Grilování masa je evergreenem letních měsíců. Ale co takhle místo vepřového nebo hovězího zkusit maso rybí? Kromě toho, že vám žaludek poděkuje, protože rybí maso je pro něj lehčí a zdravější, vás mile potěší i samotná příprava ryb. Je totiž snadná a rychlá. Tak pojďme na to!
Byť to na první pohled nevypadá, grilování ryb je velice jednoduchou záležitostí, kterou zvládne i grilovací začátečník. Stačí se držet našich dobře míněných rad.
Čerstvá ryba je základ
Pravděpodobně každý, kdo ryby nejí, vám řekne, že je to proto, že smrdí. V tom případě měl smůlu, protože zřejmě dostal na talíř starý kousek. Čerstvá ryba totiž voní vodou. Má lesklé a vypouklé oči a ač to možná zní všelijak, je pokrytá slizem.
Pokud kupujete filety, vybírejte takové, které mají pevné maso. Na omak měkčí maso totiž značí, že filety už v obchodě nějaký ten pátek leží. V ledničce vydrží čerstvá ryba zhruba čtyři dny. Víte-li tedy, že ji budete co nevidět házet na gril, do mrazáku ji ani nedávejte.
Mořské nebo sladkovodní?
Klidně oboje! Záleží na vašich preferencích a samozřejmě chuti. Obecně jsou oblíbenější mořské ryby jako losos nebo tuňák. Kromě toho, že jsou obrovským zdrojem jódu a dalších důležitých vitamínů, mají také výrazně méně kostí. Při jejich přípravě totiž stačí vytáhnout páteř rovnou se všemi kostmi. Doporučujeme také grilovat rybu vcelku, lépe vynikne její chuť. Naopak filet velmi snadno vysušíte.
Možná někdy neprávem zatracované jsou sladkovodní ryby. Přitom jejich příprava není o tolik složitější než u jejich mořských kolegyň. Jen je potřeba se důkladněji věnovat vykostění. Jód a spoustu vitamínů vám dodají také, navíc jsou pro náš žaludek stravitelnější. A ještě jedno velké plus mají – když jste šikovní rybáři, zapomeňte na obchod a rybu na gril si rovnou sami chyťte.
Které ryby jsou na gril nejlepší?
|
Mořské
|
Sladkovodní
|
losos
|
tučné a šťavnaté maso
|
pstruh
|
delikatesa, kterou negrilujte dlouho, ať se vám nerozpadne
|
tuňák
|
maso je podobné hovězímu, doporučujeme připravovat skoro syrové
|
amur
|
griluje se velmi rychle
|
pražma
|
grilujte ji vcelku, nerozpadne se a je krásně šťavnatá
|
siven
|
pevné maso zajímavé chuti
|
platýz
|
poměrně speciální maso, které vyniká snadnou přípravou
|
sumec
|
výrazná chuť, která nemusí zachutnat každému, pro ozvláštnění grilovačky je ideální
|
makrela
|
tučnější, při grilování se nerozpadá, a to ani při tom delším
|
candát
|
jedna z nejchutnější ryb, jako dělaná na gril; v jejím případě volte raději filety
|
mořský vlk
|
nasládlá a jemná chuť
|
kapr
|
česká klasika, na grilu chutná snad ještě líp než o Vánocích, počítejte však s kostmi
|
mořský okoun
|
načervenalé maso s velice specifickou chutí
|
|
mořský ďas
|
jemný a chutný, ale zároveň poměrně drahý
|
Koření vybírejte pečlivě
Úprava ryby před grilováním je vlastně velice jednoduchá. Určitě není potřeba používat tuny česneku nebo citronu, jen aby nebyla cítit rybina. Jak už jsme zmiňovali, čerstvý rybí kousek nádherně voní vodou. Většina ryb, které jsme doporučovali grilovat, mají samy o sobě výbornou chuť, takže ji už jenom jemně podtrhněte kořením a lehkou úpravou. K té budete potřebovat olej, sůl, máslo, bílé víno, citron a samozřejmě bylinky.
Olej vybírejte kvalitní, nejlépe olivový. Vedle nesáhnete ani v případě lněného nebo dýňového. Jste-li zvyklí používat oleje vyráběné ze semínek, dejte si pozor na to, abyste jimi zbytečně nepřebili chuť rybího masa. Co se týče soli, tak tou rozhodně nešetřete a používejte nejlépe hrubozrnnou. Doporučujeme také ryby solit těsně před tím, než je budete pokládat na gril.
