ostatní díly umyla pod horkou tekoucí vodou s použitím saponátu. Vše šlo krásně a bez problému vyčistit. Hrnec je dle informace v návodu možné mýt i v myčce na nádobí. V rámci správné údržby je také dobré pravidelně čistit topné těleso.
Parní hrnec ETA Steampot 0134 90000 se stane vaším spolehlivým pomocníkem v kuchyni, který vám připraví chutné jídlo bez zbytečného tuku a soli. Celkový objem hrnce bude naprosto dostačující i pro čtyřčlennou rodinu. Velkou výhodou je, že v jednom spotřebiči připravíte prakticky celý oběd či večeři. Hrnec je výborný zejména pro přípravu drůbežího masa, ryb, mořských plodů, různých polévek, zeleniny, brambor a rýže. Je velmi jednoduchý na ovládání i následnou údržbu. Vyjma níže uvedených drobných nedostatků jsem byla s parním hrncem spokojena a doporučila bych ho všem, kdo chce vařit rychle, úsporně a především zdravě.
Klady (+): | Zápory (-): |
---|---|
+ rychlé nahřátí | - hůře viditelný ukazatel stavu vody |
+ jednoduché ovládání | - malý otvor na doplňování vody |
+ snadná údržba | |
+ rychlá a zdravá příprava jídla | |
+ na celý oběd si vystačíte s jediným spotřebičem |