0 Kč
×

5 jednoduchých tipů, jak ušetřit na Vánoce

05.12.2022
Rok co rok je to stejné. Necháváte dárky na poslední chvíli a pak nevycházíte s penězi? Přemýšlíte, že zkusíte letos využít svůj talent a drobnosti pro své blízké raději vyrobíte? Poradíme vám, jak na to, abyste Vánoce prožili opravdu v pohodě. Uvidíte, že žádná vánoční půjčka není nutná. Tak šťastné a veselé!

vanoce_15
O čem se dočtete:

Zbavte se nepotřebných věcí

Začněte nakupovat dárky včas

Vsaďte na povánoční výprodeje

DIY: tipy na vlastnoručně vyrobené dárky

EKOlogicky šetrné Vánoce

1) Zbavte se nepotřebných věcí

Generální úklid je to nejlepší, co můžete před Vánoci udělat. Vyčistíte si u něj hlavu a pomalu se naladíte na vánoční atmosféru. A také najdete věci, které nepoužíváte...

Pokud se vám ve skříních nakupilo plno oblečení, které vám už není dobré, nebo se ho potřebujete zbavit, vyzkoušejte aplikaci Vinted. Díky ní můžete své staré oblečení prodat a ještě uděláte radost někomu jinému. Určitě jej nevyhazujte jen tak do koše. Dalšími možnostmi jsou Facebook Marketplace, kde se vám také určitě podaří věci prodat, případně využijte jiný bazar (Bazoš aj.). Takto si jednoduše přivyděláte pár korun navíc na Vánoce.

tipy jak ušetřit na vánoce

Máte nějaké nerozbalené dárky z minulého roku (například mixér, konvici atd.), které nevyužijete, protože se Ježíšek netrefil a doma už podobnými věcmi disponujete? Buď je můžete opět prodat, jako jsme vám radili výše, nebo je posunout dál. Hlavně si dejte pozor, aby se dárek nedostal zpět do rukou tomu, kdo vám jej podaroval.

2) Začněte nakupovat dárky včas

Nakupování dárků na poslední chvíli není úplně ideální, protože se budete zbytečně stresovat. Včasné vánoční nákupy mají své výhody. Jaké to jsou?
 

Žádné dlouhé fronty

Čím naléhavěji klepou Vánoce na dveře, tím je to v okolí obchoďáků nebezpečnější. Zaparkovat na obrovském parkovišti je umění a pak ještě stojíte půl hodinu v každém obchodě… Udělejte to letos jinak! Hektické nákupy otráví nejednoho milovníka vánočních svátků.

vanoce_2

Skutečná radost z dárku

Ano, Vánoce nejsou jen o dárcích. I tak se ale tahle tradice ve většině českých rodin stále dodržuje. Samozřejmě je rozdíl, jestli ve spěchu nakoupíte všechny dárky v jednom obchodě, nebo si každou drobnost naplánujete. Nastražte uši a snažte se od vašich blízkých pochytit, co by jim udělalo skutečnou radost. Nadělte dárek, který nebude jen „z nouze ctnost“, ale u kterého půjde poznat, že jste si na jeho výběru dali skutečně záležet.


Akce a slevy

Velmi výhodné je i sledování slev a akcí. Člověk by nevěřil, kolik výrobců nabízí na své produkty například zpětný bonus (cashback), slevy, ba dokonce vám ke koupi produktu přidá výhodný dárek.

Každá z těchto akcí má svou výhodu. Se slevami je to jasné, ušetříte peníze. Zpětný bonus je asi to nejlepší, co můžete využít. Znamená to, že za nákup získáte zpět peníze v určité hodnotě (často to bývají vysoké částy). A pokud dostanete k nákupu dárek (např. vysavač, sadu nádobí a jiné), který nevyužijete, tak ho můžete darovat na Vánoce někomu blízkému. Ten ani nebude vědět, že jste ho dostali vy jako dárek k nákupu.

tipy jak ušetřit na vánoce

Přehled všech akcí a slev v DATARTu nalezete zde.

Už žádné zklamání 

Darujete pod stromeček svému dítěti třeba ohromné auto na ovládání. Nebo mluvící panenku. Až při rozbalení zjistíte, že baterie nejsou součástí balení, chybí součástka… Dospělý by tohle malé nedopatření nejspíš přešel mávnutím ruky, vaše malé však dítě bude nejspíš celkem zklamané… Vyhněte se smutným očím svých nejmilejších a dárky předtím trochu omrkněte.

Tím, že nakoupíte dárečky v předstihu, budete mít čas je ještě případně vrátit či reklamovat. Taky se vyhnete případným dohadům na poště.

vanoce_1

A co když dostanete dárek, který se vám nelíbí? Nezoufejte, nevhodné vánoční dárky koupené v DATARTu se dají lehce zaměnit. Výrobek můžete vyměnit za jiný produkt v minimálně stejné hodnotě nebo za dárkovou kartu. Více se dozvíte tady

Šetřete trochu peněženku

Vánoce jsou zejména o společně strávených chvílích a lásce, né o těch největších a nejdražších dárcích. Pokud chcete ušetřit nebo nemáte až tolik financí, nemusíte se bát, máme pro vás řešení. Dobře vybraný dárek, který je menší a levnější někdy potěší víc než předražená zbytečnost, kterou obdarovaný nepoužije. Zkuste se proto zaměřit na drobnosti, které vás nebudou stát majlant. Například můžete koupit rozkošené ponožky, konvičku na čaj, čaje, fotokalendář, čepici, knížku a různé jiné drobnosti.

Pokud náhodou nemůžete za dárek utratit ani korunu, tak na to můžete jít trošku netradičně a s humorem. Darujte třeba vlastní speciální poukázku na vaše služby/činnosti. Můžete vymyslet poukaz na „mytí oken“, „hlídaní dětí“, pokud oplýváte nějakými zručnostmi či talentem, tak lze blízkému dát poukázku typu: „Portrét/malba na objednávku“, „fotografie na objednávku“, „pletené oblečení“ a jiné. Je to originální, ale zároveň efektivní řešení, které možná potěší blízkého na Vánoce ještě víc než tradiční dárek.

tipy jak ušetřit na vánoce

3) Vsaďte na povánoční výprodeje

Trváte na koupi většího a dražšího vánočního dárku, nicméně nestihli jste na našetřit? Nevadí, najďete si obrázek věci, kterou chcete darovat, vytiskněte jej na papír a vložte do hezké obláky. Na ni pak napište jméno, komu chcete tento dar koupit. Obdarovaný si tak na Vánoce rozbalí obálku, ale na dáreček si bude muset počkat. Jsme si jistí, že mu to vadit nebude. Jakmile skončí Vánoce, koupíte danou věc v povánočním výprodeji za mnohem nižší cenu a potom mu ji dáte. Opožděné Vánoce mají své kouzlo (víme o tom svoje).

4) DIY aneb kouzlo vlastnoručně vyrobeného dárku

Dárek vyrobený přímo od srdce zkrátka potěší v dnešní uspěchané době nejvíc. A není potřeba kvůli tomu chodit na speciální semináře. Hodně v kurzu jsou jedlé dárky, přírodní kosmetika, … Tady jsou velmi oblíbené tipy:

Něco dobrého na zubvanoce_11vanoce_10

  • pečený čaj (v tomto článku vám prozradíme, jak si jej připravit)
  • nakládané sýry
  • domácí vaječný či karamelový likér
  • čokoládové pralinky
  • ořechová másla

 

Pro příjemný relax

  • voňavá mýdla
  • svíčky
  • bomby do vany
  • pečující kosmetika
  •  

Další tipy

  • plátěná taška na míru s oblíbeným motivem (originální polštář, tričko, …)
  • fotokniha s vlastním textem, kalendář, koláž, … (další tipy i návody na výrobu DIY dárků z fotografií naleznete zde
  • TIP: Také menší fotky z instantních fotoaparátů vypadají zabalené velmi pěkně.

5) EKOlogicky šetrné Vánoce

vanoce_12

Vánoční svátky milujete, ale děsí vás to množství zbytečností? Začali jste se více zajímat o udržitelnost a teď přemýšlíte nad lepšími alternativami? Oslavte je letos v souladu s přírodou! Přinášíme vám pár tipů.

Pokud doma nemáte malé děti ani neposedné chlupaté mazlíčky, můžete směle nahradit plastové ozdoby třeba slaměnými, skleněnými nebo třeba takovými perníčky. Když pak přidáte slušivý LED řetěz, bude to vánočnímu stromečku jistě slušet.

Je vám při pohledu na stromky válející se 6. ledna u popelnic smutno? Nemusíte se hned uchylovat k umělému. Nejšetrnější volbou bude živý stromeček, který budete moci využít i několik let po sobě. Není to nic složitého. Koupíte si např. malý smrček nebo borovičku v květináči, před Štědrým dnem jej ozdobíte a s příchodem Tří králů poputuje na balkon či zahradu. Až vyroste, přesadíte jej do většího květináče nebo jej rovnou s příchodem jara vysadíte do přírody.

Lesklý balicí papír všude, kam se člověk podívá? Zkuste to jinak! Dárky zabalené v hnědém papíru a ozdobené třeba smrkovou větvičkou jsou mnohem přirozenější.

Balení dárků vás moc nebere? Pak vsaďte na dárkové taštičky! Do nich se snadno ukryje cokoliv a využijete je opakovaně.

Dekorace přímo z přírody

Nejkrásnější a nejvoňavější dekorace najdete v lese. Nasbírejte pár šišek, větviček a ořechů a vytvořte si vánoční výzdobu jen s využitím přírodních komponentů. Tyto drobné ozdoby můžete využít i při balení dárků, vypadá to vážně krásně. O vánočních dekoracích nejen z přírody, které si můžete vyrobit doma, jsme pro vás napsali článek zde.

vanoce_9

Další aktuality

Hisense přichází s novinkami, které změní váš pohled na praní a sušení

Hisense přichází s novinkami, které změní váš pohled na praní a sušení

Přemýšlíte o modernizaci své domácnosti novou pračkou nebo sušičkou? Značka Hisense nedávno představila své novinky, nabízející úsporu energií a řadu inovací, které změní váš pohled na sušení i praní ...... Celý článek
Jak vybrat projektor?

Jak vybrat projektor?

Poradíme vám, jak vybrat projektor do kanceláře i domů na filmy a hry. Projdeme nejdůležitější parametry, podíváme se na druhy projektorů a projekčních technologií a nakonec i nabídneme konkrétní rady...... Celý článek
Recenze: Vivo V40 - Dechberoucí fotky i znamenitá výdrž

Recenze: Vivo V40 - Dechberoucí fotky i znamenitá výdrž

Při příležitosti zahájení světového šampionátu v Německu představila značka vivo nový model telefonu V40. Kromě nadstandardní výdrže baterie slibuje mimo jiné i nádherné portréty, a to díky spolupráci...... Celý článek
Elden Ring: Shadow of the Erdtree, největší rozšíření od herního giganta

Elden Ring: Shadow of the Erdtree, největší rozšíření od herního giganta

Elden Ring, velmi dobře známý titul, který hráčům ani není třeba nějak zvlášť představovat... Jedná se o jednu z nejlepších her roku 2022, která nedávno dostala rozšíření – asi to největší v historii ...... Celý článek
Neplýtvejte místem v kuchyni. Chladničky Bosch s technologií Perfect Fit

Neplýtvejte místem v kuchyni. Chladničky Bosch s technologií Perfect Fit

Dokonale využitý kuchyňský prostor. S tím pomůžou chladničky Bosch s technologií Perfect Fit, která vám dovolí využít každý centimetr v kuchyni na maximum. V čem tkví jedinečnost těchto ledniček se do...... Celý článek