0 Kč

TOP 12 filmů o AI: Předpověděli filmaři budoucnost umělé inteligence?

08.08.2024

Představivost autorů knižních děl, scénáristů a režisérů filmů někdy nemá obdoby a často z jejich kreativní mysli vyjde na světlo světa nejeden skvost, který nám vyrazí dech. A pokud jste fanoušky sci-fi, tak nám určitě dáte za pravdu, že v minulosti se autoři celkem dobře trefili – jejich „předpovědi“ budoucnosti jsou až mrazivě blízké současnosti. Ne všechno se však prolíná. Jaké jsou ty nejlepší a nejzajímavější filmy o umělé inteligenci? Čtěte dál a inspirujte se filmy, které jste možná ještě neviděli. 

TOP 12 filmů o AI: Předpověděli filmaři budoucnost umělé inteligence?

Když se zamilujete do AI...

Ve filmu Ona z roku 2013 se filmařům opravdu podařilo zobrazit skutečnosti moderní současnosti, děj se totiž odehrává v LA, v nedaleké budoucnosti. Theodore, kterého si zahrál famózní Joaquin Phoenix, se živí psaním dojímavých a osobních dopisů pro druhé. Nedávno ukončil dlouholetý vztah a začne se zajímat o nový pokročilý operační systém, jenž je podle slov výrobce zcela unikátní a intuitivní bytost. Jde o AI jménem Samantha, které propůjčila hlas Scarlett Johansson. Je vtipná, citlivá a má trefné postřehy ke všemu, co se v Theodorově životě děje. No a v čem se film prolíná se současností? Nejednomu uživateli se už podařilo zamilovat se do AI chatbota, a i když Samantha není jen chatbot, jejich přátelství se prohloubí do skutečné vzájemné lásky. Jak to dopadne?

Filmy s AI tematikou pro celou rodinu

VALL-I (2008)

Od příběhu tohoto filmu jsme v realitě ještě velmi daleko, i když Elon Musk má určitě galaktické cíle. Děj animáku VALL-I vás uchvátí od začátku až do konce. Lidé opustili Zemi před 700 lety a letí vesmírem na obrovitánské kosmické lodi. A co nechali na Zemi? Jedno velké smetiště. A kdo ho uklízí? Poslední fungující uklízecí robot VALL-I. Je nesmírně zvědavý, pořádný, starostlivý a každé ráno se se svým švábem vydá pořádat a uklízet nepořádek, který na Zemi lidstvo zanechalo. Po dlouhých letech uklízení náhodou natrefí na výhonek zelené rostlinky. VALL-I je osamělý, ale všechno se změní, když jednoho dne na Zem přiletí vesmírná loď, ze které vyjde modernější a půvabná robotka Eva, která má splnit jednu úlohu.

Prozradíme vám už jen to, že umělá inteligence sehrává ve filmu obrovskou úlohu a že se s dětmi máte na co těšit! Nezapomeňte si k filmu udělat popcorn.

Připojení: Rodina na baterky (2021)

Možná jednou zažijeme vzpouru spotřebičů – i když rozhodně ne těch z DATARTu –, které už odmítají spolupracovat. A něco podobného nás čeká ve filmu Připojení: Rodina na baterky. Poznáte v něm nesmírně talentovanou, ale trochu samotářskou Katie Mitchell, kterou přijmou na vysněnou vysokou školu. Její plány na odlet však naruší otec Rick, jenž se rozhodne, že spolu se zbytkem rodiny Katie na vysokou školu odvezou autem, aby si mohli ještě naposledy užít společné chvíle. Spolu s Katie a Rickem se na výlet vydává také neochvějně pozitivní máma Linda, Katie mladší bratr Aaron a roztomilý, baculatý pes Monchi. No a právě neposlušné spotřebiče tyto plány Mitchellovců pokazí – vzbouřili se proti lidem. S pomocí dvou pokažených, ale přátelských robotů se Mitchellovci musí vypořádat se svými problémy, spojit síly a zachránit svět.

V DATARTu naštěstí koupíte kvalitní spotřebiče, které se vám bouřit nebudou. Vyberte si například nový televizor s umělou inteligencí, na kterém zkouknete filmy z tohoto článku.

Parťák na všechno?

Ve filmu Robot a Frank z roku 2012 se podíváme na život lupiče ve výslužbě v blízké budoucnosti. Už má dvě odrostlé děti, které se strachují, že už nezvládne žít sám. Přemýšlí, jestli ho nedají do domova důchodců, ale nakonec jeho syna napadne, že se to dá vyřešit i jinak. Frank sice trochu protestuje, syn mu však koupí humanoidního robota, který má podporovat Frankovo fyzické i duševní zdraví. Čeká vás zábavný a dojímavý příběh o hledání přátel a zpevňování rodinného pouta. A to všechno s dávkou kvalitního humoru

Akce, která má grády

Matrix (1999)

Klasika, která nesmí chybět. Představte si, že vaše realita je jen iluzí a ty nejhorší noční můry jsou skutečné. Jsme pouze v simulaci jako projekce? Někteří lidé tomu i na základě tohoto filmu věří, minimálně o tom konspirují. Hrdina tohoto snímku Thomas Anderson (Keanu Reeves) se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady k tomu, aby se mu to podařilo. Jedné noci se mu však zdá hrozná noční můra – že byl proti své vůli vložený do počítače v podobě údajů a všechno, co dosud považoval za svůj osud, byla jen hrstka dat. Thomas se cítí, jako by mu někdo ukradl mysl a uvěznil ji v obrovském Matrix počítači budoucnosti. Jsou lidé pouze projekce? Byl vhozený do stroje? Kdo za tím je? A co se stane, pokud ti, co za tím jsou, zjistí, že Thomas něco tuší, pokud je to skutečně tak?

Terminátor (1984)

Bojíte se, že se to s umělou inteligencí v budoucnosti zvrhne? Terminátor, legenda sci-fi žánru, představuje příběh, ve kterém je fiktivní počítačový systém na principu umělé inteligence, vytvořený americkou vládou, aby mohl bránit vládní a vojenské počítače. Všechno se ale obrátí naruby a z roku 2029 bude do roku 1984 vyslaný vražedný stroj, který má zabít Sarah Connor dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Lidé z budoucnosti mu však tuto úlohu zkomplikují, protože také vyšlou svého muže, který má za úkol Sarah zachránit.  

Blade Runner (1982)

Děj filmu se odehrává v roce 2019, což už je za námi, ani dnes ale ještě nelétáme na autech a nejsou mezi námi uměle vytvoření replikanti, kteří se nedají rozeznat od běžných lidí. Dnes kultový film, v čase premiéry velký propadák. Jde o výborně zrežírované sci-fi, které se dodnes drží na těch nejvyšších příčkách. Příběh se odehrává v čase, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání, avšak žijí pouze čtyři roky. Jsou nasazení na nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázaný vstup na Zem pod trestem smrti.

A tu vstupuje do hry speciální policejní tým Blade Runner, který na plnění tohoto nařízení dohlíží. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolaný zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů, a tak se dostane až do koncernu, který replikanty vyrábí. Střetne tam krásnou Rachael, replikantku, jež je o svojí lidskosti úplně přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé?

Já, robot (2004)

Pokud jste zahlédli demo video robota Figure 01 s OpenAI GPT, určitě jste si také vzpomněli na film Já, robot. Do roku 2035 (kdy se odehrává děj filmu Já, robot) máme ještě dost daleko, vývoj robotů však letí neuvěřitelným tempem a do té doby už nám možná budou dennodenně pomáhat v domácnostech. V Já, robot, jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho člověka – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Je přesvědčený, že za zločinem, který se mu dostal na stůl, stojí robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že něco takového není možné. Vyšetřování ho přivede k odhalení hrozby pro lidskou rasu...

Vesmírné dobrodružství

Jak daleko se lidstvo dostalo od počátku po současnost? Jak daleko se ještě dostane? Vznikli jsme z opic a teď nás ničí umělá inteligence. Tři vývojová stádia naší planety si prohlédnete na stříbrném podnose ve filmu 2001: Vesmírná odysea (1968) se záhadným monolitem, který zvyšuje inteligenci všech tvorů. Vstupte do mysli vizionáře Stanleyho Kubricka a nechte se unášet až za hranice galaxie v této filozofické filmové opeře.

Další slova budou úplně zbytečná, zapněte si film a užijte si skvostné filmařské zpracování, nádherná vesmírná tělesa, na danou dobu úchvatné a nadčasové scény. Nezapomeňte na skvělý zvuk.

Umělá inteligence, hotová drama queen

AI: Umělá inteligence (2001)

Představte si, že žijete ve světě, ve kterém je třeba mít pod kontrolou růst populace. A ve kterém chybějící místo zaplnili roboti, jež jsou k nerozeznání od běžných lidí a rok od roku jsou tyto stroje čím dál dokonalejší. Poslední vytvořený robot je úplně perfektní – umí milovat, snít, dokáže cítit přesně jako člověk. Má podobu 11letého chlapce Davida a společnost ho dala manželům Henrymu a Monice Swintonovým.

Manželé totiž mají syna, který je nemocný a leží v nemocnici v umělém spánku, a robota Davida mají vyzkoušet. Pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor, který robota vyrobil, manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože toto rozhodnutí se už nedá vrátit. Žena to napříč tomu po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin, jejich nemocný syn, se uzdraví. Velmi brzy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David doufá, že jako skutečný chlapec se bude k mamince moci vrátit.

Ex Machina (2014)

Dokážeme k robotům něco cítit, pokud s námi budou komunikovat na takové úrovni, při které zapomeneme, že jde o robota? Caleb (Domhnall Gleeson) se to brzy dozví. Ve firemní soutěži vyhrál týdenní pobyt na chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). Když uprostřed pustiny vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tento týden jen tak nezapomene. Ale to, co ho čeká v supermoderní stavbě, připomínající protiatomový bunkr, nečekal.

Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup, potom se však seznámí s Avou (Alicia Vikanderová) – krásné přátelské děvče, o kterém jen dráty vedoucí jejím průsvitným tělem prozrazují, že je ve skutečnosti unikátním technologickým experimentem. Jeho součástí se právě stal také Caleb. Má za úlohu interagovat s Avou, kterou Nathan starostlivě pozoruje a testuje tak možnosti AI. Dokáže být Ava dost lidská na to, aby Caleb zapomněl, že jde o robota? Dokáže v něm probudit nějaké city? Calebovi se však role pokusného králíka přestane líbit, zvlášť když s Avinou pomocí zjistí, že Nathan mu o svém výzkumu neřekl zdaleka všechno.

Když AI vychovává dítě...

Jsem matka, thriller z roku 2019, nás zavede do budoucnosti, ve které nastala masová zkáza lidského pokolení. Avšak v bunkru vychovává mateřský druid lidské dítě a snaží se mu vštípit ty nejlepší vlastnosti a naučit ho všechno, co bude na obnovení lidstva potřebovat. Všechno se však obrátí naruby, když jim přijde do života další člověk.

Chcete si filmy užít na nové televizi, ale nevíte, jak si vybrat tu správnou? Poradíme vám v našem článku Jak vybrat televizi.

Další aktuality

ETA Mimi: Ta nejlepší péče pro vaše nejmenší

ETA Mimi: Ta nejlepší péče pro vaše nejmenší

ETA představuje zcela novou kolekci Mimi, která usnadní péči o ty nejmenší. A najdete v ní vše – od chytré chůvičky až po multifunkční přístroj na přípravu kojenecké stravy. Díky těmto šikovným pomocn...... Celý článek
Chybové kódy praček

Chybové kódy praček

Taky si někdy přejete, aby vaše spotřebiče uměly mluvit? Pak by vám mohly říct, co je trápí a vy byste jim pomohli i sami. Naštěstí nám ale svoje těžkosti svěřují tzv. chybovými kódy. Vyznat se v nich...... Celý článek
Recenze kávovaru Espresso Philips Series 5500 LatteGo: Pozvánka na kávu, která se neodmítá

Recenze kávovaru Espresso Philips Series 5500 LatteGo: Pozvánka na kávu, která se neodmítá

Nový přírůstek do rodiny plně automatických „baristů“ - kávovar Philips 5500 LatteGo – slibuje milovníkům populárního životabudiče tichý a rychlý provoz, snadnou údržbu v čele s osvědčeným mléčným řeš...... Celý článek
10 nejlepších her, které si zahrát v roce 2024!

10 nejlepších her, které si zahrát v roce 2024!

Nemůžete se rozhodnout, do které PC hry se ponoříte? Rozumíme vám, vždyť jenom letos vyšly pecky jako Black Myth: Wukong, Warhammer 40,000: Space Marine nebo dlouho očekávané DLCčko Elden Ring: Shadow...... Celý článek
Jak vytvořit prompt aneb jak efektivně komunikovat s AI

Jak vytvořit prompt aneb jak efektivně komunikovat s AI

Umělá inteligence hraje stále větší roli v mnoha oblastech, ať už jde o automatizaci úkolů, vytváření obsahu nebo zjednodušení procesů. Aby AI mohla správně reagovat na naše požadavky, je třeba jí pře...... Celý článek