0 Kč
×

Jaký kabel na internet?

17.06.2024

Výběr správného kabelu pro internetové připojení je důležitý pro zajištění optimální rychlosti a stability vašeho internetového signálu. Připravili jsme pro vás shrnutí běžných typů ethernetových kabelů a jejich vhodnosti pro různé potřeby.

Jaký kabel na internet

Typy kabelů

Cat5e

Jedná se o nejběžnější typ ethernetového kabelu, který podporuje rychlost až 1 Gb/s (gigabit za sekundu) a je vhodný pro většinu domácích internetových připojení.

Cat6

Nabízí vyšší rychlost až 10 Gb/s a je vhodný pro náročnější aplikace, jako je streamování videí v rozlišení 4K a on-line hraní her.

Cat7

Podporuje rychlost až 100 Gb/s a je určen pro budoucí gigabitové sítě.

Cat8

Nejnovější typ ethernetového kabelu s teoretickou rychlostí až 400 Gb/s. V současnosti se používá jen zřídka a je spíše určen pro datová centra a profesionální použití.

Jaký vybrat kabel na internet

Délka kabelu

Délka kabelu, kterou potřebujete, závisí na vzdálenosti mezi vaším modemem a routerem, případně mezi routerem a vašimi zařízeními. Kabel by měl být dostatečně dlouhý, aby dosáhl na požadované místo, ale ne příliš dlouhý, aby se zbytečně neztrácela rychlost signálu.

Kompatibilita

Ujistěte se, že vybraný kabel je kompatibilní s vašimi zařízeními. Většina moderních modemů a routerů má porty Gigabit Ethernet, které jsou kompatibilní s kabely Cat5e, Cat6 a Cat7.

Další faktory

Kromě typu, délky a kompatibility byste měli zvážit také to, zda pořídíte stíněný, nebo nestíněný kabel. Stíněné kabely lépe chrání signál před rušením, ale jsou dražší. Pro domácí použití obvykle postačí nestíněný kabel. Ceny ethernetových kabelů se liší v závislosti na typu, délce a značce.

Kabel pro připojení internetu

Doporučení

Pro běžné domácí použití s rychlostí internetu do 1 Gb/s je kabel Cat5e plně dostačující a cenově dostupný. Pokud máte gigabitové internetové připojení nebo plánujete v budoucnu upgrade, zvolte kabel Cat6 nebo Cat7. Pro delší vzdálenosti (nad 10 metrů) zvolte kabel s vyšší kategorií (Cat6, Cat7) pro udržení optimální rychlosti signálu.

Výběr správného kabelu pro internet je důležitý pro dosažení optimálního výkonu vaší internetové sítě. Pečlivě zvažte své potřeby a vyberte ten, který odpovídá vašim požadavkům na rychlost, délku a kompatibilitu.
 

Chci internetový kabel

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek