Díky vakuování se k vašim potravinám nedostane vzduch ani vlhkost. Suroviny v chladničce či mrazničce proto vydrží mnohem delší dobu. Jak vybrat vakuovačku, se kterou budete spokojeni a na jaké konkrétní parametry se zaměřit? A jaké hlavní výhody se s používáním vakuovačky pojí?
V dnešní době si již nemusíme dělat obrovské zásoby potravin na zimu. Přece jen se ale čas od času stane, že nakoupíme suroviny v akci nebo nám jich zkrátka větší množství zbyde. Pokud přemýšlíte, co s touto situací udělat, můžete se rozhodnout právě pro pořízení vakuovačky na potraviny.
Nespornou výhodou, která se s vakuováním pojí, je dlouhodobé zachování chuti, nutričních hodnot a přirozené vlhkosti surovin. Vakuovaná zelenina například vydrží delší dobu křupavá, a přitom si ponechá své vitamíny. Zároveň tímto způsobem prodloužíte životnost jednotlivých surovin, díky čemuž se vyhnete nepříjemnému plýtvání jídlem.
Vakuované potraviny mohou posloužit také na cestách, třeba na horských či vodáckých túrách nebo kempování. Kromě toho se vakuované suroviny neodmyslitelně pojí s populární metodou vaření sous-vide.
Při výběru vakuovačky vezměte v úvahu několik parametrů. Základním faktorem je jistě otázka toho, co a v jaké míře budete vakuovat. Od toho se odvíjí typ vakuovačky, její výkon a podobně. Nezapomeňte, že k vakuovačce si musíte pořídit také kompatibilní vakuovací sáčky, fólie či kompatibilní nádoby.
V současné době na trhu najdete buď ruční vakuovačky, nebo automatické modely. Ruční vakuovačka zaujme nízkou cenou, kompaktními rozměry a snadnou manipulací. Na druhou stranu pro vakuování musíte vynaložit určitou energii.
Automatická vakuovačka potravin oproti tomu nabízí možnost pracovat rychleji. Také díky ní docílíte dokonalého odsátí vzduchu. Na druhou stranu musíte počítat s vyšší pořizovací cenou.
Příkon a sací výkon se společně podílí na tom, s jakou rychlostí dojde k odsátí veškerého vzduchu. To oceníte zejména v momentech, kdy vás čeká zpracování velkého množství potravin. Obecně můžeme říct, že čím vyšší příkon a sací výkon, tím lépe.
Komorové vakuovačky se mohou řadit ke kuchyňským přístrojům, které máme tendenci častěji přenášet a nenechávat je stát na kuchyňské lince. I z toho důvodu může být důležitým faktorem celková hmotnost a rozměry tohoto zařízení. Nejlehčí a nejskladnější vakuovačky nabízí hmotnost kolem 1,5 kg, průmyslové modely mohou být o poznání těžší a robustnější.
S tímto parametrem souvisí i způsob skladování vakuovačky. Standardně je potřeba mít vakuovačku umístěnou ve vodorovné poloze, ale setkat se můžeme i s modely, které lze do skříňky umístit svisle nebo je dokonce prakticky zavěsit.
Vakuovačka na potraviny je pochopitelně dostupná v různých cenových kategoriích. Při výběru si tedy můžete stanovit pomyslný cenový strop, přes který se nechcete dostat a vybírat pouze z těchto modelů.
O kvalitě daného produktu může vypovídat i značka renomovaného výrobce. V tomto ohledu si můžete prohlédnout také recenze, které se k daným produktům vztahují a zjistit, co konkrétně uživatelům u daného modelu (ne)vyhovuje.
Mezi rozhodující faktory lze zařadit také design vakuovačky, kdy si můžete zvolit model, který do vaší kuchyně nejvíce zapadne a který bude ladit s vašimi ostatními kuchyňskými pomocníky.
K vakuovačce samozřejmě budete potřebovat vhodné sáčky do vakuovačky či vakuovací fólie. U některých modelů je součástí balení alespoň startovací sada. S postupem času však přirozeně budete řešit dokupování fólie do vakuovačky, aby přístroj mohl stále sloužit svému účelu.
Pokud vám vyhovuje spíše vakuování ve vakuovacích boxech, informujte se o tom, zda daný přístroj toto umožňuje.
Vakuovačky se řadí k velmi praktickým pomocníkům, s nimiž se pojí řada výhod. Snadno prodloužíte čerstvost jednotlivých surovin, zachováte jejich chuť i živiny. Při výběru vakuovačky vezměte v úvahu hned několik faktorů, aby přístroj plně odpovídal vašim požadavkům.