0 Kč
×

Jak se starat o nože, aby vypadaly a fungovaly jako nové

28.04.2024

S tupým nožem se dá v kuchyni pracovat jen těžko. Aby vaše vybavení dosáhlo dlouhé životnosti, pamatujte na jeho správné skladování a pravidelné ostření. Kromě toho je potřeba dodržovat také zásady správného mytí. Zjistěte, jak o vaše kuchyňské nože pečovat a na co přesně si dát pozor. 

jak se starat o nože

Jak nože správně skladovat

Kuchyňské nože by měly být uloženy na dobře přístupném, ale zároveň bezpečném místě. Dejte si pozor na to, abyste je nenechávali jen tak někde pohozené. Místo toho je vždy po použití vraťte na jejich místo. 

Šuplík? Ano, ale…

Skladování v šuplíku či odkapávači se vyhněte. Nejen, že tímto způsobem riskujete jejich poškození, ale také se o nůž můžete snadno zranit. Pokud se přece jen nechcete vzdát skladování v šuplíku, doporučujeme pořízení ochrany ostří. Ta bude čepel nože chránit před ztupením a poškozením a vy můžete nože bez obav umístit mezi ostatní kuchyňské pomůcky. Alternativou je pořízení speciálních organizérů na nože, kdy jsou nože bezpečně uloženy v oddělených přihrádkách. 

stojan na nože

Bloky a stojany na nože

Oblíbeným způsobem pro skladování nožů je jejich umístění do speciálního bloku či stojanu. Tímto způsobem zůstávají nože neustále po ruce a na první pohled vidíte, po jakém noži saháte. Vybírat můžete z různých variant:

  • Nestárnoucí dřevěné bloky na nože: mají určitý počet otvorů pro umístění nožů a případně i nůžek či ocílky. Dřevo však může časem vyžadovat péči.
  • Magnetické bloky na nože: jednoduše se čistí. Nože na svém místě drží díky přítomnosti kvalitních feritových magnetů.
  • Bloky na nože se syntetickou výplní: na první pohled připomínají klasické stojany na nože. Narozdíl od nich však obsahují syntetické štětiny, díky nimž si můžete dovnitř naskládat nože, jak zrovna potřebujete (nejste omezeni velikostí jednotlivých otvorů). 

Jak brousit nože

Krájení s naostřeným nožem je nejen jednodušší, ale také přesnější. Správným nabroušením zároveň prodloužíte životnost tohoto nezbytného kuchyňského vybavení. 

kuchynske noze

Jak poznáte, že je nůž tupý?

Jednoduše tak, že už s jeho pomocí nedokážete ukrojit ani krajíc chleba. Případně si můžete vzít na pomoc obyčejný list papíru. Papír uchopte jednou rukou za roh a zkuste jej rozříznout pomocí nože v úhlu 45 stupňů. Pokud se vám to podaří jedním tahem bez potrhání papíru, nůž je ostrý. V opačném případě je nutné jej nabrousit. 

Základní pravidla pro správné broušení nožů

  • Nože s vlnkovým ostřím zpravidla potřebují péči profesionálů. K jejich nabroušení totiž potřebujete speciálně tvarovaný brusný nástroj. 
  • Pro běžně používané kuchyňské nože se používá broušení v úhlu 20 stupňů (případně menší, pokud potřebujete docílit opravdu velmi ostrého ostří). 
  • U nožů, u nichž potřebujete odolnou a zároveň ostrou hranu, se doporučuje ostření pod úhlem 25 stupňů.
  • U nožů, kterými řežete velmi silné předměty (třeba koberce), se doporučuje ostření pod úhlem 30 stupňů

elektrický brousek

Čím nůž nabrousit

Existuje několik druhů vybavení, které lze pro ostření nožů v domácích podmínkách využít. Pojďme si je podrobněji představit a vysvětlit si, jak správně nabrousit nůž s jejich pomocí. 

Klasický kuchyňský brousek

Pomocí klasického kuchyňského brousku je broušení nožů poměrně jednoduché a intuitivní. Díky tomu si s tímto úkolem poradí prakticky každý. 

Broušení v tomto případě zajišťují dva páry brusných kamenů, které jsou umístěny naproti sobě. Mezi nimi najdete spáru, do níž je třeba zasunout právě váš kuchyňský nůž. Bohužel se s ním pojí i jedna nevýhoda. Nemůžete si totiž nijak zvolit potřebný úhel broušení. Při opakovaném používání také může materiál ztrácet svou tvrdost a tím pádem dochází k rychlejšímu otupování čepele. 

Kuchyňské brousky se dále dělí na dva základní typy:

elektrické

mechanické

S elektrickým brouskem se pojí velké pohodlí a jednoduché použití. Ostřící mechanismus je v tomto případě poháněn elektřinou, takže není nutné vynaložit velkou dávku námahy. 

U mechanického brousku je nutné ostřící mechanismus pohánět mechanicky pomocí opakovaného protahování nože. 

ocílka

Ocílka

Další možností pro broušení nožů je použití ocílky. Ale pozor, ocílka neslouží pro broušení tupých nožů. Jejím úkolem je pomoct vám udržet ostří nožů řádně nabroušené. Funguje tedy spíše pro jakési doostřování. Práce s ocílkou není úplně nejjednodušší a vyžaduje určitý cvik. Aby mohla ocílka plnit svou funkci, musíte vhodně zkoordinovat pohyb nože i ocílky pod stanoveným úhlem. Samozřejmě je třeba pamatovat také na opatrnost, abyste si zbytečně neublížili. 

Ocílka se drží v ruce, kterou nepoužíváte ke krájení (praváci tedy zpravidla ocílku drží v levé ruce). Pokud máte k dispozici neklouzavou plochu, můžete o ni špičku ocílky opřít. Do druhé ruky uchopte nůž a položte jej nad místem, které se nachází u rukojeti v horní části ocílky. Opatrně jemným tlakem protahujte ostří od rukojeti ocílky směrem od sebe ke špičce ocílky. Tento postup několikrát zopakujte po obou stranách. Pamatujte na to, abyste na ocílku zbytečně netlačili. Úplně stačí vyvinout tlak jako při krájení másla. Jakmile získáte jistotu, možná si již nebudete muset ocílku opírat, ale zvládnete ostření ve vzduchu. 

Ocílky se rovněž dělí na několik typů. Amatérští kuchaři si zpravidla vystačí s klasickou ocelovou ocílkou s kruhovým průřezem. Profesionálové si však mohou pořídit i speciální ocílky s keramickou, safírovou či dokonce diamantovou brusnou plochou. 

broušení nože

Brusný kámen

Další variantou pro ostření nožů je využití brusného kamene. Jeho výhodou je, že si velmi dobře poradí i s obnovou velmi špatného ostří. Brusné kameny se vyrábí buď z přírodních, nebo syntetických materiálů. Výhodou syntetického materiálu je rovnoměrné uspořádání brusných zrn, díky čemuž docílíte rovnoměrného naostření. A jak používat brusný kámen? Předtím, než s prací začnete, brusný kámen navlhčete. Může se jednat buď o obyčejnou vodu, nebo minerální či kuchyňský olej. V tomto směru se vždy řiďte konkrétními pokyny výrobce. 

Ujistěte se, že během broušení bude kámen fixně upevněn na svém místě a nebude se pohybovat. Při broušení dodržujte správný úhel, abyste dosáhli adekvátních výsledků. Pamatujte na to, abyste totožný úhel udržovali po celou dobu broušení. Ze začátku vám mohou dobře posloužit takzvané vodicí pomůcky pro zachování stejného úhlu. Jakmile skončíte s hrubým broušením, přesuňte se na jemnější část brusného kamene a ostří dohlaďte. Po dokončení práce nezapomeňte brusný kámen i nůž opláchnout pod proudem tekoucí vody. 

Jak správně umývat kuchyňské nože

Ačkoliv někteří výrobci zmiňují možnost mytí nožů v myčce nádobí, pravdou zůstává, že nejlepších a nejšetrnějších výsledků dosáhnete při jejich ručním mytí. Pokud přece jen budete chtít kuchyňský nůž do myčky umístit, dejte pozor na to, aby se ostří přímo nedotýkalo mycího zařízení či dalšího nádobí s železným povrchem. Také věnujte pozornost materiálu, ze kterého je vyrobena rukojeť. Například nože s dřevěnou rukojetí se vám mohou v myčce jednoduše poškodit.

jak umýt nůž

Při ručním mytí si vystačíte s klasickým saponátem a vlažnou vodou. Nůž zbavte nečistot pomocí běžné houbičky na nádobí. Po umytí jej důkladně vysušte. Pokud používáte blok na nože, nikdy do něj nože nevkládejte ještě vlhké. 

Shrnutí správné péče o nože - co dělat a čemu se vyhnout?

Na závěr si pojďme shrnout základní pravidla správné péče o vaše nože.

Co dělat: (+) Co nedělat: (-)
+ Suchý čistý nůž uložte do stojanu nebo na magnetickou lištu. - Neuchovávejte nože v šuplíku s dalšími potřebami, které by se o ně otíraly. 
+ Při skladování v šuplíku používejte chrániče čepele.  - Neotvírejte nožem konzervy či zavařovací sklenice. 
+ Pravidelně zkoušejte, zda je nůž stále dostatečně ostrý (řezem do papíru). Pokud tomu tak není, sáhněte po brusce, ocílce či brusném kameni. - Ke krájení nepoužívejte skleněné či kamenné desky. 
+ K čištění nože používejte teplou vodu a saponát.  - Nedávejte nůž do myčky nádobí.
+ Krájejte na dřevěném nebo plastovém prkénku.  - Nepoužívejte na nůž vařící vodu a agresivní čisticí prostředky.

 

zajímá mě to

Další aktuality

Dvouplášťová konvice ETA: Elegantní a chytrá vychytávka do vaší kuchyně

Dvouplášťová konvice ETA: Elegantní a chytrá vychytávka do vaší kuchyně

Hledáte rychlovarnou konvici, která je bezpečná, stylová a praktická? Pak už nehledejte! Konvice ETA s dvojitou stěnou jsou ideální volbou pro všechny, kteří chtějí do své kuchyně vnést něco extra. ...... Celý článek
Nejlepší mobily pro seniory

Nejlepší mobily pro seniory

Hledáte kvalitní a jednoduchý mobil pro babičku či dědečka? Ten pravý telefon pro seniory nepřekypuje množstvím funkcí, vše je podřízeno spíše jednoduchosti a snadnému ovládání. Nabídka seniorských te...... Celý článek
Recenze: GOOGLE PIXEL 8 PRO - Android v nejčistější podobě

Recenze: GOOGLE PIXEL 8 PRO - Android v nejčistější podobě

Pixely byly vždy skvělé telefony plné inovací a nový Pixel 8 Pro by na ně rád navázal. Nabízí skvělý fotoaparát, jeden z nejlepších displejů dneška nebo kvalitní zpracování. Od konkurence se odlišuje ...... Celý článek
Nejlepší TV pro sledování sportu

Nejlepší TV pro sledování sportu

Pokud hledáte novou televizi a rádi sledujete sport, tento článek je přesně pro vás. Ať už trávíte víkend sledováním F1, nebo čekáte na olympiádu, případně pravidelně povzbuzujete svůj hokejový nebo f...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek