Zpátky do školy: bez čeho se studenti a školáci neobejdou?

03.08.2017

Zatímco rodiče prvňáčků dostanou jednoduše seznam s výčtem věcí, které mají nakoupit, rodiče starších školáků a studentů to mají těžší: syn nebo dcera jim vehementně vysvětlují, že nutně potřebují nový notebook, tablet nebo mobil, případně všechny tři vyjmenované, samozřejmě čistě pro studijní účely. Jak se v široké nabídce vyznat? Projděte si následující tipy.

Trendy mobilní telefon
Ještě před pár lety se mobilní telefony lišily svou funkcí, a tak bylo možné rozlišit, který je vhodný pro menší děti, který pro školáky na druhém stupni a který pro studenty. „V dnešní době jsou však již všechny mobilní telefony velmi podobné. Aktuálním ukazatelem je spíše velikost přístroje a fakt, jak školákovi padne do ruky. Pro menší děti je vhodný menší displej, například 4,5´´, pro větší 5,5´´a pro teenagery 6´´ a vyšší,“ vysvětluje Iva Pavlousková z Datartu. Podle ní také spousta malých zákazníků vybírá přístroj podle značek, které jejich spolužáci považují za dostatečně „in“. „Děti obvykle chtějí takový model, který jim zajistí obdiv ostatních ve třídě, případně takový, který je alespoň zařadí do třídní většiny. Také rády vybírají podle barevného provedení. U dívek jednoznačně vede zlatá, růžová a bílá,“ dodává Iva Pavlousková.

Produktové tipy:
Ideální pro zábavu i práci: Lenovo A7010 PRO Dual SIM
Pyšní se moderním designem, skvělými funkcemi a výkonem, jenž si hravě poradí s více spuštěnými aplikacemi. S posílenou operační pamětí RAM 3 GB, 8jádrovým procesorem, 5,5" dotykovým Full HD IPS displejem, interní pamětí 16 GB a micro SD až do 128 GB představuje důstojný přístroj i pro starší školáky či studenty, kteří navíc ocení i 13Mpx zadní fotoaparát a 5Mpx přední fotoaparát. Najdete zde i Wi-Fi, Bluetooth, dva stereo reproduktory a operační systém Android.

Dostupný chytrý telefon s dlouhou výdrží baterie: Nokia 3, dual SIM
5" displej je chráněn odolným sklem Gorilla Glass a je dostačující pro jemné vykreslení grafiky bez negativního vlivu na výdrž (2650mAh). Oba fotoaparáty (přední a zdaní) mají rozlišení 8 Mpx, automatické zaostřování a světelnost f/2. Nabízí LTE 4G, Wi-fi, Bluetooth, NFC, 16 GB interní paměti, slot na MicroSD kartu s podporou až 128 GB, FM rádio a operační systém Android. V modré, černé a bílé barvě.

Designový s vysokým výkonem a cenou ze střední třídy: Samsung Galaxy J5 2017, dual SIM
Tenké celokovové tělo v kombinaci s 5.2" HD displejem chráněným 2.5D sklem umožní vašemu potomkovi maximálně vychutnat všechna multimédia. S 8jádrovým procesorem, 2 GB RAM, interní pamětí 16 GB, podporou micro SD až do 256 GB, předním a zadním fotoaparátem, oběma s vysokým rozlišením 13 Mpx, s LTE, Wi-Fi i Bluetooth. V černém, zlatém a modrém provedení.

Vysoce výkonný 4palcový telefon: Apple iPhone SE 32 GB
Elegantní iPhone přináší řadu inovací. Nabízí výkon v podobě čipu A9 s 64bitovou architekturou třídy stolních počítačů, snímač otisků prstů Touch ID, 12Mpx fotoaparát iSight, kameru FaceTime HD s bleskem Retina Flash, LTE a rychlé Wi-Fi, iOS 9 a iCloud. V App Store si váš potomek může vybrat až z 1,5 milionu aplikací. V růžovém, stříbrném, zlatém a šedém provedení.

Tablety a notebooky
Prakticky z každého tabletu lze dnes udělat vzdělávací. Stejně jako u mobilů lze i do tabletu libovolně stahovat nejen vzdělávací aplikace. „S rozmachem tabletů se na trhu objevila nová třída notebooků, tzv. konvertibilní notebooky. Některé poznáte na první pohled konstrukcí, která umožňuje displej různě otáčet, naklápět nebo úplně oddělit a používat samostatně, jiné vypadají jako běžný notebook. Spojujícím atributem je dotykový displej a je jedno, jestli výrobce nazve takové zařízení 2v1 nebo konvertible – ve všech případech se jedná o malý a lehký počítač, který dokáže to, co tablet i notebook. Pro studenty jsou proto velmi vhodná tato zařízení,“ konstatuje Iva Pavlousková. Nepotřebujete k nim připojovat myš, ovládání je díky gestům rychlejší a mnoho těžkopádných aplikací pro stolní počítače dokážete nahradit jejich odlehčenou mobilní verzí.

Tablet Lenovo TAB3 10 Business
Tenhle tablet byl vytvořen speciálně ke zprostředkování kvalitního pracovního prostředí. Díky integrované podpoře zabezpečení chrání nejen obsah, ale disponuje i displejem s odolným sklem Gorilla Glass, na němž nejsou vidět známky poškrábání. S 10,1" Full HD IPS displejem, interní pamětí 32 GB, 2 GB RAM,  micro SD až do 64 GB, 8Mpx zadním fotoaparátem, 5Mpx předním fotoaparátem, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC či technologií Dolby Atmos pro čistý a vyvážený zvuk.

Tablet s dětským režimem Samsung Galaxy Tab E
Dokáže zobrazit dvě aplikace na jednom displeji a Android s nástavbou TouchWiz zvládne nejrůznější triky. S 9,6" TFT kapacitním displejem, 4jádrovým procesorem 1,3 GHz, 1,5 GB RAM , 8GB interní paměť, micro SDXC až 128 GB, předním fotoaparátem 2 Mpx a zadním 5 Mpx, GPS, WiFi, Bluetooth, microUSB a baterií 5000 mAh. V bílém a černém provedení. Dětský režim nabízí dětem celou řadu zábavných a výukových aplikací, můžete sledovat jejich aktivitu na tabletu a omezovat dostupné aplikace a strávenou dobu.

Tablet Apple iPad Wi-Fi
Díky 9,7" Retina displeji si váš syn nebo dcera vychutnají každý detail. Apple s čipem A9 v kombinaci s operačním systémem iOS zajišťuje žádoucí rychlost. Potěší vás oleofobní úprava proti šmouhám, interní paměť 32 GB,  zadní 8Mpx fotoaparát (f/2,4), přední 1,2Mpx kamerka FaceTime HD, video v rozlišení 1080px, čtečka otisků prstů, Wi-fi,  Bluetooth, GPS či stereo reproduktory.

Notebook 2v1 - Lenovo YOGA 300-11IBR
Stylový notebook za rozumnou cenu. Výkon vyhovuje použití doma, na cestách i v kanceláři a vydrží až 5 hodin na jedno nabití. S 11,6" dotykovým HD displejem , 2jádrový procesorem Intel Celeron N3060 (1,6 GHz), integrovanou grafickou kartou Intel HD, operační pamětí 2 GB , Wi-Fi, Bluetooth,  operačním systémem Windows, čtečkou paměťových karet, HDMI či webovou kamerou.

Notebook 2v1 - Acer Aspire Tab Switch 10 E
Spojuje v sobě to nejlepší ze světa ultrapřenosných tabletů a notebooků. Má odnímatelný 10,1palcový displej a dokovací klávesnici a nabízí hned čtyři styly používá, dostatek výkonu přináší 4jádrový procesor Intel Atom x5-Z8300 doplněný o 2 GB operační paměti s 64 GB úložného prostoru. S Wi-Fi, Bluetooth, čtečkou paměťových karet,  HDMI,  klávesnicí, 2 Mpx kamerou na zadní a přední straně a operačním systémen Windows.