Máslo je v případě ryb samozřejmě výbornou volbou. Potírejte jím jen ty ryby, které se grilují krátce, aby se vám zbytečně nepřepálilo. Lépe uděláte, když máslo spolu se špetkou bylinek necháte rozpustit na čerstvě ugrilované rybě.
Když už jsme zmínili bylinky, sluší se poznamenat, které jsou pro grilování ryb nejlepší. Za nás jednoznačně tymián, bazalka, majoránka, koriandr, rozmarýn či speciální směs koření na ryby. Kromě toho, že jimi ryby stačí posypat, případně vložit bylinky přímo do břicha, si můžete vyrobit třeba olejovo-bylinkovou marinádu.
S bílým vínem radíme nakládat opatrně. Dodá rybě zvláštní aroma, které však ne každému může být po chuti. Vínem můžete opět ozvláštnit marinádu, nebo jím pokapat přímo rybu položenou na grilu. A abychom byli kompletní, chybí nám zmínit pouze citron, bez kterého snad rybu ani připravovat nelze. Při grilování se obzvlášť hodí nakrájet citron na velké plátky a ty pak vložit přímo do ryby.
Jak správně grilovat
Nejdůležitější je při grilování rychlost. Musí to odsýpat, takže je dobré mít připravené všechno po ruce. Namarinovanou rybu před tím, než ji dáte na gril, osušte třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Je to z toho důvodu, aby vám marináda zbytečně nekapala do ohně. Co se týče samotného času grilování – ten se nedá určit takto obecně. Vždycky totiž záleží na konkrétním typu ryby. Nicméně se však vlezete do 30 minut, které potřebují ty největší rybí kousky. Menší ryby vcelku bychom grilovali nejdéle 15 minut a filety maximálně 7 minut.
Určitě už jste někde slyšeli, že rybu je dobré grilovat v alobalu. Samozřejmě je to velká pravda, ale spíš než grilovaná bude ryba řekněme uvařená. Neucítíte z ní tu specifickou chuť ohně, pro kterou grilovačky pořádáme. Proto se nebojte dát rybu přímo na rošt. Ten si předem dobře vyčistěte a potřete olejem, aby se vám k němu ryba nepřilepila, nebo se netrhala.
Také pamatujte na to, že je rošt potřeba hodně rozpálit. Při grilování s rybím masem zbytečně nehýbejte a poklop grilu nechte uzavřený. Chutná křupavá kůrka se totiž na rybě vytvoří právě tehdy, když bude ležet na jednom místě. Z toho také plyne, že se ryby při grilování obrací pouze jednou.
Šikovnou vychytávkou při grilování ryb je použití grilovacích kleští na ryby. Jejich používáním totiž eliminujete riziko rozpadnutí rybího masa na malé kousíčky. Rybu jednoduše přichytíte držákem a obracíte ji naráz. Nechcete-li investovat přímo do kleští, můžete si pořídit širokou lopatku. Obracení ryb si s ní také ulehčíte, a ještě ji využijete i na další suroviny.
S čím si ryby dát?
Samozřejmě záleží na vašich chuťových buňkách. Za nás bychom však jednoznačně doporučovali pečené brambory nebo grilovanou zeleninu, která ve spojení právě s grilovanou rybou představuje lehké, a hlavně chutné letní jídlo. Kdo je příznivcem spíše studenějších forem přílohy, může volit zeleninové saláty, například s chutným česnekovým dipem.
Náš recept: Plněná grilovaná makrela
Pro čtyři porce potřebujete:
• 4 makrely
• 2 stroužky česneku
• 1 snítku tymiánu
• 1 snítku meduňky
• 1 čajovou lžičku mořské soli
• černý pepř
• olivový olej
• 4 grilovací kleště na ryby
Jak grilovat makrelu?
Než se pustíte do samotného grilování, omyjte makrely pod tekoucí studenou vodou. Osušte je papírovými kuchyňskými utěrkami a nakrojte je, jak jste zvyklí. Oloupejte česnek a do každé makrely vložte jednu jeho polovinu. Přidejte také dva lístky tymiánu a zhruba pět lístků meduňky. Vnitřek makrely také dobře prosolte a nezapomeňte na čerstvě umletý pepř.
Grilování makrel si výrazně usnadníte za pomoci grilovacích kleští na ryby, které před tím nezapomeňte potřít olejem. Makrely grilujte zhruba 16 minut – 8 minut jedna strana, 8 minut druhá strana. Jako přílohu doporučujeme pečené brambory, čerstvý chléb (třeba domácí) a kdo má rád tak olivy.
Inspirováno receptem od Nordsee.