0 Kč
×

Grilujeme ryby

18.06.2020

Grilování masa je evergreenem letních měsíců. Ale co takhle místo vepřového nebo hovězího zkusit maso rybí? Kromě toho, že vám žaludek poděkuje, protože rybí maso je pro něj lehčí a zdravější, vás mile potěší i samotná příprava ryb. Je totiž snadná a rychlá. Tak pojďme na to!

grilujeme_ryby

Byť to na první pohled nevypadá, grilování ryb je velice jednoduchou záležitostí, kterou zvládne i grilovací začátečník. Stačí se držet našich dobře míněných rad.

Čerstvá ryba je základ

Pravděpodobně každý, kdo ryby nejí, vám řekne, že je to proto, že smrdí. V tom případě měl smůlu, protože zřejmě dostal na talíř starý kousek. Čerstvá ryba totiž voní vodou. Má lesklé a vypouklé oči a ač to možná zní všelijak, je pokrytá slizem.

Pokud kupujete filety, vybírejte takové, které mají pevné maso. Na omak měkčí maso totiž značí, že filety už v obchodě nějaký ten pátek leží. ledničce vydrží čerstvá ryba zhruba čtyři dny. Víte-li tedy, že ji budete co nevidět házet na gril, do mrazáku ji ani nedávejte.

grilujeme_ryby

Mořské nebo sladkovodní?

Klidně oboje! Záleží na vašich preferencích a samozřejmě chuti. Obecně jsou oblíbenější mořské ryby jako losos nebo tuňák. Kromě toho, že jsou obrovským zdrojem jódu a dalších důležitých vitamínů, mají také výrazně méně kostí. Při jejich přípravě totiž stačí vytáhnout páteř rovnou se všemi kostmi. Doporučujeme také grilovat rybu vcelku, lépe vynikne její chuť. Naopak filet velmi snadno vysušíte.

Možná někdy neprávem zatracované jsou sladkovodní ryby. Přitom jejich příprava není o tolik složitější než u jejich mořských kolegyň. Jen je potřeba se důkladněji věnovat vykostění. Jód a spoustu vitamínů vám dodají také, navíc jsou pro náš žaludek stravitelnější. A ještě jedno velké plus mají – když jste šikovní rybáři, zapomeňte na obchod a rybu na gril si rovnou sami chyťte.

Které ryby jsou na gril nejlepší?

Mořské

Sladkovodní

losos

tučné a šťavnaté maso

pstruh

delikatesa, kterou negrilujte dlouho, ať se vám nerozpadne

tuňák

maso je podobné hovězímu, doporučujeme připravovat skoro syrové

amur

griluje se velmi rychle

pražma

grilujte ji vcelku, nerozpadne se a je krásně šťavnatá

siven

pevné maso zajímavé chuti

platýz

poměrně speciální maso, které vyniká snadnou přípravou

sumec

výrazná chuť, která nemusí zachutnat každému, pro ozvláštnění grilovačky je ideální

makrela

tučnější, při grilování se nerozpadá, a to ani při tom delším

candát

jedna z nejchutnější ryb, jako dělaná na gril; v jejím případě volte raději filety

mořský vlk

nasládlá a jemná chuť

kapr

česká klasika, na grilu chutná snad ještě líp než o Vánocích, počítejte však s kostmi

mořský okoun

načervenalé maso s velice specifickou chutí

 

mořský ďas

jemný a chutný, ale zároveň poměrně drahý

Koření vybírejte pečlivě

Úprava ryby před grilováním je vlastně velice jednoduchá. Určitě není potřeba používat tuny česneku nebo citronu, jen aby nebyla cítit rybina. Jak už jsme zmiňovali, čerstvý rybí kousek nádherně voní vodou. Většina ryb, které jsme doporučovali grilovat, mají samy o sobě výbornou chuť, takže ji už jenom jemně podtrhněte kořením a lehkou úpravou. K té budete potřebovat olej, sůl, máslo, bílé víno, citron a samozřejmě bylinky.

grilování ryb

Olej vybírejte kvalitní, nejlépe olivový. Vedle nesáhnete ani v případě lněného nebo dýňového. Jste-li zvyklí používat oleje vyráběné ze semínek, dejte si pozor na to, abyste jimi zbytečně nepřebili chuť rybího masa. Co se týče soli, tak tou rozhodně nešetřete a používejte nejlépe hrubozrnnou. Doporučujeme také ryby solit těsně před tím, než je budete pokládat na gril.

grilujeme_rybyMáslo je v případě ryb samozřejmě výbornou volbou. Potírejte jím jen ty ryby, které se grilují krátce, aby se vám zbytečně nepřepálilo. Lépe uděláte, když máslo spolu se špetkou bylinek necháte rozpustit na čerstvě ugrilované rybě.

Když už jsme zmínili bylinky, sluší se poznamenat, které jsou pro grilování ryb nejlepší. Za nás jednoznačně tymián, bazalka, majoránka, koriandr, rozmarýn či speciální směs koření na ryby. Kromě toho, že jimi ryby stačí posypat, případně vložit bylinky přímo do břicha, si můžete vyrobit třeba olejovo-bylinkovou marinádu.

S bílým vínem radíme nakládat opatrně. Dodá rybě zvláštní aroma, které však ne každému může být po chuti. Vínem můžete opět ozvláštnit marinádu, nebo jím pokapat přímo rybu položenou na grilu. A abychom byli kompletní, chybí nám zmínit pouze citron, bez kterého snad rybu ani připravovat nelze. Při grilování se obzvlášť hodí nakrájet citron na velké plátky a ty pak vložit přímo do ryby.

Jak správně grilovat

Nejdůležitější je při grilování rychlost. Musí to odsýpat, takže je dobré mít připravené všechno po ruce. Namarinovanou rybu před tím, než ji dáte na gril, osušte třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Je to z toho důvodu, aby vám marináda zbytečně nekapala do ohně. Co se týče samotného času grilování – ten se nedá určit takto obecně. Vždycky totiž záleží na konkrétním typu ryby. Nicméně se však vlezete do 30 minut, které potřebují ty největší rybí kousky. Menší ryby vcelku bychom grilovali nejdéle 15 minut a filety maximálně 7 minut.

grilujeme_ryby

Určitě už jste někde slyšeli, že rybu je dobré grilovat v alobalu. Samozřejmě je to velká pravda, ale spíš než grilovaná bude ryba řekněme uvařená. Neucítíte z ní tu specifickou chuť ohně, pro kterou grilovačky pořádáme. Proto se nebojte dát rybu přímo na rošt. Ten si předem dobře vyčistěte a potřete olejem, aby se vám k němu ryba nepřilepila, nebo se netrhala.

grilujeme_rybyTaké pamatujte na to, že je rošt potřeba hodně rozpálit. Při grilování s rybím masem zbytečně nehýbejte a poklop grilu nechte uzavřený. Chutná křupavá kůrka se totiž na rybě vytvoří právě tehdy, když bude ležet na jednom místě. Z toho také plyne, že se ryby při grilování obrací pouze jednou.

Šikovnou vychytávkou při grilování ryb je použití grilovacích kleští na ryby. Jejich používáním totiž eliminujete riziko rozpadnutí rybího masa na malé kousíčky. Rybu jednoduše přichytíte držákem a obracíte ji naráz. Nechcete-li investovat přímo do kleští, můžete si pořídit širokou lopatku. Obracení ryb si s ní také ulehčíte, a ještě ji využijete i na další suroviny.

S čím si ryby dát?

Samozřejmě záleží na vašich chuťových buňkách. Za nás bychom však jednoznačně doporučovali pečené brambory nebo grilovanou zeleninu, která ve spojení právě s grilovanou rybou představuje lehké, a hlavně chutné letní jídlo. Kdo je příznivcem spíše studenějších forem přílohy, může volit zeleninové saláty, například s chutným česnekovým dipem.

grilujeme_ryby

Náš recept: Plněná grilovaná makrela  
Pro čtyři porce potřebujete:
• 4 makrely
• 2 stroužky česneku
• 1 snítku tymiánu
• 1 snítku meduňky
• 1 čajovou lžičku mořské soli
• černý pepř
• olivový olej
• 4 grilovací kleště na ryby

Jak grilovat makrelu?

Než se pustíte do samotného grilování, omyjte makrely pod tekoucí studenou vodou. Osušte je papírovými kuchyňskými utěrkami a nakrojte je, jak jste zvyklí. Oloupejte česnek a do každé makrely vložte jednu jeho polovinu. Přidejte také dva lístky tymiánu a zhruba pět lístků meduňky. Vnitřek makrely také dobře prosolte a nezapomeňte na čerstvě umletý pepř.

Grilování makrel si výrazně usnadníte za pomoci grilovacích kleští na ryby, které před tím nezapomeňte potřít olejem. Makrely grilujte zhruba 16 minut – 8 minut jedna strana, 8 minut druhá strana. Jako přílohu doporučujeme pečené brambory, čerstvý chléb (třeba domácí) a kdo má rád tak olivy.

Inspirováno receptem od Nordsee. 
 

Chci nový gril

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek