0 Kč
×

Vzestup a pád „véček“, telefonů, které opět dobývají svět

30.05.2022

Historie se opakuje i ve světě technologií a není tomu jinak ani u mobilních telefonů. Nahlédněme společně na ty nejvýznamnější historické „monumenty“ kultovních, a dnes již legendárních sklápěcích telefonů, a představme si v krátkosti staré i nové hvězdy nadčasového „véčka“.

veckove telefony

První vlajkonosič

V roce 1996 světlo světa spatřilo vůbec první „véčko“ od známého výrobce mobilních telefonů Motorola. StartTAC 8500 měl LCD displej, LED podsvícení klávesnice a hmotnost 88 g. Pyšnil se však i jiným prvenstvím – jako první mobil měl v sobě zabudované vibrace a v designu pokročil vpřed mílovými kroky. Byl to nejmenší a nejlehčí telefon, jaký byl do té doby vyroben. Stal se z něj produkt „to musím mít“ téměř po celém světě.

Zaváděcí cena však byla na tehdejší poměry závratná a v UK jste za něj mohli zaplatit jako za luxusní doplněk i něco kolem 1 400 liber. Porovnejte si to s dnešními mobily a ta částka vás ohromí. Na světě se Motoroly StartTAC prodalo více než 60 milionů kusů! Uznávaný časopis TIME toto Motorola „véčko“ zařadil do seznamu 100 nejvlivnějších zařízení všech dob. I teď se vám líbí, že?

Originální a výjimečná „véčka“ vyráběly časem už skoro všechny známé i neznámé značky. Otevírací a sklápěcí tvar se stal na několik let standardem. „Véčko“ bylo zkrátka v módě. Konkurencí dalšího legendárního kovového modelu Motoroly V60 z roku 2002 s bohatou softwarovou výbavou se stal Samsung SGH-X426 z roku 2003. Toto blýskavé a stříbrné mobilní „véčko“ zaznamenalo největší úspěch v USA a odstartovalo famózní kariéru značky. 

samsung véčko

Ostrý jako břitva

Motorola nikdy neusnula na vavřínech. V podstatě se každým rokem snažila o převratné inovace, aby zopakovala úspěch StartTACu, až se jí to o necelou dekádu později podařilo. V roce 2004 Motorola postavila na molo mobilních telefonů ten dosud nejhezčí a nejštíhlejší model RAZR V3. Útlá, kompaktní a stylová konstrukce 10 mm těla byla předzvěstí nehynoucí slávy. A to doslova!

Telefon zaznamenal neuvěřitelný úspěch nejen na poli elektrotechniky, ale stále více si užíval angažmá i na stříbrném plátně. Většina „véček“ té doby měla něco kolem 20 mm, poloviční tloušťka se označovala již jako „žiletka“, což se promítlo i do ikonického anglického názvu „razor“. Kromě populární T9 klávesnice jste mohli oči nechat na modrém LED podsvícení klávesnice, která byla jako celek laserem vyříznuta z jednoho kusu kovu.

motorola véčko

Motorola vytvořila umně umístěnými anténami s dalekým dosahem signálu a elektroluminiscenčním panelem futuristický design, který chtěl vlastnit zkrátka každý! Výkon i kvalita zaostávali, ale rozhodoval hlavně obal a věřte, že kdybyste tehdy vlastnili RAZR V3, každý by se za vámi na ulici otáčel. Kusů se prodalo neuvěřitelných více než 130 milionů. Tolik, kolik se na pravou legendu náleží.

Mnozí si vzpomenou i na pokračovatele série RAZR2 V9 – unikátní véčko, ve kterém byla jako materiál použita pevná ocel na kloubu a docílila tak luxusního a neochvějného designu.

motorola véčko

Rozšiřme si historické okénko i o další výrazné modely a přední značky, které se dostaly do síně slávy mobilních telefonů s konstrukcí ve tvaru písmene „V“. Připravte se na známé i méně známé tváře. Možná byste si s odstupem času řekli, že jich nebylo až tak moc, ale opak je pravdou.

I Samsung ví, jak na „V“

Značné popularitě se dlouhou dobu těšil například Samsung E700 z roku 2003. Čím byl výjimečný? Neměl anténu a na horním krytu jste našli druhý OLED displej, který zobrazoval hodiny. Šlo v podstatě o předchůdce dnešní funkce Always on displej. Jedinečný a neokoukaný design uchvátil miliony lidí na celém světě.

Do adresáře jste si mohli uložit až 1 000 jmen, TFT displej podporoval až 65 000 barev a byl výjimečný i zakomponováním jedním z prvních VGA fotoaparátů. Data se ukládala do tehdy ještě nepředstavitelně obrovské 9 MB paměti. Vidíte ten obrovský skok? Dnes nám někdy nestačí ani 256 GB. Fascinující, nemyslíte?

vecko

Blik blik

Prototyp konstrukce s ouškem, za které jste mohli mobil třeba i táhnout. Úsloví „zavěsit hovor“ nebylo až tak nereálné si představit nebo provést. Ale legraci stranou! Siemens SF62 měl integrovanou anténu a od jiných se odlišoval hlavně malými rozměry (82 × 42 × 45 cm) a 7 blikajícími diodami, které se rozsvěcovaly v rytmu, jaký jste si navolili. Mobilní telefon „véčko“ neboli „diskžokej“, lákadlo pro všechny generace.

 

Pán převleků

Konkurence předchozího zmíněného modelu, Sony Ericsson Z200, se odlišovala a získala si srdce i peněženky lidí po celém světě možností výměny barevných krytů. Kdo by nechtěl mít namísto jednoho telefonu hned 4 různé? Příjemnou zvláštností byly i četné vyzváněcí profily či vnější displej s ukazatelem událostí.

 

Hadí muž

Za málo peněz hodně gymnastiky. To bylo všechno. Červené lákadlo Nokia véčko 2650 ohromilo trh atypickým otevíráním a zavíráním. Stačilo jemně zatlačit na kryt, který se následně pohybem kovových flexi pásků otevřel, čímž se eliminoval v konstrukci běžný kloub. Toto „véčko“ se mezi jinými vyjímalo i chybějícím displejem na krytu a konektorem pro propojení s počítačem, avšak podporovalo GPRS a Javu.

 

Poštovní obálka

První e-maily úspěšně doručeny. Jaký to byl asi pocit? Přečíst si první e-mail na telefonu? To už asi nepocítíme, ale tento unikátní průlom se zapsal do dějin právě modelem 6101. Véčko mělo stejně jako první od Nokie anténu, následoval již standardní elegantní design a vytříbený vnitřní displej s 65 tisíci barev, GPRS + EDGE. Nechybělo FM rádio, MP3 přehrávač a tenčí 2mm konektor nabíječky. Už jste si zkontrolovali poštu?

nokia véčko

Další pozoruhodné modely, které stojí za zmínku a odlišovaly se od běžného středního proudu:

Nokia 9000 Communicator

První „V“ zařízení, do kterého byl implementován procesor Intel 386 CPU a plná QWERTY klávesnice. Mobil se otevíral jako kniha a byl to takový malý laptop, který jste si mohli položit i na stůl.

 

Sanyo SCP-5300

Jeden z prvních telefonů, ve kterým byl zabudovaný fotoaparát s 0,31 Mpx a rozlišením 640 × 480 px. Kvalita snímků sice stála za nic, ale těsné prvenství si tento „V“ model už připíše navždy.

 

KDDI Penck

Velkolepý a nadčasový design, který bylo možno zakoupit pouze v Japonsku, by měl dnes na první pohled mnoho společného s ikonickým designem Apple Magic Mouse. Hladkým tělem připomínajícím oblý kámen se o pár let později inspirovala Motorola u typu Pebble U6

 

HTC Universal

První 3G kapesní véčko, které bylo jakýmsi malým počítačem, a tedy ukázalo světu vůbec první mobil s použitím OS Windows

kapesní véčko

Hitachi Wooo Ketai H001

Vyrazilo dech stereoskopickým IPS 3D displejem, který byl první svého druhu. Odvážný a propracovaný design vyrazil světu dech podruhé.

 

Hravý čmelák Casio 001

Véčkový žluto-černý sportovní model s dotykovým panelem zaujal nejen svým barevným provedením, ale také interaktivními hrami a hudbou.

 

Sony Ericsson Walkman Phone Premier 3

Podmaňující provedení s třípalcovým displejem a dvojitým způsobem otevírání na výšku i na šířku se pyšnilo kvalitním přehrávačem hudby. Nadmíru nádhernými barvami a netradičním designem mu konkuroval například Panasonic P001.

 

Kyocera K001 Junior Phone

Nejeden rodič zaplesal. Mobil byl schopen sledovat vaše dítě díky GPS lokátoru, zablokovat podezřelé či nevhodné stránky apod. 

junior phone

Ano, mimořádných, zajímavých i kuriózních mobilních véček bychom našli stovky. Každé jedno bylo něčím výjimečný a uživatelé je zbožňovali. Všichni si pamatujeme i mnohá jiná slavná jména. Alcatel, LG „véčko“ či Blackberry. Co se tedy stalo?

Pád

Sílu zemské přitažlivosti a výraznou ránu popularity pocítila tlačítková véčka nástupem přelomových dotykových telefonů. Úplně prvním dotykovým telefonem se stal IBM Simon, ale teprve v roce 2007 se změnil celý svět! Novou éru chytrých telefonů odstartoval elitní Apple se svým prvním iPhonem. Uživatelé si osvojili novou technologii rychlostí světla a ta stojí v čele maratonu dodnes.

Opravdu je všem „véčkám“ konec?

Ne, není to pravda a ani nikdy nebyla. Véčka se stále vyráběla a také vyrábějí. Produkce se však výrazně snížila a do popředí se dostaly nové technologie. Ohebné telefony „véčka“ opět ožívají a představují světu dosud nevídané technologické postupy, které předznamenávají jejich velmi poutavou budoucnost.

fold

Nová generace RAZR

Motorola se svým příběhem pokračuje. Starý model reinkarnovala po 15 letech (v roce 2019) v mnohem přitažlivějším hávu. Už se necílí na horních deset tisíc, ale na střední třídu. Lákadlem je samozřejmě ohebný 6,2“ POLED displej s rozlišením 876 × 2142 px, který slibuje větší kompaktnost a syté barvy, bez viditelné mezery v místě ohybu. Slabší je to už s výkonem procesoru Snapdragon 710 či výdrží baterie, která pracuje až na 2 displeje. Ale i teď je tu jisté prvenství: byl to první chytrý telefon s eSIM bez slotu na fyzickou SIM kartu. 

Hvězdný průkopník Samsung

Samsung je tou značkou, která představila svoji vlastní a první vizi ohebných véček modelem Galaxy Fold. Po rozložení chytrého telefonu získáte parádní úhlopříčku a v podstatě malý tablet navíc se špičkovým hardwarem. U Galaxy je ovšem třeba počítat i s astronomickou cenou. Mezi hvězdami se ocitl například Galaxy Z Flip 3, kochat se však můžete u každého Galaxy Z Flip a Galaxy Z Fold. Jsou to krásná a propracovaná véčka zevnitř i zvenčí, něco na nich zkrátka člověka fascinuje.

Samsung véčko rozprostírá křídla kreativity i v jiných oblastech a zatím letos plánuje nasadit speciální edici Pokémon GO Samsung Z Flip 3 pouze na japonský trh. Pokémon mánie se u nás už netěší takové slávě jako před několika lety, avšak minimálně v Japonsku jsou Pokémoni stále ještě velmi populární. Speciální edice má potenciál oslovit i nefanoušky hry, protože je opravdu designově i obsahově velmi lákavá. 

fold telefon

Trh se otevírá inovacím, a tak můžeme s jistotou očekávat příchod nových generací ohebných těl, které se pokusí vstoupit na vrchol technologického Olympu: Motorolu RAZR 3 či Galaxy Z Fold 4 i Galaxy Z Flip 4 jsou již na cestě – nástavby, které budují základy budoucnosti mobilních telefonů. Na krk jim ovšem chtějí dýchat i konkurenční modely například od Xiaomi a Huawei, které mají stejně co uživatelům nabídnout. Buď se jimi nadchnete nebo ne. Jiná cesta neexistuje. Tak po které se vydáte vy?
 

chci nový mobil

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek