0 Kč
×

Grilujeme maso

10.03.2021

Zahradní grilování neodmyslitelně patří k létu stejně jako koupání nebo opalování. Grilovat lze ledaco od zeleniny a ovoce, přes sýry až po houby. Mezi nejoblíbenější grilované pochoutky však patří maso. Právě na něj se v článku zaměříme. Poradíme vám, které maso je na grilování nejlepší, jak jej správně naložit, aby bylo chutné a šťavnaté a těšit se můžete také na recept na skvělé hovězí burgery.

Grilujeme_maso_1

Základem je dobrý gril

V první řadě se rozmyslete, k jakému účelu budete gril využívat. Zdali jej chcete na zahradu, na terasu či domů do kuchyně. Také si ujasněte, pro kolik osob budete grilovat. Jinou velikost grilu využije mladý pár a jinou zase velká rodina. Většina grilů využívá tři základní zdroje energie – plyn, elektrika nebo dřevěné uhlí. Je jen na vás, jaký gril zvolíte. Rozdíl je v jejich pořizovací ceně. Plynové grily seženete od 2 000 Kč, elektrické již od 1 000 Kč a klasické grily na dřevěné uhlí pořídíte už od pár set korun.

Nejvhodnější maso na gril

Aby bylo ugrilované maso opravdu dobré, je nutné vybrat správný typ masa. Výborně se na grilování hodí masa minutková. Nebojte se také použít prorostlejší kousek. Bude chutnější, šťavnatější a maso nebude vysušené. Z hovězího masa volte nejlépe steaky z mladého býka nebo svíčkovou. Z vepřového masa je výborná panenka, vedle ale nešlápnete ani s krkovičkou či kýtou. Z kuřecího zkuste prsní nebo stehenní řízky. Vyzkoušejte například náš recept na grilované krůtí steaky s bylinkami.

Grilujeme_maso_2

Hovězí steak by měl mít výšku ideálně 3 cm, u ostatních druhů masa stačí, když budou vysoké cca 1,5–2 cm.


Chce zkusit změnu? Napíchejte maso na špejli, doplňte různou zeleninou, anglickou slaninou a udělejte si klasické špízy. Zkusit můžete také různé klobásky či uzeninu. Vybírejte ty s vysokým obsahem masa. Jsou sice dražší, ale věřte, že na chuti to poznáte. Výborné jsou např. bílé grilovací klobásy. Není nutné je před grilováním nijak dochucovat, jen si dejte pozor, abyste je nedali na příliš rozpálený rošt, mohly by vám popraskat.

Grilujeme_maso_3

Nejlepší marinády na gril

Vězte, že opravdu dobré a kvalitní maso žádnou marinádu nepotřebuje. Úplně vám postačí čerstvě namletá mořská sůl a barevný pepř. Pokud přeci jen chcete maso naložit do marinády, udělejte si domácí, nekupujte už marinované maso z obchodu. Většinou bývá plné soli a jak už víme, sůl z masa vysaje veškerou šťávu.

Maso si naložte ideálně den předem, nejpozději však dvě hodiny před samotným grilováním a dejte odležet do lednice. S olejem v marinádě buďte opatrní. V případě, že ho použijete moc, bude kapat do grilu, maso se začne připalovat a budou na něm vznikat nebezpečné karcinogeny.

3 tipy na skvělé domácí marinády:

  • Bylinková - smíchejte lžíci olivového oleje, rozmačkaný stroužek česneku, šťávu z jedné půlky citronu a směs bylinek (rozmarýn, tymián).
  • Hořčičná - smíchejte lžíci slunečnicového oleje, dvě lžíce plnotučné hořčice, rozmačkaný stroužek česneku a lžíci grilovacího koření.
  • Medová - smíchejte lžíci rostlinného oleje, dvě lžíce medu, dvě lžíce dijonské hořčice, rozmačkaný stroužek česneku a šťávu z půlky citronu.

Grilujeme_maso_5

Jak rozpálit gril na uhlí

Vlastníte-li gril na uhlí, jeho dokonalé rozpálení může trvat i hodinu. Gril je připraven v okamžiku, kdy se z něj přestane kouřit a uhlí má popelavou barvu. K rozpálení grilu můžete využít i komínkový podpalovač, který celý proces urychlí. Grilujte nejlépe na dřevěném uhlí nebo briketách z dřevěného uhlí. Na podpalování můžete použít obyčejné sirky, tuhé nebo tekuté podpalovače.

Jdeme grilovat

Maso vkládejte na gril vždy s mírnými rozestupy, aby se dobře propeklo ze všech stran. Každý plátek masa dejte nejdříve na střed grilu, kde je největší žár, ať se zatáhne. Pak maso přesuňte na okraj grilu a dogrilujte dle potřeby. Vepřové a hovězí maso potřebuje obvykle 10-15 minut (tedy 5-7 minut z každé strany), kuřecímu masu stačí o něco méně. Záleží však nejen na typu grilu, ale také na typu a velikosti masa.

Míru propečení zjistíte jednoduše prstem. Méně propečené maso je měkčí a neklade odpor, propečenější kus je na omak samozřejmě tvrdší. Během grilování maso průběžně otáčejte, aby se propeklo z obou stran. Pro obracení masa používejte grilovací kleště nebo pinzetu, nepíchejte do něj klasickou vidličkou. Vytekla by z něj veškerá šťáva. Na trhu existují také šikovné grilovací sady nářadí, takže budete mít všechny potřebné nástroje hezky pohromadě.

Grilujeme_maso_6

Vhodné přílohy

Ke grilovanému masu můžete jako přílohu zvolit téměř cokoli od zeleniny, pečiva až po různě upravené brambory. Zeleninu podávejte buď čerstvou, grilovanou nebo si připravte domácí zeleninový salát. Z pečiva se k masu výborně hodí klasický čerstvý chléb nebo bageta.

Pokud máte rádi brambory i ty budou skvělou volbou. Zkuste je lehce osolit, posypat mletým kmínem a drceným rozmarýnem, zakápněte olivovým olejem a vložte do trouby. Uvidíte, jak se po nich zapráší.
Doporučujeme vám se inspirovat u dalších receptů na zdravé grilování.

Grilujeme_maso_4

Recept na hovězí burger

Na 4 burgery budete potřebovat:

  • 500 gramů hovězího mletého masa
  • 3 stroužky česneku
  • tymián
  • lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • kečup
  • majonéza nebo tatarská omáčka
  • červená cibule nakrájená na kolečka
  • rajče nakrájené na plátky
  • plátkový sýr (nejlépe čedar)
  • libovolný mix listových salátů
  • 4 housky na burgery


Postup:

Ve větší míse smíchejte maso, tymián, plnotučnou hořčici, vymačkaný česnek, sůl a pepř. Následně z této směsi tvarujte větší karbanátky, které pokládejte na rozpálený gril. Z každé strany karbanátky opékejte cca 4 minuty. Připravte si bulky na burgery. Ty můžete buď koupit v obchodě nebo se pustit do výroby domácích. Tak či tak bulky před servírováním položte na půl minuty na gril, aby se lehce opekly.

Grilujeme_maso_7

Jakmile jsou bulky opečené, potřete spodní část bulky majonézou nebo tatarkou, dejte vrstvu salátu, na salát položte grilované maso, obložte plátkem čedaru, který se díky teplu z masa krásně rozteče. Následně ještě potřete kečupem, ozdobte plátkem rajčete a nakrájenou cibulí a burger přiklopte. Dobrou chuť!
 

Chci nový gril

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek