0 Kč
×

Zkuste tipy pro bezpečné nakupování na internetu

21.09.2023

Nakupování na internetu je praktické, plné možností a obvykle je i cenově výhodnější. Všechna superlativa jdou však ruku v ruce s riziky, která se při méně obezřetném online nákupu objevují. Ne každý prodejce nabízí kvalitní zboží a někteří prodej pouze předstírají za účelem ukrást vám peníze, osobní údaje a s nimi na chvíli i klidný život a radost z nákupu. Jak bezpečně nakupovat na internetu a jak rozpoznat podvodníky či podezřelé nabídky?

tipy pro bezpečné nakupování na internetu

Největší rizika při nákupu přes internet

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jakými způsoby vám mohou podvodníci při online nakupování uškodit? Je jich víc, než jste si doposud mysleli a jejich vynalézavost, zdá se, nemá hranice. Nejčastěji jde o zaplacení za zboží, které vám nebude nikdy doručeno nebo bude kvalita zboží velmi špatná. Velkým problémem je také prodej napodobenin luxusních značkových produktů.

U podezřelého e-shopu nemáte s kým komunikovat, a tak je i možnost reklamace a vrácení zboží nulová. Někdo přijde „pouze“ o peníze za nedoručené nebo nekvalitní zboží, ale dalšímu ukradnou osobní údaje, čísla bankovních karet, přístup do internetového bankovnictví či dokonce celou online identitu. Pokud podvodníci zjistí, že jste lehkou obětí, můžete se setkat s kybernetickými útoky různých forem – nejčastěji v podobě spamu, phishingu a sociálního inženýrství.

Největší rizika při nákupu přes internet

Jak rozpoznat bezpečné online e-shopy?

Všímejte si znaků důvěryhodného online prodávajícího

Seriózní prodávající o sobě netají žádné zásadní informace. Dá vám k dispozici název, adresu, kontakt a identifikační čísla (například IČO, DIČ). Víte přesně, u koho nakupujete a na koho se můžete obrátit se svými dotazy či případnou ne/spokojeností.


Hledejte zámek

Webová adresa bezpečného e-shopu musí začínat na https://, ne pouze http://. Zabezpečené webové stránky jsou nakonfigurovány tak, aby chránily a maskovaly údaje, které s nimi sdílíte – zejména hesla a platební informace. K tomu využívají SSL protokol, který šifruje informace a zabraňuje tomu, aby byly odesílané údaje zachyceny, čteny nebo upravovány třetí stranou. Podívejte se na adresní řádek, a kromě URL adresy začínající na https:// si všimnete i symbolu zeleného zámku vlevo. Klepnutím na symbol zámku rychle zjistíte, zda je připojení bezpečné a SSL certifikát platný.

Jak rozpoznat bezpečné online e-shopy?

Zaměřte se na reálné recenze kupujících

Nakupujete v e-shopu poprvé? Udělejte si rychlý průzkum a zaměřte se na reálné recenze kupujících před vámi. Najdete je na nezávislých webech nebo v online diskuzích. Pokud je e-shop neznámý, ale i přesto má vysoká hodnocení a recenze pod produkty vypadají příliš dokonale, zvyšte ostražitost a v případě pochybností nakupujte raději jinde.


Zkontrolujte možnosti platby, dopravy, vrácení zboží a reklamace

V současnosti je několik způsobů, jak za nákup v e-shopu zaplatit (platba kartou, bezhotovostní převod, platba na dobírku, …). Pokud jste u neznámého prodejce tlačeni jen do platby předem, postupujte opatrně. Všímejte si, jaké možnosti dopravy prodávající nabízí a u koho má dopravu zajištěnou. Seriózní prodávající má jasně definované podmínky vrácení zboží a případné reklamace.

tipy pro bezpečné nakupování na internetu

Bezpečný e-shop má vytvořeno „zázemí“

E-shop sice nemusí mít kamennou prodejnu, ale pokud ji má, je to vždy plusový bod navíc a máte větší jistotu, že existuje a věnuje se prodeji skutečného zboží. Pro větší jistotu zkontrolujte také aktivitu prodávajícího na sociálních sítích – má reálné sledující? Přidává e-shop příspěvky a komunikuje s lidmi?

