0 Kč
×

Jak se zabavit při dlouhých večerech?

28.12.2023

Venku prší, teplota klesá, případně je brzo tma a mrzne, až praští. V takovém nečasu jsou večery obzvlášť dlouhé. Proto pro vás mám několik tipů, jak si je zpříjemnit a v žádném případě nedat šanci nudě. 

Jak se zabavit při dlouhých večerech

Ponořte se do příběhů

Jste-li podobně jako já vášnivými čtenáři, nemusím vám určitě říkat, že čas strávený s knihou utíká tryskovou rychlostí. Jenže co dělat, když jsou knihkupectví zavřená, nebo v lepších dobách třeba příliš daleko od vašeho domova, a vy přesto chcete mít neustálý přísun kvalitní literatury?

Dlouhe večerySamozřejmě lze knížky objednat přes e-shop, ale někdy prostě nechcete čekat a chcete číst hned teď a tady! Já tenhle pocit dobře znám, a proto pro vás mám radu, jak tento „problém“ vyřešit. Má jméno čtečka e-knih. Jasně, papírové knize se nic nevyrovná, ale i taková čtečka má několik neoddiskutovatelných plusů.

Tím největším je asi její velikost a váha. Je lehká a pohodlně se drží v ruce. Také si do ní můžete uložit několik knih najednou nebo třeba rovnou celou knihovnu. A až podle nálady si pod dekou a s horkým čajem v ruce v klidu vybrat, co budete zrovna dneska číst. E-knihy koupíte v každém dobrém e-shopu s knihami.

Po zaplacení jsou ihned ke stažení, takže je nahrajete do čtečky a během chvíle už hltáte řádky. Navíc jsou e-knihy o malinký fous levnější než jejich papírové kolegyně.

Co u nás v redakci právě čteme?

  • Nina Špitálníková: Severka
  • Karin Lednická: Životice
  • Neal Shusterman: Smrtka
  • Patrik Hartl: Gazely
  • Martin Kovář: Prezidenti rozdělené Ameriky
  • J. K. Rowling: Harry Potter
  • české a slovenské pohádky všeho druhu (protože někteří z nás mají doma malé ratolesti)
     

Jak se zabavit při dlouhých večerech

Nejste si jistí, podle čeho vybrat tu pravou? Přečtěte si náš článek Jak vybrat čtečku knih a budete mít jasno.

Sem s dalším dílem, okamžitě!

Jak do toho jednou spadnete, není cesty zpět. Kupodivu nemám na mysli drogy ani alkohol, ale sledování seriálů! Což se dá vlastně také počítat mezi závislosti. Není nic lepšího než si po náročném pracovním dni dát nohy na stůl, zapnout notebook a pustit si první (nebo další díl) seriálu. V dnešním světě máte naštěstí mnoho možností, kde seriály brát.

Snad nejznámější streamovací služby Netflix nebo HBO GO není třeba příliš představovat. Za měsíční poplatek (nebojte, nestojí to „majlant“) dostanete přístup k parádním seriálovým kouskům a samozřejmě filmům, které si můžete pustit, kdykoli se vám zachce. Nejste omezeni žádným televizím programem.

Jak se zabavit při dlouhých večerech

Dobrou zprávou je, že v obou výše zmíněných službách najdete dost českého obsahu. Pokud tedy nevládnete cizím jazykem, můžete sledovat filmy a seriály v mateřštině. U zahraniční produkce jsou pak samozřejmě k dispozici české titulky. Dalším plusem je existence mobilní aplikace obou služeb a fakt, že jsou přímo z výroby součástí mnoha modelů televizí.

Sledujete-li rádi domácí pořady, ale nemáte TV anebo čas pustit si je v době, kdy běží v televizi, prozkoumejte pořádně internetové archivy daných stanic. Je možné, že zrovna ten váš oblíbenec bude k dispozici také v internetovém vysílání. A v mnohých případech dokonce zdarma.

Na čem jsme závislí v naší redakci?

  • seriál Dámský gambit (Netflix)
  • seriál Papírový dům (Netflix)
  • minisérie Pán tygrů (Netflix)
  • seriál Mělas to vědět (HBO Max)
  • seriál Letuška (HBO Max)
  • seriál Lucifer (Netflix)
  • seriál Zaklínač (Netflix)
  • minisérie Božena (Česká televize, dostupné také v iVysílání)
  • seriál Oteckovia (Markíza)
     

Jak se zabavit při dlouhých večerech

Relax v kuchyni

Pro mě osobně je čas strávený v kuchyni spíše nutností, mám ale kolem sebe lidi, pro které je vaření nebo pečení koníčkem a odpočinkem v jednom. Jestli se v tom také poznáváte, postavte se při dlouhém večeru ke sporáku a hurá na to! Jako zkušeným kuchařkám a kuchařům vám asi nemusím radit, jaké jídlo nebo moučník máte připravit.

Nicméně jednu malou radu si přeci jenom dovolím. A ta zní – nezapomeňte si pořídit pořádné vybavení! Takový kuchyňský robot nebo speciální hrnce toho hodně zvládnou samy a vy tak ušetříte spoustu času, který věnujte třeba přípravě slavnostní tabule na malou rodinnou nebo přátelskou večeři.

Nechte se pozvat do světa hudby

Nikde nikdo, jen vy a hudba. A to navzdory tomu, že je vás doma náhodou víc. Přesně tak se budete cítit, když si do uší pustíte první tóny vašich oblíbených písniček. Většina modelů dnešních sluchátek umí ruchy okolí potlačit, takže vás při poslechu nebude nikdo a nic rušit. Jestli si vyberete sluchátka do uší, nebo sluchátka přes hlavu, nechám na vás, nicméně bych v obou případech volila bezdrátová sluchátka. Při relaxování v oblíbeném ušáku se totiž nezamotáte do kabelů.

Jak se zabavit při dlouhých večerech

Pokud jste v domácnosti (někdy) sami, neostýchejte se pustit hudbu pěkně nahlas. Takový soukromý karaoke večírek zpříjemní nejeden dlouhý večer. Pro v podstatě bezednou zásobu hudby se hodí nahlédnout do aplikací Spotify či Apple Music, které nabízí streamování hudby. Za menší poplatek se vám otevřou brány do nefalšovaného hudebního světa.

Máte-li raději mluvené slovo, zkuste své večery věnovat podcastům, tedy podle internetu zvukovým záznamům, které se dají stáhnout a poslouchat zdarma. Je to něco jako rádio, jen s tím rozdílem, že obsah si vybíráte vy. A že je opravdu z čeho vybírat! Pestrou nabídku podcastů na všemožná témata můžete omrknout například v aplikacích Spotify, Apple Podcast nebo Google Podcast.

Dlouhe večeryKdyž už jsme u toho mluveného slova, dám vám poslední tip, co si můžete pustit do sluchátek nebo reproduktorů. A tím jsou audioknihy! Jestli máte v hlavě dlouhý seznam knížek, co si už dlouho chcete přečíst, ale ze čtení vás třeba bolí oči, jste pro audioknihy jako stvoření.

Jejich velkou zásobu ukrývá třeba aplikace Audiotéka, počítejte však s tím, že audioknihy jsou zpoplatněné. Příjemným bonusem je fakt, že většinu z nich namlouvají známí čeští herci a herečky.

Audiotipy z naší redakce:

  • Duklock: REcast (podcast)
  • Toulky s Tolkienem (podcast)
  • Brocast (podcast)
  • Matematika zločinu (podcast)
  • Pejskárium (podcast)
  • České podsvětí (podcast)
  • Čeština je láska (podcast)
  • Winston Groom: Forrest Gump (audiokniha, v češtině čte Jan Hartl)
  • Robin Shilp Sharma: Mnich, který prodal své ferrari (audiokniha, v češtině čte Jiří Dvořák)
  • David Ebershoff: Dánská dívka (audiokniha, v češtině čte Dana Černá)

S výběrem špuntů, pecek, náhlavních či mostových sluchátek vám rádi poradíme v článku Jak vybrat sluchátka.

Zahrajte si na designéra

Dřímá ve vás kreativita? Tak jí popusťte uzdu a zkuste si na kus papíru, nebo přímo do tabletu načrtnout nějaké změny ve své domácnosti. Dlouhé večery jsou jako dělané pro plány a sjíždění internetu za účelem hledání inspirace. Přestavění obýváku, lehká (či klidně) větší rekonstrukce koupelny, dořešení, kam umístit vysněnou sušičku prádla, výbava dětského pokojíku… Možností je nepřeberná hromada!

Ovšem nemusí se zrovna jednat o takhle velké zásahy. Interiér si můžete zútulnit i maličkostmi. Třeba koupí difuzéru, který zlepší náladu a promění domov na oázu klidu. Zvlášť v zimě, kdy je brzo tma, pak oceníte dobře vybrané osvětlení. Kromě centrálního se vyplatí investovat také do toho náladového. Různé lampičky, LED pásky nebo dekorativní světelné řetězy mohou být pro váš příbytek zajímavým a praktickým oživením.

Dlouhe večery

Probuďte v sobě hráče

Je známou pravdou, že kdo si hraje, nezlobí. V kontextu našeho článku i nenudí. Svolejte proto rodinu nebo přátele, nachystejte zásoby dobrého jídla a pití a uspořádejte si večer deskových her.

Staré dobré „deskovky“ jsou totiž pořád v kurzu. Jestli se vám nechce příliš přemýšlet nad pravidly hry a různými herními strategiemi, zahrajte si třeba Activity, Párty alias, Dobble nebo Dixit. Garantuju vám, že si užijete opravdu spoustu legrace.

Kdo se naopak chce trošku procvičit ve strategickém myšlení, tomu by se mohly trefit do noty například Osadníci z Katanu, Poštovní kurýr nebo Agricola. Poslední jmenovanou si dokonce můžete zahrát i sami se sebou.

Jak se zabavit při dlouhých večerech

Znalosti všeho druhu pak dokonale prověří třeba hra Desítka (také ve verzi Česko), Český film, Česká hudba, Česko – otázky a odpovědi nebo Evropa – otázky a odpovědi. Zajímavou řekněme konverzační hrou jsou například Krycí jména.

Zkrátit dlouhou nejen večerní chvíli si umí také herní konzole. Do virtuálního světa vás vezmou stejně rády herní notebooky. Vyzvěte kamarády na souboj, nebo zorganizujte velký rodinný herní turnaj. Jestli k tomu zvolíte nejnovější herní trhák, nebo léty prověřenou klasiku, už je jenom ve vašich rukou.

 

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek