0 Kč
×

Nejlepší TV pro sledování sportu

08.05.2024

Pokud hledáte novou televizi a rádi sledujete sport, tento článek je přesně pro vás. Ať už trávíte víkend sledováním F1, nebo čekáte na olympiádu, případně pravidelně povzbuzujete svůj hokejový nebo fotbalový tým, sestavili jsme pro vás nejen správné parametry TV, ale také výběr vhodných TV pro sledování sportu.

O čem se dočtete :

Velikost TV

Rozlišení

OLED, nebo QLED

Sportovní technologie TV

Obrazový procesor

Podsvícení a zvuk

TOP 5 TV pro sport

Velké sportovní zážitky jen na velkém obraze

Asi je vám jasné, že na sportovní utkání se dívá na malém obraze špatně, možná i proto zvažujete koupi nového televizoru. Nebudeme vám tvrdit, že vám postačí malá úhlopříčka, protože z vlastní zkušenosti víme, že to není pravda. Například F1... chceme vidět pěkně všechno, každý detail, nechceme z dálky mhouřit oči na to, kdo nasadil jaké pneumatiky a jen tipovat, jestli je Max opravdu první – chceme to vědět s jistotou – a proto potřebujete velkou TV, na které uvidíte vše od tabulek, puku při sledování hokeje až po šmouhy od trávy na dresech fotbalových hráčů.

Pro sledování sportu si vybírejte televizory o velikosti min. 55" palců , jinak možná obsah neuvidíte dostatečně. A najdou se mezi nimi i modely, které jsou cenově dostupnější , takže se nemusíte bát, že bude takový TV příliš drahý. Rozhodnete-li se však pro větší obraz, bude to jen dobře.

Záleží na rozlišení?

Ano, na první dojem si možná říkáte, že nepotřebujete TV s vysokým rozlišením, jelikož se většina sportovních událostí nevysílá v té nejvyšší kvalitě. Fotbalové zápasy jsou často vysílány v cca 1080p a pouze některé kanály vysílají sport ve 4K. Ale například už od příštího roku by měla být i F1 vysílána v UHD kvalitě, takže můžeme očekávat stále vyšší kvalitu vysílání sportu obecně. Také je třeba myslet na to, že svůj nový TV nebudete používat POUZE ke zhlédnutí sportu, proto je vhodné koupit 4K Ultra HD nebo případně 8K.

Velmi důležitá je i obnovovací frekvence obrazu. Pokud můžete, vybírejte to nejvyšší číslo, například TV s obnovovací frekvencí 144 Hz.

OLED, nebo QLED?

Tak jako ve sportu, i v televizích máme dva týmy – buď OLED, nebo QLED. A pokud opravdu milujete sport a chcete ho sledovat v co nejlepší kvalitě, vhodnější bude OLED, který využívá technologii samostatně svítících pixelů, díky zhasínáním pixelů vytvoří skutečnou černou, které se s QLEDem dosáhnout nedá.

Další výhoda je nižší odezva OLED obrazovek – a to se vám ke sledování sportu opravdu hodí, protože jde o rychlou akci a nechcete, aby vám něco ušlo. OLED obrazovky vykazují téměř okamžitou transformaci pixelů, takže odezva je skutečně minimální. Třetí důvod, proč je ke sledování sportovních přenosů lepší OLED, jsou jeho širší pozorovací úhly. Tak si vychutnáte s partou kámošův zápas, a na obraz budou vidět i ti, kdo sedí k TV ze stran. Tím neříkáme, že QLED telky nejsou pro sledování sportu dostatečně dobré, protože jsou. Ale OLED je zkrátka lepší po více stránkách.

Nejvíce se k OLED televizím přibližují QLED televize s MiniLED podsvícením, které díky inovativní technologii (miniled diody jsou 40× menší než klasické diody) přibližují kontrast a tmavé scény OLED TV.

Nejlepší QLED televize s MiniLED podsvícením jsou v kombinaci se 144Hz panelem, který Vám dopřeje jak krásný obraz, tak vykreslení rychlých pohybů. 

Sportovní technologie v TV

Když člověk kupuje herní TV, tak ví, že v něm musí být speciální herní režimy. Totéž platí, i když vybíráte novou televizi na sport. Technologie nebo sportovní režimy mohou nést různé názvy, záleží na značce. Nejvhodnější ale je, pokud zvolíte TV se sofistikovaným přednastaveným režimem pro sport

Sportovní režimy, které je možné na většině TV zapnout, upraví nejen obraz, ale i zvuk. Obraz bude mít ihned živější barvy, trávník bude ještě zelenější, puk bude černější. Zvuk se přizpůsobí tak, že máte pocit, že jste přímo na stadionu. Více vnímáte zvuky diváků a samotných komentátorů.

Třešničkou na dortu se pak stávají režimy, kde asistuje umělá inteligence. Například u televizí Hisense máte přímo AI Sport režim, kde již umělá inteligence zasahuje.

Jinak jde o technologie, které mají na starosti eliminaci rozmazáníUltra Motion 120 Hz nebo MEMC. Setkat se můžete také se sportovním režimem, který si vždy nastaví parametry, jako je jas, kontrast apod. tak, aby se vám sportovní událost sledovala co nejlépe.

TV je hráč, co přes zápas podává nejlepší výkony

Výše zmíněné technologie a kvalitní obraz by se neobešly bez výkonného procesoru. Nechcete přece, aby vám TV sekal v rozhodujícím momentu sportovní události. Dobrý systém škálování a zpracování obrazu prostě musí být. A k tomu všemu potřebujete výkonný procesor, který analyzuje obrazový signál, snižuje šum a zajišťuje vysokou kvalitu obrazu. Technologie neustále pokračují, a proto pokud chcete mít jistotu toho nejnovějšího a nejvýkonnějšího procesoru, vsaďte ideálně na co nejnovější model TV.

Když chcete pohlcující sportovní zážitek

I to, jaké využívá TV podsvícení, dělá spoustu. Známe spoustu typů – například Direct LED, Edge LED, Mini LED či Dual LED. Pro sledování sportovního obsahu vám však doporučujeme vsadit na TV s přímým zadním podsvícením (Direct Full Array, Direct LED, MiniLED), které navíc v kombinaci s Local Dimming zachytí celý rozsah tmavých a světlých odstínů napříč celou obrazovkou, nejen ze stran, jako to dělá např. Edge LED. Výborná je i Mini LED technologie, o které jsme napsali celý článek zde.

Existuje ale i jiný typ podsvícení, který chceme zmínit, a to je podsvícení Ambilight. Jedná se o dynamické osvětlení, které následuje každý pohyb na obrazovce TV, čímž rozšíří scénu daleko za hranice TV. Toto světlo je nejen velmi příjemné pro oči, ale zároveň estetické. Z osobní zkušenosti vám říkáme, že se vám bude na TV dívat lépe, protože s Ambilight najdete, co se týče světla během sledování, zlatou střední cestu. Nemusíte mít zapnutá světla v pokoji, ani se dívat v naprosté tmě (což je pro oči velmi namáhavé).

V neposlední řadě si sportovní události zaslouží perfektní zvuk doporučujeme vybrat si televizi s reproduktory od světoznámých výrobců jako ONKYO, Technics nebo Bowers & Wilkins, nebo s dnes již běžně dostupným Dolby Atmos.

Zvuk sledující pohyb (OTS) následuje akci přesně tam, kde se odehrává. OTS je výsadou značky Samsung. Pokud tedy monopost F1 přefrčí „obrazovkou“ zprava doleva, zvuk ho bude následovat přesně ve stejném směru.

Chcete vědět o výběru toho správného televizoru více? Přečtěte si náš článek zde.

TOP 5 televizorů pro sledování sportu

Udělali jsme pro vás výběr ideálních parťáků pro sledování sportu, abychom vám usnadnili hledání nového TV. Pojďme se na ně podívat.

1. LG OLED65C32 – skvělý OLED s výkonným procesorem

Už jsme nastínili, kolik výhod má OLED, ale s televizorem LG OLED65C32 a jeho OLED evo panelem budete mít opravdu postaráno nejen o výše zmíněné benefity, ale také o vyšší jas a větší paletu barev. To vše podtrhuje OLED dynamické mapování tónů Pro a o 100% věrné podání se stará HDR Expression Enhancer. Dolby Vision IQ zase upravuje nastavení obrazu podle žánrů – ano, i sportu.

Nechybí mu skvělý vícerozměrný prostorový zvuk Dolby Atmos. A uvnitř se skrývá procesor α9 Gen6 AI, který v kombinaci s AI Super Upscaling využívá umělou inteligenci k odstranění šumu.

2. Televizor Samsung QE55QN85CA s Mini LED podsvícením

Tento televizor je perfektní pro sledování sportovních zážitků s kamarády díky certifikaci PANTONE a ultraširokým pozorovacím úhlům. Se 4K Upscalingem budete připraveni na budoucnost 4K přenosů živých vysílání sportovních utkání. Inovativní Mini LED podsvícení vyzvedne kontrast a poskytne vám skvělé zobrazení HDR obsahu. Kromě toho vás uchvátí zmiňovaným OTS – zvukem sledujícím pohyb. A pokud nechcete, aby vám vedle zápasu nebo závodu uprchlo něco jiného, oceníte rozdělení obrazu Multi-View, se kterým můžete sledovat dva oblíbené obsahy najednou.

V jeho srdci se skrývá pokročilý Neural Quantum Processor 4K, který inteligentně přepočítává sledovaný obsah na kvalitu 4K.

3. Televizor TCL 65C805 – plynulé sledování sportu

O plynulé a vždy detailně ostré zážitky tohoto televizoru se stará 144Hz obnovovací frekvence obrazu, kterou kromě toho doplňuje 4K Ultra HD, QLED panel a Mini LED podsvícení. Kromě toho má technologii Quantum Dot, která zobrazí přes 1 miliardu barev. Navíc se snadno zorientujete v OS Google TV, takže budete mít přístup ke všem aplikacím jako Netflix, HBO Max, Spotify a spousta dalších. I tento televizor podporuje Dolby Vision IQ, který přizpůsobí obraz danému žánru. No a opět se můžete těšit na parádní prostorový zvuk díky Dolby Atmos.

4. Televizor Sony KD-55X85L s oceněním Stereo & Video

Prvotřídní pohled na každou branku či každou výhru vašeho favorita vám zajistí Sony X85L Series se 4K rozlišením a skutečně výkonným 4K HDR procesorem X1. Tento televizor nabízí již zmíněné Full Array LED podsvícení. Krásný obraz doplňuje perfektní zvuk s reproduktorem X-Balanced Speaker, díky kterému si naplno užijete veškerý sport, ale i filmy, seriály a hry. Pomáhá tomu také Dolby Atmos a Acoustic Auto Calibration pro přizpůsobení audia. Audiovizuální dobrodružství ještě umocňují Dolby Atmos a Dolby Vision.

Chcete vědět o televizoru Sony KS-55X85L více? Přečtěte si naši recenzi.

5. Za hranicemi vizuálního vnímání sportu s Hisense 55U7KQ

Každý sportovní moment prožijete s nevídanou intenzitou díky smart TV Hisense 55U7KQ. Poskytuje 4K UHD rozlišení a je vybaven mini-LED podsvícením s až 1 000 stmívacími zónami, díky čemuž vás vtáhne přímo do dění na obrazovce. O plynulost se stará až 144Hz obnovovací frekvence. S QLED panelem, HDR a technologií Dolby Atmos poskytuje živé barvy a dynamický zvuk, který oživí každou scénu. Svižný systém VIDAA U7 usnadňuje přístup k oblíbeným streamovacím službám jako Netflix či YouTube. Ať už streamujete nejnovější zápasy, nebo si pouštíte záznamy, připojení přes Bluetooth, Wi-Fi a více HDMI portů zaručuje, že vše půjde hladce.

***

Udělejte z vašeho obývacího pokoje stadion plný emocí, kde moderní technologie potkává vrcholný sportovní zážitek.

Další aktuality

Bosch a Siemens posouvají hranice s novými pračkosušičkami

Bosch a Siemens posouvají hranice s novými pračkosušičkami

Spotřebiče 2 v 1 umí v dnešní době mnohem víc, než byste čekali. Jsou zárukou úspory místa a zároveň si ponechávají to nejlepší z praček i sušiček. Ať už se vám více líbí design Bosch či naopak Siemen...... Celý článek
Nejlepší mobily pro seniory

Nejlepší mobily pro seniory

Hledáte kvalitní a jednoduchý mobil pro babičku či dědečka? Ten pravý telefon pro seniory nepřekypuje množstvím funkcí, vše je podřízeno spíše jednoduchosti a snadnému ovládání. Nabídka seniorských te...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek