0 Kč
×

Pár tipů na efektivní zalévání zahrady

15.06.2024

Kdo by nechtěl dokonalou zahrádku. Krásně zelený trávník, spoustu rozkvetlých rostlin a bohatou úrodu zeleniny. A to vše má na svědomí právě zalévání, které, i když se to na první pohled nezdá, je docela věda. V našem článku vám prozradíme, jak dopřát rostlinkám dostatek vody a zároveň s ní neplýtvat.

Zalévání zahrady

S extrémním počasím se v poslední době doslova roztrhl pytel. Horké letní měsíce přináší čím dál méně srážek a my se tak musíme potýkat s obrovským suchem. Každodenní vedra jsou neúnosná nejen pro nás, ale především pro naše rostliny. Naštěstí existuje pár jednoduchých tipů, díky kterým se můžete s touto noční můrou každého zahrádkáře úspěšně popasovat.

Na půdě záleží

Velký vliv na přísun vody k rostlinám má složení půdy. Pokud máte jílovitou půdu, nemusíte si na zalévání zahrady tak často myslet, jelikož dobře drží vlhkost. Naopak písčitá půda vodu rychle vsákne, a je tak potřeba ji dodávat častěji. Určitě není na škodu přidat k rostlinkám také kompost, který půdu obohacuje nejen o cenné živiny, ale zároveň v ní zadržuje i vodu.

Zalévání zahrady

Zalévejte ve správný okamžik

Pro někoho samozřejmost, pro někoho téměř nemožné. I když se to možná nezdá, zvolit ten správný čas na zalévání nemusí být úplně snadné. V ideálním případě byste se do zalévání zahrady totiž měli pustit hned v brzkých ranních hodinách, případně během dopoledne, protože to ještě není takové horko a voda stihne vsáknout do půdy, aniž by se vypařila. Základem je nestříkat na rostliny z vrchu, ale nalít vodu co nejvíce ke kořínkům. Kdybyste totiž stříkali vodu po listech, a ještě v čas, kdy nejvíce praží slunce, mohli byste je snadno spálit a bylo by po úrodě.

Spoustu pracujících lidí ale zkrátka nemá ráno tolik času, aby dokázali zalít všechny květináče a zahrádky. V takovém případě můžete využít večerní hodiny, kdy už slunce pomalu zapadá a není takový pařák. Výhodou je, že půda zůstane vlhká po celou noc a rostlinky tak budou mít dostatek času jí vstřebat, kolik jen budou potřebovat. Zároveň se ale může stát, že na vaši úrodu po vlhké zemině dorazí slimáci a jiní zahradní škůdci.

Zalévání zahrady

Dbejte na individuální potřeby rostlin

Každý jsme originál. Stejně tak to platí i u rostlin. Některé potřebují více světla, prostoru, jiné naopak méně. A liší se samozřejmě i jejich nároky na spotřebu vody. Když si tedy doma zasadíte nějakou novou rostlinu, je vhodné, abyste si o ní zjistili všechny důležité informace. To, jaké množství vody rostlina potřebuje, můžete poznat také podle listů. Jestliže se na ní nachází tenké měkké listy, jedná se většinou o rostlinu, která potřebuje větší množství vody. Naopak silné chlupaté listy naznačují, že s vodou můžete šetřit.

Důležitým faktorem je také to, v jaké životní fázi se rostlina zrovna nachází. Nejvíce vody je potřeba v růstové fázi a při tvorbě plodů. Pokud jste tedy zrovna zaseli nová semínka, dopřejte jim bohatou zálivku co nejčastěji. Záleží i na tom, zda rostlina roste v květináči nebo záhonu. Půda v květináči se rychleji ohřívá a vysychá, takže je potřeba rostliny v něm zalévat podstatně častěji než ty zasazené v záhoně. Navíc mají jejich kořeny omezený prostor růstu, což má za následek vyšší spotřebu vody.

Zalévání zahrady

Dešťovka či voda z vodovodu?

Voda z vodovodu má odlišné složení než dešťová voda. Která se však pro zalévání zahrady hodí víc? Základním rozdílem je výskyt některých prvků, jako například vápníku a chloru u vody z vodovodu. Některé rostliny, například rododendrony, mohou být na tyto látky citlivější, a proto je nejlepší variantou využít k zalévání právě dešťovou vodu, která má neutrální pH, což je ideální pro většinu rostlin. A navíc je zadarmo! K jejímu zachytávání můžete využít nejrůznější barely, bečky nebo obrovské nádrže, do kterých bude voda sváděla přes okapy ze střechy.

Často se využívají takzvané retenční nádrže, což jsou obrovské zásobníky na vodu umístěné pod zemí, takže nezabírají místo na zahradě a nenarušují její design.

Pak už je jen a jen na vás, jak dostanete nashromážděnou vodu k rostlinám. Způsobů je hned několik. Pokud máte pouze pár záhonků, vystačíte si při zalévání s konví. Ne každému se ale chce každý den tahat těžké konve plné vody, a proto přichází na řadu zahradní hadice. A aby nebyly neustále zamotané a rozházené, vyplatí se na ně pořídit úložné boxy nebo navijáky. A nebo si je můžete rozvést po zahradě na místo, kde je nejvíce využíváte, a vyhnete se tak jejich každodennímu přesunování

Pokud však nemáte možnost využívat dešťovou vodu, rostliny se spokojí i s vodou z vodovodu. Není však od věci ji nechat nechat nějakou chvíli odstát, aby se teplota vody dostala na pokojovou teplotu a rostliny při zalévání nedostaly teplotní šok. Navíc z odstáté vodu také postupně vyprchá chlor

Zalévání zahrady

Automatické zavlažování zahrady

Vlastníte velké zahradní plochy, které je potřeba zavlažovat nebo vás zalévání zkrátka a jednoduše nebaví? Pak je ten pravý čas pouvažovat nad automatickým zavlažováním zahrady. Chytrý zavlažovací systém oceníte především ve chvíli, kdy vyrazíte na dovolenou a máte jistotu, že o zalévání zahrady bude postaráno. Můžete je dokonce ovládat i na dálku přes aplikaci a máte tak vždy vše pod kontrolou. Zároveň se vyhnete otravování sousedů či rodinných příslušníků, které byste jinak museli prosit o to, aby vám přišli rostliny zalít.

Pokud hledáte nějaké efektivní ale zároveň levnější řešení, sáhněte po zahradních zavlažovačích, které jednoduše napojíte na hadici, spustíte vodu a necháte je kropit tak dlouho, jak je potřeba. Nejčastěji se využívají na zalévání trávníku, ale můžete s nimi zavlažovat i okrasné záhonky nebo zasazenou zeleninu. Důležitými kritérii při jejich výběru jsou především velikost a tvar plochy. Další skvělou vychytávkou jsou takzvané chytré květináče. S nimi můžete zapomenout na starosti se zavlažováním rostlin doma či na balkóně – jednoduše květináč myslí na vše za vás. A pokud chcete zalévání zahrady ještě zefektivnit, nainstalujte si i senzor půdní vlhkosti, který vám poskytne dokonalý přehled o tom, kolik vody zrovna rostliny potřebují.

Zalévání zahrady

Zahradní čerpadla jsou skvělou volbou pro zavlažování zahrady, odčerpávání či přečerpávání vody nebo provoz postřikovacích systémů. Rozlišujeme zahradní čerpadla povrchová či ponorná, oba typy jsou určeny k čerpání čisté až mírně znečištěné vody.

Jak zefektivnit zalévání zahrady?

Zavlažování se prostě v letních dnech nevyhneme. Máme pro vás pár tipů co dělat, abyste při zalévání dosáhli těch nejlepších výsledků:

Zalévejte méně často, ale vydatně – Voda se vsákne hlouběji do půdy, což vede k vytváření delších kořenů.

Šetřete vodu – Když budete půdu pravidelně kypřit motyčkou, voda se dostane snáz až ke kořenům a nebude se tak snadno vypařovat.

Nepoužívejte ledovou vodu – Kdybyste tak udělali, rostliny by mohly dostat teplotní šok. Proto je nejlepší nechat vodu odstát, nebo používat právě dešťovku.

Zamezte závlahovému stínu – Pokud máte vedle sebe umístěnou malou a velkou rostlinu, může docházet k tomu, že vyšší rostlina působí jako deštník, a k menší rostlině se tak voda vůbec nedostane. Aby k tomu nedošlo, je potřeba dodávat vodu přímo ke kořenům.

Vytvořte kolem rostliny val – Jednoduše nahrnete kolem záhonu hlínu, která vytvoří mělkou prohlubeň. Díky tomu nemá voda kam utéct a rostlina ji může postupně vsáknout.

Zalévání zahrady

Překvapilo vás, kolik věcí má vliv na správné zalévání zahrady? Vyzkoušejte výše zmíněné tipy a potěší vás krásně zelený trávník, rozkvetlé záhony a bohatá úroda.

Zalévání zahrady

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek