0 Kč
×

Inovace v oblasti elektronických knih: proč jsou e-knihy stále populárnější

23.10.2023

Říká se, že technologický pokrok nezastavíš. Dokonalým příkladem je dynamicky se rozvíjející svět elektronických knih. To, co bylo před několika lety spíše sci-fi představou, považujeme dnes již za naprostou samozřejmost. Co tedy dnešní e-knihy dokáží? A proč byste je rozhodně neměli zatracovat?

Inovace v oblasti e-knih

O čem se dočtete:

Co je e-kniha?

Již římský filozof Seneca s oblibou říkal, že čtení obohacuje ducha. A že to tedy není jen tak nějaká prázdná fráze! Možnost ponořit se do světa knih představuje pro mnohé čtenáře jistý způsob relaxu, ale i útěku z reality. Jistě, mnozí řeknou, že papír je papír a klasicky tištěnou knihu jen tak něčím nenahradíte. Moderní svět však vyžaduje moderní řešení.

Co je e-kniha

Elektronická knížka (známá také pod pojmenováním e-kniha nebo anglickým e-book) zažívá v posledních letech pořádný boom. A není se čemu divit, vždyť mít ji dnes můžete skutečně všude – nejen v klasické čtečce e-knih, ale také v notebooku, chytrém telefonu či dokonce ve vašich chytrých hodinkách.

Tyto virtuální knihy se ve své podstatě od svých papírových originálů ničím neliší. Nabízejí stejně příběhy, které jsou ale podané kompaktněji. Běžná 300stránková kniha by vám klidně zabrala i polovinu prostoru ve vašim batohu. Stejně rozsáhlou e-knihu si však můžete klidně schovat do kapsy.

Co je e-kniha

Kde si můžu e-knihu přečíst?

Mezi nejoblíbenější možnosti zobrazování elektronických knih patří i nadále čtečky e-knih. Zpravidla se jedná o nevelká zařízení s dotykovým e-ink displejem. Ten dokáže nejen imitovat vzhled inkoustu na papíře, ale ve srovnání s jinými displeji je také mnohem úspornější. Světlo totiž neprodukuje, ale odráží – stejně jako papír.

Cestujete na výlet či dovolenou a potřebujete se úsporně sbalit? Další zařízení by pro vás bylo zbytečné. Vystačit si v tomto případě můžete i s vlastním chytrým telefonem nebo tabletem. Elektronické knihy jsou dnes plně integrovanou součástí moderních technologií. V jednu chvíli tak můžete telefonovat, následně si něco přečíst a dále se pak věnovat práci. To vše v jednom zařízení.

Kde si přečíst e-knihu

Vývojáři mysleli i na ty, kteří rádi čtou na větším displeji. V takovém případě si můžete elektronickou knihu bez problémů stáhnout i do notebooku nebo stolního počítače.

No a svůj oblíbený literární kousek si můžete přečíst i na vlastním zápěstí. Zdá se vám to nereálné? Vůbec ne! Elektronická kniha se pohodlně vejde i do chytrých hodinek. Jistě, jde spíše o nouzové řešení na cesty, ale právě tam se vám co nejméně zavazadel bude skutečně hodit.

Kde si přečíst elektronickou knihu

Co vše umožňuje software ve čtečkách e-knih?

Možná si ještě vzpomenete na starší modely čteček e-knih. Dnes již zastaralé kousky nahradily moderní elektronická zařízení, která se stále více přibližují klasickým papírovým titulům – a dokonce nabízejí i něco navíc.

Jednou z přidaných hodnot je možnost propojení s cloudovým úložištěm. Díky tomu nebudete mít ve vašem zařízení jednu, ale doslova nekonečné množství knih. Výhodou je, že se k nim dostanete kdykoliv a kdekoliv. Knihy si navíc můžete průběžně přidávat a mazat, a to pohodlně bez nutnosti připojení čtečky k počítači.

Software ve čtečkách e-knih

Displeji jsme se již okrajově věnovali. Věděli jste ale, že si jeho jas můžete upravit přesně podle vašich potřeb a představ? Samozřejmě, tato možnost závisí na typu vašeho displeje. Chybu však neuděláte ani tehdy, když sáhnete po čtečce bez podsvícení. Během dne využijete denní světlo a večer si přisvítíte lampou – přesně tak, jako u klasické knihy. O to déle vám čtečka vydrží nabitá.

Při čtení je občas třeba si něco zaznačit. Své o tom ví zejména studenti při psaní závěrečných prací. Zaujala vás nějaká myšlenka? Moderní čtečky e-knih disponují funkcí poznámek nebo podporují dotykové pero. Díky těmto funkcím si podstatnou část textu zvýrazníte, zakroužkujete či dokonce zkopírujete. Ve výsledku tak předejdete nekonečnému hledání po dočtení celé publikace.

Čtečka e-knih s podporou dotykového pera

Jistě, někomu tyto funkce pomohou, jinému se mohou zdát zbytečné. Ještě před koupí samotné čtečky je proto dobré se zamyslet, kterou z vymožeností moderního světa opravdu využijete. Můžete se podívat i na naše srovnání čteček elektronických knih.

Musím e-knihu skutečně číst?

Nejčastějším formátem elektronických knih, se kterým se můžete na trhu setkat, je EPUB. Přizpůsobeny jsou mu totiž všechny virtuální publikace. I v tomto případě však existuje několik alternativ. Jednou z nich je formát MOBI dostupný na čtečkách Amazon Kindle.

Ty nejmodernější zařízení – včetně chytrých telefonů či tabletů – si poradí i s obrázkovými formáty JPG či JPEG, textovými soubory DOC, DOCX a TXT nebo souborem konvertovaným do PDF. Obecně platí, že čím je čtečka knih jednodušší, tím méně formátů bude plně podporovat. Věděli jste však, že elektronickou knihu už dnes nemusíte jen číst? Stále větší popularitě se totiž těší audioknihy. Aby dokázala čtečka knih přehrát hudbu nebo mluvené slovo, měla by podporovat alespoň jeden ze dvou formátů MP3 a AAX.

Formáty e-knih

Co z toho vyplývá?

Zkuste si vzpomenout na období před několika lety. Množství vášnivých čtenářů tehdy odsuzovalo elektronické publikace k nezdaru. Pravdou se však stal pravý opak. E-knihy jsou dnes populární tak, jako nikdy předtím. Jedním z hlavních důvodů je jejich široká dostupnost. Nezáleží na tom, jestli si je čtete ve čtečce e-knih, chytrém telefonu nebo notebooku.

Moderní svět si navíc žádá moderní řešení, která nám čtení značně zjednodušila. Knihy si můžeme stahovat přímo z cloudu, měnit si jejich formáty, značit si oblíbené či důležité pasáže a přizpůsobit je čtení. Dokonce už číst vůbec nemusíme – knihy můžeme klidně poslouchat.

***

Základem je vědět, jak vybrat čtečku knih ideální pro vás. Na chvíli se proto zamyslete nad vašimi čtenářskými preferencemi a sáhněte po té pravé. Přejeme vám příjemné čtení!

 

Chci čtečku e-knih

 

Související články:

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek