0 Kč

Jaký je rozdíl mezi Windows a Apple klávesnicí?

20.09.2024

Klávesnice na první pohled vypadají podobně, ale opak je pravdou – liší se v mnoha detailech – od rozdílně rozložených kláves, přes speciální funkce, až po klávesové zkratky. Každý systém má svá specifika, která stojí za to znát. Jaké jsou tedy hlavní rozdíly mezi Windows a Apple klávesnicí? To se dozvíte v tomto článku.  

Klávesnice Windows

O čem se dočtete:

Rozložení kláves

Klávesové zkratky

Funkční klávesy

Design

Kompatibilita

Rozložení kláves

Na první pohled se klávesnice Windows a Apple mohou zdát podobné, ale rozdílné znaky v uspořádání a funkčnosti některých kláves se odlišují při používání jednotlivých systémů.

Windows klávesnice

Klávesnice pro operační systém Windows obsahuje několik kláves přímo specifických pro tento systém. Mezi ty ikonické patří klávesa "Ctrl", kterou uživatelé často používají pro různé klávesové zkratky, jako je kopírování nebo vkládání. Další důležitou klávesou je "Alt", která má rovněž funkci při tvorbě klávesových zkratek a ovládání aplikací. Unikátní pro Windows je pak klávesa "Windows" (obvykle umístěná vedle Alt a Ctrl), která otevírá nabídku Start a slouží k rychlému vyhledávání aplikací a souborů.

Windows klávesnice

Mac klávesnice

Na Mac klávesnicích najdeme několik odlišných kláves. Nejdůležitější je klávesa "Command" (), která plní stejnou funkci jako klávesa Ctrl, tedy je využívána pro klávesové zkratky. Dále je zde klávesa "Option" (), která nahrazuje klávesu Alt a klávesa "Control", která má v systému macOS jiné funkce.

Apple klávesnice

Jak na klávesové zkratky pro urychlení práce

Klávesové zkratky jsou jedním z prvků efektivní práce s počítačem. Rozdíly mezi zkratkami na Windows a Mac klávesnicích jsou založeny na rozdílném rozložení speciálních kláves, přičemž klávesa Command na Macu má obdobnou funkci jako Ctrl na Windows.

Windows:

V operačním systému Windows se pro většinu klávesových zkratek používá klávesa Ctrl. Například "Ctrl + C" slouží ke kopírování, "Ctrl + V" k vkládání a "Ctrl + Z" k vrácení akce zpět. Dále je tu klávesa Alt, která se často používá k přístupu k systémovým funkcím nebo ovládání otevřených oken a aplikací. Kombinace "Alt + Tab" například slouží k rychlému přepínání mezi otevřenými aplikacemi.

Klávesnice Windows

Mac:

Na Macu je pro většinu zkratek používána klávesa Command (). Pro kopírování slouží "Command + C", pro vkládání "Command + V" a pro vrácení akce zpět "Command + Z". Stejně jako na Windows má i Mac klávesu pro rychlé přepínání mezi aplikacemi, v tomto případě je to kombinace "Command + Tab". Zkratkou Command () + Option () + Esc., vynutíme ukončení aplikací, které nereagují.

Klávesnice Mac

Princip fungování zkratek je u obou systémů podobný, liší se především klávesy, které se k jejich aktivaci používají.

Funkční klávesy

Oba systémy využívají funkční klávesy, odlišují se ovšem ve způsobu, jakým jsou tyto klávesy uspořádány a jakou mají primární funkci.

Windows:

Na Windows klávesnicích jsou funkční klávesy (F1 až F12) standardní součástí horní řady kláves. Tyto klávesy mohou mít různé funkce v závislosti na spuštěné aplikaci nebo nastavení systému. Například F1 často otevírá nápovědu v aplikacích, zatímco F5 může sloužit k obnovení stránky v prohlížeči. U pokročilejších klávesnic mohou být funkční klávesy doplněny o další funkce, například nastavení hlasitosti nebo ovládání médií, a lze mezi nimi přepínat pomocí klávesy Fn.

Mac:

Na Mac klávesnicích mají funkční klávesy rovněž důležitou roli, avšak jejich primární funkce jsou často spojeny s ovládáním systému. Například klávesy F1 a F2 slouží k úpravě jasu obrazovky, F3 zobrazí přehled všech otevřených oken (Mission Control) a F11 a F12 upravují hlasitost. Stejně jako u Windows lze funkční klávesy na Macu použít k dalším systémovým funkcím pomocí kombinace s klávesou Fn.

U některých modelů MacBooků se na horní straně klávesnice vyskytuje ovládací prvek Touchbar, který obsahuje funkční klávesy a zkratky, které vám usnadní práci na počítači.

Minimalistický design oproti velké variabilitě možností

Zatímco funkčnost klávesnic je do značné míry ovlivněna jejich rozložením a použitými zkratkami, důležitou roli hraje také jejich design a celkový vzhled.

Windows:

Klávesnice určené pro Windows jsou vyráběny v široké škále designů. Mezi oblíbené modely patří mechanické klávesnice, které jsou často preferovány hráči díky své přesnosti a rychlé odezvě. Dále existují například ergonomické klávesnice, které jsou navrženy pro dlouhodobé používání a snižují zátěž na zápěstí. 

Podsvícené klávesnice nabízejí i RGB podsvícení, což je oblíbený prvek zejména mezi hráči a tvůrci obsahu. 

Klávesnice Windows

Mac:

Klávesnice pro Apple produkty jsou známé svým minimalistickým designem. Typickým příkladem je Magic Keyboard, která je velmi tenká, má nízký profil a čistý vzhled bez nadbytečných prvků. Apple klávesnice jsou navrženy tak, aby ladily s ostatními zařízeními Apple, což jim dodává estetickou jednotnost. Klávesnice je velmi tichá a jemná, protože Apple používá nůžkové spínače, které poskytují pohodlnější a tišší psaní ve srovnání s mechanickými klávesnicemi. Kromě toho je Magic Keyboard vybavena vestavěnou dobíjecí baterií, což snižuje potřebu výměny baterií.

Apple klávesnice

Kompatibilita                                                                

Klávesnice pro Windows i Mac jsou určeny primárně pro své vlastní systémy, obě však mohou být použity i na jiných platformách, ačkoli s určitými omezeními.

Windows:

Klávesnice navržené pro Windows jsou obecně velmi univerzální a lze je používat i s jinými operačními systémy, jako je například Linux. Při používání Windows klávesnice na jiných systémech může být nutné upravit některé zkratky, ale většina kláves a funkcí zůstává plně funkční.

Mac:

Klávesnice pro Mac jsou navrženy primárně pro použití s operačním systémem macOS. Lze je ale také použít s počítači se systémem Windows, avšak s několika omezeními. Například klávesa Command může fungovat jako klávesa Windows a některé funkční klávesy nemusí pracovat tak, jak jsou uživatelé zvyklí. Pro optimalizaci používání Mac klávesnice na Windows může být zapotřebí software třetí strany, který umožní přesměrovat funkce kláves.

***

Rozdíly mezi klávesnicemi pro Windows a Mac nejsou pouze estetické, ale zahrnují také funkční aspekty, které ovlivňují jejich používání. Uživatelé, kteří jsou zvyklí na jeden systém, mohou při přechodu na druhý zaznamenat určité nepohodlí, zejména v oblasti klávesových zkratek a funkčních kláves. Zároveň platí, že zatímco Windows klávesnice nabízejí větší variabilitu designů a funkcí, Mac klávesnice se soustředí na jednotný a minimalistický design.

Klávesnice

Související články:

Jak vyčistit klávesnici

Jak vybrat herní klávesnici

Jak používat klávesové zkratky

Další aktuality

Jak vyřešit zálohování: Synology DiskStation DS224+

Jak vyřešit zálohování: Synology DiskStation DS224+

Zálohování neboli backup je v dnešní době nezbytností. Ať už svá data ztratíte poruchou hardwaru, kybernetickým útokem nebo lidskou chybou vždy se vyplatí mít zálohu. Jedním z nejspolehlivějších způso...... Celý článek
Jak vybrat bojler?

Jak vybrat bojler?

Jak vybrat ten správný ohřívač, abyste měli teplé vody vždycky dost, ale neplatili zbytečně moc za energie? V následujícím článku vám poradíme, kdy se vyplatí průtokový ohřívač a kdy vsadit na bojler ...... Celý článek
Recenze: Rowenta CF9940F0 Hair Therapist™ ‒ Pro zdravé a lesklé vlasy

Recenze: Rowenta CF9940F0 Hair Therapist™ ‒ Pro zdravé a lesklé vlasy

V dnešní době je na úpravu vlasů kladen stále větší a větší tlak. Vlasy zkrátka dostávají zabrat a je to na nich opravdu znát. Rowenta proto vyvinula speciální regenerační parní kartáč, který dokáže o...... Celý článek
Jak zazimovat bazén a vířivku

Jak zazimovat bazén a vířivku

S příchodem chladnějších měsíců na vás čekají úkoly spojené se zazimováním nejrůznějšího venkovního vybavení, jako je například bazén či vířivka. Jak správně postupovat a na co si v tomto ohledu dát p...... Celý článek
Všechno, co potřebujete vědět o virtuálních zdech robotických vysavačů

Všechno, co potřebujete vědět o virtuálních zdech robotických vysavačů

Slyšeli jste někdy pojem virtuální zeď? Ne? Tak to jste na správném místě! Tento článek vás rychle a stručně provede touto kategorií příslušenství k robotickým vysavačům a možná zjistíte, že jeho koup...... Celý článek