Novinky LG OLED TV 2024
V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme... Celý článek
O čem se dočtete:
Mezi popkornovači nalezneme dva základní typy přístrojů. Ty kompaktnější jsou navrženy na výšku a popcorn z nich vypadává do misky. My jsme ale ochutnávali popkorn z druhého typu popkornovače, tj. širší zařízení s víkem, které slouží zároveň jako miska.
Retro design podtrhuje červená barva v kombinaci s bílým lemem. Na těle popkornovače Guzzanti GZ 135 se pak nachází jediné tlačítko, jenž slouží k zapnutí/vypnutí přístroje. Uprostřed přípravné plochy je plastová středová matice, kterou protíná tzv. míchadlo. Pod víkem průhledné misky pak najdete otvory pro únik horkého vzduchu. V balení se kromě samotného popkornovače nachází ještě oboustranná odměrka.
Používání tohoto šikovného přístroje snad nemůže být jednodušší. Nejdříve jej klasicky zapnete do zásuvky a přepnete tlačítko na „zapnuto“. Ať už budete připravovat jakýkoli popkorn, neobejdete se bez slunečnicového/řepkového oleje.
Žádné obavy, stačí malé množství – konkrétně plná menší strana přibalené odměrky od Guzzanti. Olej nalijete rovnoměrně na plochu popkornovače, přikryjete miskou i s červenou čepičkou a minutku počkáte, než se olej nahřeje.
Teď přichází na řadu kukuřice. V jedné várce můžete v popkornovači Guzzanti GZ 135 udělat maximálně 100 g popkornu. Není třeba jej vážit, kukuřici stačí odměřit pomocí větší strany odměrky. Připadá vám 100 g málo? Pak vás asi překvapí, že velký 6litrový popkorn, který si běžně koupíte v multikině, má plus mínus stejnou hmotnost.
Co dál? Kukuřici nasypte na nahřátou plochu a zaklapněte víko. Míchadlo jednotlivá zrníčka rozprostře, aby neležela na sobě a naopak rovnoměrně zabrala celý prostor. Za pár vteřin obestře misku trošku páry. Jakmile se začne objevovat první vypukaný popkorn, sundejte červené víko, aby mohl horký vzduch unikat a nehrozilo prasknutí misky! Nyní už se můžete jen kochat praskající kukuřicí. 100 g kukuřice se promění v luxusní popkorn za 3–5 minut, takže vás nečeká žádná dlouhá příprava.
A víte, co je na tom nejlepší? Že popkornovač spotřebuje opravdu maximum kukuřice. Pokud porovnáme výsledek s kvalitním „americkým“ popkornem v sáčku, rozdíl bude znát. Jakmile totiž strčíte sáček s popkornem do mikrovlnky, ztrácíte nad ním v podstatě kontrolu. Snažíte se vyčíhnout ten moment, kdy mezi jednotlivým pukáním není víc jak 2 vteřiny, hrozí spálení popkornu, nebo naopak to, že jej z mikrovlnky vytáhnete příliš brzo. Občas se taky zadaří, že se přes usilovné protřepávání sáčku (sýrový) popcorn slepí do kuličky či se nalepí na strany sáčku.
V neposlední řadě musíte mikrovlnku aspoň hodinu vyvětrat. Všechny tyhle starosti vám s popkornovačem Guzzanti GZ 135 okamžitě odpadnou.
Určitě vás napadla otázka, jestli se domácí popkorn vyplatí. Samozřejmě, že na začátku je potřeba pořídit popkornovač, náš testovaný vás vyjde na 1 199 Kč (cena k datu 30. 4. 2021). Pak už jsou ale náklady minimální a budete si jen užívat skvělou chuť bez výčitek. Co je teda potřeba pro jednu dávku popkornu, pokud si chcete dopřát čerstvý a ne již vypukaný v pytlíku?
Potřebné suroviny:
Kde je koupit a kolik stojí?
Olej můžete použít obyčejný kuchyňský (slunečnicový či řepkový). Kukuřici na popkorn sice dle našich zkušeností nekoupíte běžně v supermarketu, k sehnání je ale ve zdravých potravinách, v sortimentu dovážkových společností a dokonce i v lékárnách. 1 kg kukuřice stojí 115–149 Kč (vystačí vám na 10 dávek), menší balení třeba o hmotnosti 200 g vyjde cca na 30 Kč.
Nejsnadnější možností, jak výsledný popkorn dochutit, jsou kořenicí směsi. My jsme se okamžitě zamilovali do těch nejznámějších od americké značky – jsou bez chemických přísad a můžete vybírat z mnoha druhů jako třeba máslový popkorn, slanina a čedar, pizza, jarní cibulka, zakysaná smetana a cibule… 70–80 g stojí na internetu většinou 159 Kč, jak dlouho vám vydrží, už je jen na vás. Náš odhad je tak 7–10 dávek. Využít toto koření můžete třeba i na domácí brambůrky nebo dokonce na maso.
Pro milovníky sladkého jsou tyto směsi dostupné také v podobě cukru s příchutí vanilky, kiwi, jahody, karamelu… Kromě popkornu je můžete vyzkoušet třeba s cukrovou vatou.
A jak se s nimi pracuje? Jednoduše jimi okořeníte/pocukrujete už hotový teplý popkorn a pořádně promícháte.
Jak to tedy vychází finančně?
Pokud si koupíte v kině MAXI balení popkornu o hmotnosti 6 l (většinou se používají litry, ne gramy), zaplatíte za něj cca 130 Kč. A to mluvíme o klasickém slaném/sladkém popkornu, za takový speciální karamelový dáte ještě mnohem víc… Pokud však máte doma popkornovač, jedna dávka popkornu vás vyjde na cca 30 Kč.
Blížíme se ke konci. Zajímá vás, jak probíhá čištění? Díky nepřilnavé ploše popkornovače velmi jednoduše. Základnu stačí otřít vlhkým hadříkem, misku pak umyjete horkou vodou s trochou mýdlového prostředku, totéž stačí u plastové odměrky. Výrobce nedoporučuje mytí v myčce.
Dřív by nás ani nenapadlo, že se kvůli vládním opatřením budeme muset několik měsíců obejít bez oblíbené pochoutky. Sledování filmů je zkrátka s popkornem tak spjaté, že to bez něj není ono. S popkornovačem Guzzanti GZ 135 si jej připravíte v podstatě kdykoliv a potřebujete k tomu jen trošku oleje, kukuřici na popkorn a správné koření. Do 5 minut budete mít hotový čerstvý popkorn, který se chutí hravě vyrovná tomu z multikina. Navíc to máte skoro bez práce a za několikanásobně nižší cenu!
Klady | Zápory |
---|---|
+ popkornovač a servírovací miska v jednom | - vyšší pořizovací cena |
+ zdravější verze, minimum oleje | |
+ žádné připálené kousky + nízká cena oproti popkornu kupovanému v kině |