Právě se nacházíte na stránce e-shopu DATART.cz, a tak vám názorně ukážeme, jak to na bezpečném e-shopu vypadá.

V adresním řádku okamžitě vidíte ikonu zámku a URL adresu začínající na https://. Ve spodní části vidíte kompletní informace týkající se nákupu, dopravy, vrácení zboží i reklamace. Nechybí všeobecné obchodní podmínky, zásady ochrany osobních údajů a důležité informace týkající se společnosti. Přes kontakty nám můžete zavolat, chatovat s námi nebo poslat e-mail. K dispozici je mapa s DATART prodejnami po celé České republice. Kromě toho se lze rychle prokliknout i na naše sociální sítě.

e-shop DATART.cz

Znaky typické pro podezřelé e-shopy

Již víte, co má být součástí bezpečného e-shopu. Abyste však byli úplně v obraze, nestačí znát jen pozitivní znaky. Podvodníci jsou velmi mazaní a používají různé promyšlené taktiky. Pojďte se seznámit také s nedostatky, kterými jsou charakteristické podezřelé a rizikové e-shopy.

  1. Ceny jsou v porovnání s konkurencí podezřelé nízké.
  2. Recenze o e-shopu na internetu absentují nebo navozují falešný dojem (v krátké době mnoho vysokých hodnocení).
  3. Na stránce chybí údaje o prodejci, adresa, všeobecné obchodní podmínky a kontakty.
  4. Možnosti dopravy, platby a vrácení zboží nejsou jasné. Jste tlačeni k úhradě předem.
  5. Webová stránka e-shopu není zabezpečená – adresa URL nezačíná řetězcem https://, chybí také SSL certifikát.
  6. Podezřelý e-shop nemá aktivní sociální sítě. Nebuduje komunitu sledovatelů a spokojených kupujících.
  7. Podezřelý e-shop někdy vypadá jako napodobenina známého prodejce, ale s extra velkými slevami (a velkými nedostatky).
  8. Texty vypadají špatně, objevují se gramatické chyby a zvláštní slovosled. Fotky bývají horší kvality.
  9. E-shop od vás vyžaduje spoustu osobních a citlivých informací, včetně rodného čísla či přístupu do internet bankingu.
  10. E-shop po provedení objednávky a zaplacení přestává komunikovat.
  11. Zboží buď nikdy nedorazí, je falešné nebo ve špatné kvalitě.

Znaky typické pro podezřelé e-shopy

Pamatujte: Pokud to zní příliš dobře, než aby to byla pravda, zvyšte opatrnost na maximum a prověřujte. Něco, co je příliš levné, vás ve výsledku může vyjít velmi draze.

Ochrana osobních údajů a bezpečné platby

Při vytváření účtů v e-shopech používejte silná a bezpečná hesla. Samozřejmostí by měly být odlišné přihlašovací údaje pro každý e-shop, aby se nestalo, že se všude dostanete jen s jedním heslem. Do formulářů vpisujte pouze nezbytné údaje – jméno, adresu, telefonní číslo. Rodné číslo, datum narození, údaje z platebních karet nebo internet bankingu neukládejte v profilu vytvořeném na e-shopu.

Upřednostňujte online nákup z domácího prostředí, kde si můžete pečlivě prohlédnout všechny detaily nákupu a informace o prodávajícím. Obloukem se vyhýbejte nakupování z veřejných Wi-Fi sítí, kde na citlivá data číhá spousta podvodníků. Chcete-li za objednávku zaplatit předem, použijte jednorázovou virtuální kartu, na kterou si převedete pouze potřebnou částku a která je navíc oddělena od peněz na vašem účtu.

Ochrana osobních údajů a bezpečné platby

Jak se chránit před phishingem?

Phishing je druh kybernetického útoku, při kterém se útočník vydává za důvěryhodnou osobu nebo důvěryhodnou organizaci a chce od vás vylákat citlivé osobní informace, přihlašovací údaje nebo podrobnosti o platebních kartách.

Na phishing se využívají falešné webové stránky (s malým překlepem v adrese, vizuálně však stejné jako originál), e-maily, textové zprávy, zprávy na sociálních sítích, ale také telefonáty. Pokud se chytíte na virtuální návnadu hackera, může vám ukrást účty na sociálních sítích, peníze z bankovního účtu, identitu na podvod, přistupovat k citlivým údajům a vydírat vás a také infikovat vaše zařízení škodlivým softwarem.

Jak se chránit před phishingem?

velkou opatrností přistupujte k otevírání e-mailů od neznámých odesílatelů. Zkontrolujte si, od koho vám e-mail přišel. Pokud se například přihlásíte k odběru DATART newsletterů, budou přicházet z mailové adresy newsletter@info.datart.cz.

V e-mailech od neznámých odesílatelů neklikejte na odkazy ani nestahujte do počítače či mobilu zahrnuté přílohy. Mohou být infikovány malwarem. Pokud je nabídka neuvěřitelná, bombastická nebo naléhavá, nedejte se nachytat. Velký pozor dejte také na zprávy o nevyzvednutém balíku, který jste ani neobjednávali, na zprávy, že vám banka chce zrušit účet a také na zprávy od podvodníků na sociálních sítích.

Často profil označí názvem známého e-shopu, ale přidají písmeno nebo znak navíc a rozesílají lidem zprávy o výhře v soutěži. Chtějí přitom, abyste klikli na odkaz ve zprávě a zadali citlivé osobní údaje a informace o platební kartě. Phishing má bohužel stále sofistikovanější a autentičtější podoby, proto buďte maximálně prozíraví.

Jak se chránit před phishingem?

Co dělat, pokud se stanete obětí online podvodu?

Online podvody mají mnoho podob a následků. S tím souvisí i následující kroky. Nejčastěji je třeba provést změnu hesla a zajistit účty dvou faktorovou autentifikací. Při krádeží platebních údajů je důležité se neprodleně spojit s bankou. Zařízení zasažená malwarem potřebuje hloubkovou kontrolu bezpečnostním softwarem a okamžitou aktualizaci operačního systému.

Pokud vás na sociální síti kontaktuje podvodník jménem známého prodejce, zablokujte ho a informujte o těchto aktivitách oficiální profil prodejce. Při podezření na podezřelý a rizikový e-shop, kontaktujte SOI. Pokud jste při phishingovém útoku přišli o finanční prostředky, spojte se s policií.

Co dělat, pokud se stanete obětí online podvodu?

12 DATART tipů, jak bezpečně nakupovat na internetu

  1. Nevěřte nabídkám, které jsou cenově příliš lákavé. Buď jde o padělek nebo takový produkt prodejce ani nevlastní.
  2. Upřednostněte nákup u prodejce, kterého znáte nebo se kterým byli spokojeni vaši známi. Důvěra, informovanost a obezřetnost představují základ!
  3. Webová stránka e-shopu musí být zabezpečená (URL s https:// a certifikát SSL).
  4. Na e-shopu musí být dostupné informace o prodávajícím, všeobecné podmínky, kontakt, adresa, reklamační řád a další náležitosti vyplývající ze zákona.
  5. Trvejte na používání bezpečných platebních metod. Ideální, pokud na výběr z více možností.
  6. Vždy zkontrolujte dostupnost zboží a podmínky jeho dodání. Neplaťte předem za zboží, které je tisíce kilometrů od vás.
  7. Pokud e-shop vyžaduje vytvoření účtu, používejte unikátní přihlašovací údaje. Takové, které jste ještě nikde jinde nepoužili. Zvolte silné a bezpečné heslo a vyhněte se sdílení citlivých údajů.
  8. Pokud e-shop nevyžaduje registraci, využijte možnost jednorázového nákupu bez registrace.
  9. Online nakupujte ze zabezpečeného a pravidelně aktualizovaného zařízení. Nakupování přes veřejné Wi-Fi sice zcela vynechejte!
  10. Nenaleťte e-mailovým podvodem od neznámého nebo falešného odesílatele, který vám posílá exkluzivní nabídky trvající pouze krátký, omezený čas. Neklikejte na odkazy ani nestahujte do počítače soubory z takových e-mailů.
  11. Neukládejte údaje o své platební kartě v internetovém obchodě. Těch pár vteřin navíc, za které to příště zase vepíšete do kolonek, vám může zachránit peníze, které máte na účtu.
  12. Máte-li ve zvyku platit kartou, zvažte používání jednorázové virtuální karty, ze které se údaje dají použít jen jednou. Při dalším nákupu si vygenerujete nové.

Související články:

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek