Vakuování potravin se osvědčilo již v mnoha kuchyních. Jedná se o metodu, při které se potraviny umístí do sáčku nebo dózy a z jejich bezprostředního okolí je následně odsán přebytečný vzduch. Díky tomu vydrží déle čerstvé, nejsou náchylné k rychlému kažení a nenasávají okolní aromata. Navíc při uskladnění zabírají podstatně méně místa. Jak správně vakuovat, chcete-li z této metody vytěžit maximum?
Představte si, že syrové kuřecí maso odložíte do chladničky volně položené na talíři. Přestože jsou v chladničce stabilně nízké teploty, povrch masa rychle okorá. Nemluvě o tom, že se nejedná právě o hygienické skladování vzhledem k přítomnosti ostatních potravin. Pokud byste však toto čerstvé maso zavakuovali do speciálního sáčku nebo dózy, výrazně se omezí množení choroboplodných zárodků, maso si udrží svou vlhkost a doba skladování v chladničce se ze dvou dnů prodlouží na trojnásobek.
Metodu vakuování (tedy proces, při kterém se odstraňuje vzduch z obalu potravin) můžete využít na maso, ryby, sýry, zeleninu, ovoce, ořechy, luštěniny, pečivo, bylinky, pepř, kávu i hotová a tekutá jídla.
K vakuování potřebujete několik pomůcek. Mezi nimi zejména vakuovací sáčky, dózy k vakuování, vakuovací fólii a samotnou vakuovačku. Z kapes a dóz, které jsou opatřeny ventilem a určeny k opakovanému použití, můžete přebytečný vzduch odsát pomocí hadičky nebo ruční vakuové pumpy. Naprostou jednoduchost, čistotu práce, notabene až „vakuovací“ závislost vám do kuchyně přinese kvalitní vakuovačka.
Podívejte se na našeho poradce „ Jak vybrat vakuovačku“, v němž najdete zajímavý přehled a nejdůležitější parametry.
1. Dbejte na kvalitu samotných potravin. Nevakuujte potraviny, které jsou zkažené či jinak znehodnocené.
2. Dodržujte hygienu. Vždy pracujte s čistými potravinami i hygienicky čistými pomůckami pro vakuování.
3. Pokud má být svar na vakuovacím sáčku skutečně těsný, nesmí v něm být žádné nečistoty ani zbytky potravin.
4. Pro zavakuované potraviny použijte štítky s daty, abyste si udrželi přehled.
Postupy vakuování se mírně liší v závislosti na druhu potraviny. Pojďme si o nich říct více!
Maso před vakuováním omyjte, osušte a opatrně vložte do sáčku. Po odsátí vzduchu jej odložte do chladničky nebo mrazničky. Oceníte prostorově úsporné skladování i skutečnost, že maso si uchová stejné kvality, jako když jste jej koupili. Pozor na drobné kosti při vakuování ryb! Mohou totiž propíchnout sáček a efekt vakua je fuč.
Atraktivní je také vakuování masa pro metodu vaření známou jako Sous-vide, která uchovává výjimečnou šťavnatost a texturu masa. Ingredience se musí nejprve zavakuovat do speciálního plastového sáčku a ponořit do koupele v hrnci s ponorným Sous-vide vařičem.
A proč vyzkoušet vakuování marinovaného masa? Póry masa se více roztáhnou a marináda tak dokáže rychleji proniknout do jeho struktury. Dokonce i chuť je intenzivnější!
Jeden druh nebo připravené směsi? Vakuování ovoce a zeleniny může být mimořádně rozmanité a přímo láká k experimentování. Připravte si vakuované zeleninové směsi na polévku a do omáček. Nebo si nachystejte ovocné kombinace do koláčů a pro přípravu smoothie. Při krátkodobém skladování v chladničce směle popusťte uzdu kulinářské fantazii. Pro dlouhodobé skladování v mrazničce je již lepší vakuovat každý druh samostatně, aby se jednotlivé chutě nepomíchaly.
Drobné ovoce při vakuování praská – co s tím? Před vakuováním jej nejprve zamrazte, a poté zamražené kousky rovnoměrně rozložte do vakuovacího sáčku v jedné vrstvě.
Nakoupili jste železné zásoby pečiva a obáváte se, že zplesniví nebo ztvrdne, než se stačí sníst? Zavakuujte jej. Nicméně jen to takové míry, aby se pečivo při odsávání vzduchu příliš nezdeformovalo. Ve vzduchotěsném obalu může putovat například i do mrazničky. Po rozmrazení a opětovném „nadýchání“ bude téměř jako čerstvě donesené z pekárny.
I trvanlivost hotových jídel je možno šikovně prodloužit vakuováním. Pro vakuování tekutých potravin (omáčky, polévky, vývary) jsou praktičtější vakuovací dózy. Pokud si je nakoupíte ve velikosti na jednu či dvě porce, docela jednoduše si dokážete připravit jídla do zásoby, na dny, kdy se vám nebude chtít vařit nebo nebudete mít dostatek času. V chladničce vydrží takto ošetřená hotová jídla orientačně dvakrát až třikrát déle než v klasickém hrnci, v mrazničce pak i celé týdny až měsíce.