0 Kč
×

Kouřová symfonie aneb jak udit

12.06.2024

Udírny poutají stále větší pozornost. Domácí uzení, které bylo ještě donedávna dovedností pouze těch zkušenějších z nás, je najednou opravdu jednoduché a lákavé. Pro chuť poctivé domácí uzené slaniny a klobásy se to vyplatí vyzkoušet! Jak udit v klasické i elektrické udírně? Poradíme vám, čemu věnovat pozornost a jak udit bez starostí.

Udírna

Výběr surovin

Co udit? Fantazii se meze rozhodně nekladou! Do udírny nepatří pouze bůček, klobásky a sýry, ale stále větší popularitě se těší ryby, drůbež, jehněčí, a dokonce i tofu. Ať už se rozhodnete udit cokoli, pozornost věnujte kvalitě a čerstvosti potravin. Jakkoli zvláštně zapáchající maso nepoužívejte, nekvalitní a špatné potraviny nezachrání ani sebelepší udírna.

Udírna

Správné naložení masa

Nasucho. Jednoduchá varianta, při které maso pečlivě umyjete, osušíte a obalíte v soli. K soli můžete přidat i další bylinky. Jakmile budete mít maso rovnoměrně obalené v soli, zatavte ho nejlépe pomocí vakuovačky do vakuovacích sáčků a nechejte odpočívat v lednici, zpravidla 7–14 dnů dle druhu masa.

vepřové maso: 1–3 týdny
kuřecí maso: 5–7 dnů

Udírna

Solný lák. Základem solného láku je 80 gramů soli a jeden litr převařené vody. Stejně jako u prvního typu můžete přidat bylinky (bobkový list, jalovec, pepř, nové koření). Jakmile máte lák připravený, vložte do něj maso, které je vychlazené cca na 4 °C. Dodržujte dostatečnou hygienu a lák pravidelně kontrolujte. Maso musí být celé ponořené a doba lákování trvá až několik týdnů.

vepřové maso: 3–6 týdnů
kuřecí maso: 1–5 dnů
ryby: 24 hodin

Teplota při uzení

Uzení studeným kouřem (teplota do 30 °C). Jedná se o nejstarší metodu, jak konzervovat potraviny, které vydrží i několik měsíců. Maso ztrácí až 30 % své hmotnosti a udí se až několik týdnů. Výsledek nepochybně stojí za to a vaše chuťové buňky dostanou fantastický gurmánský zážitek, ale tento typ uzení je doporučen pro pokročilejší jedince, protože je náročný a budete potřebovat například generátor studeného kouře.

Uzení teplým kouřem (teplota od 60 °C do 75 °C). Tato cesta k vytouženému uzenému je rozšířenější, rychlejší, jednodušší a maso vydrží uskladněné jeden až dva týdny. V následujících řádcích vám přinášíme orientační čas, který si jednotlivé suroviny od vás vyžádají při uzení teplým kouřem. Čas je pouze orientační, neboť záleží na teplotě ve vaší udírně.

syrové klobásky: 5–6 hodin
kilogram krkovičky: 6–7 hodin
ryba: 2–3 hodiny

Dřevo na uzení

Výběr vhodného dřeva dokáže ovlivnit chuť uzených pokrmů.

Nejčastěji se používá dřevo z listnatých stromů, především buk, dub či olše.

Oblíbené bukové dřevo je nejen snadno dostupné, vysoce výhřevné, ale produkuje více kouře a přidá masu nezaměnitelnou vůni.

Dubové dřevo je vhodné pro jakýkoli typ masa a sýrů, dejte si však pozor, aby dřevo bylo suché, protože v opačném případě by mohlo způsobit nahořklou až nakyslou chuť vašich uzených pokrmů.

Olše dodá masu nasládlou chuť a obarví ho zlatavou barvou, je vhodná k uzení ryb, drůbežího a vepřového masa.

U ovocných stromů si dejte pozor na meruňku a broskvoň, které obsahují velké množství pryskyřice, která je pro uzení nežádoucí.

Naopak skutečné gurmány potěší švestka, která skvěle hraje prim se šunkou.

Při výběru vhodného dřeva nerozhoduje pouze druh, ale dřevo nesmí být plesnivé, chemicky ošetřené či barvené.

Dřevo musí být suché a bez kůry.

Udírna

Časté chyby při uzení

Nekvalitní a nevhodné maso.
Výběr kvalitních surovin je klíčem k úspěchu snad každého receptu. Rozhodně byste se měli vyvarovat zapáchajícího či jinak nelibě vypadajícího masa. Pokud máte možnost navštívit farmu či kvalitní řeznictví, rozhodně neváhejte. Zvažte také množství tuku v mase, příliš libové maso může být po uzení vysušené, a naopak příliš tučné maso se může lehce připálit.

V neposlední řadě je důležité zaměřit se na správnou hmotnost masa. To by nemělo překročit 1,5 kg (ideální váha je 1–1,2 kg) a naopak by nemělo vážit méně než půl kilogramu.

Špatná příprava surovin.
Před uzením je nutné maso předpřipravit – zbavit blan, chrupavek, umýt, osušit, a především pořádně naložit. Ať už se rozhodnete nakládat maso nasucho, nebo do láku, určitě si dejte na tomto kroku záležet a nepodceňte ho.

Netrpělivost růže nepřináší.
Jinak tomu není ani při uzení v udírně. Při netrpělivém uzení se bohužel propracujete pouze k negativnímu výsledku, tedy k nedovařenému masu. Dejte surovinám dostatečný čas v udírně. Jakmile je maso douzeno, čeká vás zkouška ohněm, neboť vábivá vůně vás bude nutit se do něj ihned pustit. Neposlouchejte ji! Maso si musí odpočinout, aby v něm zůstala šťavnatost.

Nesprávná teplota a kouř v udírně.
V první řadě je důležité si udírnu dostatečně předehřát. Poté se zaměřte na regulaci kouře, protože kouř může přinést více škody než užitku. Při velkém množství kouře může vaše maso i zhořknout.

Nekoupili jste si teploměr.
Teploměr se stane při uzení vaším nejlepším parťákem, dokáže regulovat a kontrolovat teplotu nejen v udírně, ale i uvnitř masa, takže budete mít jistotu, že všechno šlape jako švýcarské hodinky.

Jak udit v elektrické udírně?

Co je elektrická udírna?

Elektrická udírna je zařízení, které spojuje tradiční způsob konzervace masa (a jiných potravin) s moderními technologiemi a jednoduchostí používání. Zatímco klasická udírna vyžaduje obvykle výstavbu a jisté znalosti, elektrickou udírnu zakoupíte již hotovou a před prvním spuštěním vás čeká jen nezbytné sestavení základních prvků. Obvykle má podobu decentně působící „skříně“ s nerezovým pláštěm. Ve spodní části udírny je topná spirála a nechybí jí ani generátor kouře.

Není třeba se obávat, že byste přišli o jedinečné aroma dřeva a s tím související chuť uzenin. Přestože jde o elektrické zařízení, stále budete udit na buku, ořechu, třešni či jabloni – ale tentokrát v podobě předpřipravených dřevních štěpek nebo briket z lisovaného dřeva přímo určených k uzení. Jimi jen jednoduše naplníte malý plechový zásobník. Nejlepší elektrické udírny jsou kromě spolehlivého digitálního ovládání vybaveny také praktickým podavačem briket, který v pravidelných intervalech přidává brikety na uzení.

Proč je elektrická udírna dobrou volbou?

Přestože se s uzením pojí několik kontroverzních názorů, domácím uzeninám nelze odepřít jejich kvalitu a delikátní chuť. Při domácím uzení máte kontrolu nad kvalitou surovin, složením i celkovým výsledkem a jeho trvanlivostí. A právě digitální elektrická udírna nabízí podmínky, díky kterým si tuto metodu konzervace okamžitě oblíbíte. Jaké jsou přednosti elektrické udírny?

Je nenáročná na sestavení (rozbalit, vložit závěsné prvky, zapojit do elektřiny) a obvykle zabírá méně místa než klasická zděná nebo dřevěná udírna.

Podle potřeby se dá přemísťovat – třeba i ze zahrady u domu na chatu. Některé modely jsou vybaveny transportními kolečky s brzdami.

Elektrická udírna přesvědčí jednoduchostí používání. V návodu k použití naleznete všechny důležité informace.

Na dobře vybavené elektrické udírně umíte nastavit přesnou teplotu i dobu uzení. Nastavené údaje uvidíte na přehledném displeji. Teplotní sonda snímá dokonce i cílovou teplotu uvnitř masa.

Elektrické udírny jsou dostupné v různých velikostech/kapacitách, vybavenosti i v různých cenových relacích. Stačí si najít provedení, které bude vyhovovat vašim potřebám. Oblíbené jsou kvalitní elektrické udírny s vysokým teplotním intervalem, které zvládnou udit i grilovat.

Uzení v elektrické udírně – jednoduchost s výborným výsledkem

Chcete vědět, jak udit v elektrické udírně a jaké kroky nepodcenit? Zde je několik klíčových bodů…

V první řadě dbejte na kvalitu a čerstvost vstupních surovin. Osvojte si techniku ​​nasolování a marinování. Nemusíte se bát používat ani aromatické bylinky a koření k dochucení. Zpočátku však nezačínejte s velkým objemem masa. Na první kontakt s elektrickou udírnou postačí i menší množství.

Elektrickou udírnu před prvním použitím vypalte podle pokynů v návodu k použití. Mezi dalšími uzeními udržujte udírnu v čistotě a suchu. Zanedbaný stav udírny má totiž negativní vliv na výslednou chuť uzenin.

Proces uzení v elektrické udírně není náročný na kontrolu. Máte možnost rozhodnout se, zda chcete udit s použitím teplotní sondy (uzení probíhá do té doby, než vnitřní teplota masa dosáhne stanovené teploty), nebo udit s využitím časovače (dle objemu a druhu masa nastavíte čas a teplotu uzení).

Pro rovnoměrnou teplotu a uzení je důležité také rovnoměrné proudění vzduchu. Nezapomeňte proto na udírně otevřít regulační ventily.

Přesvědčte se, že máte vhodný dřevěný materiál k uzení. Dřevní štěpky a brikety určené k uzení jsou nositeli aroma a mají vliv na finální chuť. Buk se postará o univerzální a jemnější chuť. Dub, ořech a jabloň jsou zástupci silných aromat. Olše, třešeň a javor zase předávají nasládlou chuť.

Co udit v elektrické udírně?

Udit se dá leccos! Nejčastěji se udí vepřové maso, hovězí maso, kuřecí maso a ryby. Výborně si také pochutnáte na uzených domácích masných výrobcích – párky, klobásy, salámy či šunka. Intenzivní chuť dokáže uzení předat i sýrům. Možností je nespočet a časem si určitě troufnete i na složitější recepty.

Ať dáte přednost staré a léty ověřené klasice, nebo moderní elektrické udírně, nezapomínejte, že tyto chvíle si ještě lépe vychutnáte s dobře vychlazeným pivkem. Tak dobrou chuť a na zdraví!

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek