0 Kč
×

Jak se zbavit lupů: Tipy, které opravdu fungují

01.09.2024

Lupy samy o sobě neznamenají riziko pro naše zdraví, ale nekonečné svědění pokožky hlavy jistě není nic příjemného. Kromě toho odpadávající kousky kůže na oblečení rozhodně nejsou dvakrát estetické. Zjistěte, jak s lupy zatočit jednou provždy. 

Jak se zbavit lupů

Co jsou lupy 

Jako lupy se označují drobné šupinky odumřelé kůže hlavy, které se postupně odlupují kvůli zánětu kůže. Běžně se odumřelá kůže odlupuje pomalu a my si toho ani nevšimneme. V případě lupů je však tento problém nejčastěji doprovázen nepříjemným svěděním pokožky hlavy a znamená to samozřejmě i estetický problém. 

Lupy lze rozdělit na suché a mastné:

  1. Suché lupy jsou velmi drobné. Při jejich výskytu je pokožka hlavy suchá, podrážděná a má tendenci svědit. Jinak ale nejeví žádné známky zánětu. To znamená, že není zarudlá. 
  2. Mastné lupy jsou výrazně větší a tmavší než ty suché. Mastné lupy, které jsou doprovázeny zánětlivými projevy na kůži, jsou příznakem onemocnění s označením seboroická dermatitida. 

Jak se zbavit lupů

Proč a jak vznikají lupy

Příčin vzniku lupů může být hned několik. Nejčastěji za tímto problémem stojí nějaké doprovodné onemocnění. Jednat se může také o nezdravý životní styl

Častým důvodem vzniku lupů je seboroická dermatitida, která je spojena s přítomností plísně. Za vznikem plísně stojí přemnožení kvasinek rodu Malassezia furfur, které se zcela přirozeně nacházejí i na jinak zdravé pokožce. V místě přemnožení však vytváří zánět, který se projevuje nadměrnou obnovou kůže, tedy lupů. 

Kromě toho ale může být na vině celá řada dalších faktorů. Jedná se zejména o:
- používání nevhodné vlasové kosmetiky,
- úpravu vlasů horkým vzduchem,
- dlouhodobý stres a psychickou zátěž,
- špatné stravování,
- období puberty a hormonální změny,
- cukrovku,
- neurologické onemocnění
- a jiná onemocnění kůže.

Jak se zbavit lupů

Odpověď na tuto otázku rozhodně není jednoznačná. U každého samozřejmě může být příčina jiná. Zároveň se mnohdy jedná o běh na dlouhou trať a na tento problém bývá nutné pohlížet z komplexního hlediska. Pojďme se podívat na to, co můžete pro zdraví své pokožky udělat.

Vhodná vlasová kosmetika

Zařazení šamponů proti lupům je pravděpodobně tou první věcí, která nás obvykle v boji s tímto problémem napadne.

Pamatujte ale, že je nutné vybrat takovou kosmetiku, která bude odpovídat povaze vašich potíží a také typu vaší pokožky. Rozhodujte se podle toho, zda máte mastné či suché lupy, nebo vás trápí seborea.

  1. Šampon na mastné lupy si klade za cíl eliminovat tvorbu kožního mazu. Zároveň s jeho pomocí zredukujete kvasinky a prostřednictvím toho snížíte tvorbu lupů. Tyto šampony většinou obsahují selen, zinek, kyselinu salicylovou či ketokonazol.
  2. Šampon na suché lupy pomáhá hydratovat pokožku hlavy a celkově ji zklidnit. Mezi účinné látky se v tomto případě řadí zejména panthenol, vitamín E či provitamin B5. Jednat se může také o nejrůznější oleje s hydratačními účinky

Vlasy myjte šetrně, produkty důkladně vyplachujte

Pokud vás trápí lupy, s mytím vlasů to zbytečně nepřehánějte. Jinak byste mohli vlasovou pokožku zbavit jejího přirozeného ochranného filmu. 

Dejte si pozor také na správné mytí vlasů a to, aby byl postup co nejvíce šetrný. Pokožku hlavy zbytečně nedrhněte, spíše ji jemně masírujte. Vyhněte se používání příliš horké vody. Pamatujte také na důkladné vymytí zbytků přípravků. Pokud by zde zůstaly, mohly by vaši pokožku nepříjemně dráždit. 

Mytí vlasů

Nepodceňujte také význam šetrného sušení vaší hřívy. Po každém mytí používejte fén na vlasy s přiměřenou teplotou. Pokud byste nechali vlasy mokré, teplo z vašeho těla by mohlo pokožku zapařit a následně by mohlo docházet k narušení přirozené mikroflóry. Sušení neodbývejte ani na cestách, v tomto ohledu vám mohou být pomocníkem cestovní fény.  

Jak umýt vlasy

Zase jdete spát s mokrou hlavou? Vyberte si nový fén a uvidíte, že vysoušení vlasů už bude otázkou chvilky. Difuzér vám dodá objem, ionizace zase zabrání elektrizování vlasů. A pokud vyrážíte často mimo domov, můžete do kufru přibalit cestovní fén. Více se dozvíte v článku Jak vybrat fén na vlasy.

Fénování vlasů

Nezapomeňte na zdravý životní styl

Na vznik lupů může mít zásadní vliv špatný životní styl a nezdravá strava. Snažte se tedy věnovat pozornost vašemu jídelníčku. Vyhněte se konzumaci příliš tučných, smažených, slaných a kořeněných jídel. Také sladké dezerty jezte s mírou. 

Stravujte se vyváženě a nezapomínejte na to, abyste do sebe s každou porcí jídla dostali dostatek živin a vitamínů. Z minerálů může být prospěšný selen, který přispívá k udržení normálního stavu vlasů. Pamatujte také na zinek a vitamin B, které podporují normální stav vlasů, nehtů a pokožky. 

Pro celkovou rovnováhu ve vašem těle mohou být pomocníkem také laktobacily a probiotika, které zabraňují šíření plísní v organismu. Díky nim zároveň dostanete pod kontrolu kvasinky. Do svého jídelníčku můžete zařadit také chlorellu, která pomůže vaše tělo pročistit a detoxikovat. 

Babské rady a přírodní tipy proti lupům 

V boji proti lupům samozřejmě můžete využít i rady našich babiček. Pojďme si představit některé oblíbené metody.

Jak na lupy

Jablečný ocet

Jablečný ocet vám pomůže s obnovou normálního pH vaší pokožky. Zbavíte se svědění a suché kůže, zároveň ocet přispívá k rychlejší regeneraci pokožky. Jablečný ocet smíchejte s vodou v poměru 1:1. Směs rovnoměrně nalijte na vlasovou pokožku a zabalte je do ručníku. Nechte působit maximálně hodinu, poté vše důkladně vymyjte. 

Mořská sůl

Smíchejte hrubozrnnou mořskou sůl v poměru 3:2 s olivovým olejem. Směs vmasírujte do suché pokožky u kořínků vlasů. Nechte krátce působit, a poté vlasy umyjte, jak jste zvyklí. 

Šťáva z aloe vera 

K této proceduře budete potřebovat šťávu z aloe vera, kterou dolijete termální vodou. Následně přidejte několik kapek mandlového oleje a celek důkladně promíchejte. Směs nastříkejte na vlasovou pokožku a nechte jej působit. 

Olej z čajovníku

Olej z čajovníku může být skvělým pomocníkem v boji proti suché pokožce hlavy. Stačí přidat několik kapek do normálního šamponu a umýt si s ním vlasy tak, jak jste zvyklí. 

***

Lupy jsou nepříjemným problémem, který nás dokáže nemile potrápit. Na začátku všeho se snažte zjistit, jaká je příčina jejich vzniku. Poté se zaměřte na využívání jednotlivých tipů v boji proti lupům a pamatujte na správnou péči o vlasy. Pokud vaše potíže přetrvávají nebo se zhoršují, neváhejte také navštívit svého lékaře.

Další aktuality

Americké ledničky Hisense mění pravidla hry v kuchyni

Americké ledničky Hisense mění pravidla hry v kuchyni

Chcete si splnit sen o americké ledničce? Není divu. Tyto lednice nabízí kromě moderního designu také extra velký úložný prostor i praktické technologie a funkce. Pojďte se s námi podívat na zajímavos...... Celý článek
Jak vybrat dron

Jak vybrat dron

Jak pořídit úchvatné fotografie nebo videozáběry z ptačí perspektivy? Odpověď zní – dronem. Jejich obliba rok od roku roste. Zvažujete i vy jeho koupi? Tento rádce vám prozradí, podle čeho se při výbě...... Celý článek
Recenze: Sony Xperia 10 III – kompaktní telefon s podporou 5G

Recenze: Sony Xperia 10 III – kompaktní telefon s podporou 5G

Sony před nedávnem uvedlo tři nové modely legendární Sony Xperia. Dnes se podíváme na nejlevnější model z trojice, který se dočkal globálního uvedení – Sony Xperia 10 III. Jaká je a co všechno nabízí?...... Celý článek
Jak se zbavit lupů: Tipy, které opravdu fungují

Jak se zbavit lupů: Tipy, které opravdu fungují

Lupy samy o sobě neznamenají riziko pro naše zdraví, ale nekonečné svědění pokožky hlavy jistě není nic příjemného. Kromě toho odpadávající kousky kůže na oblečení rozhodně nejsou dvakrát estetické. Z...... Celý článek
Inteligentní technologie Whirlpool 6. SMYSL: Pojem, který zná celý svět!

Inteligentní technologie Whirlpool 6. SMYSL: Pojem, který zná celý svět!

My lidé máme pět základních smyslů, a to zrak, čich, sluch, hmat a chuť. Jen málokdo z nás ovládá ten šestý... Naprostou výjimkou je však značka Whirlpool, která své prémiové spotřebiče opatřila uniká...... Celý článek