0 Kč
×

Poradíme vám – vánoční cukroví pro začátečníky

26.11.2022

Zařekli jste se, že letos konečně vyzkoušíte sami upéct nějaké dobré cukroví na vánoční stůl? Máte ale tak trochu obavy, protože jste se vždy dostali až k hotovému? Žádné strachy, se správnou přípravou to určitě zvládnete. Tak jdeme na to, uvidíte, že na sebe budete pyšní!

Vánoční cukroví

O čem se dočtete:

Dvakrát přemýšlej, jednou peč

Nebo dvakrát važ, jednou peč? Tak jak tak, přípravu vánočního cukroví je třeba dobře promyslet. Skvělé je, pokud si každý člen rodiny na talířku najde svůj oblíbený druh. Někdo dává přednost plněným indiánkům a někdo zase jednoduchému kouzlu slepovaného lineckého. Není nutné za každou cenu zaplnit komoru dvaceti druhy. Jděte na to chytře!

Vánoční cukroví

Domluvte se s mámou, tchyní, sestrou či kamarádkami a druhy cukroví si mezi sebou rozdělte. Pokud má vaše maminka takové pracny zkrátka už léta v oku a její recept je nepřekonatelný, zkuste vy něco jiného. O svátcích se určitě rádi několikrát potkáte, takže s sebou vezmete krabici na ochutnání. Na vašich stolech pak bude pestrý výběr. A pokud vás letos čeká premiéra, nemusíte se bát. Vyzkoušejte třeba nepečené raw cukroví. Je zdravější a troubu nebudete muset ani zapínat.


A jaké cukroví je vlastně v českých domácnostech nejoblíbenější? Mezi tradiční favority patří:

  1. zdobené perníčky
  2. linecké cukroví
  3. vanilkové rohlíčky
  4. vosí hnízda
  5. pracny
  6. marokánky
  7. plněné ořechy

Vánoční cukroví

Načasování je důležité

Tak, už jste rozhodnutí, na kterých dobrotách si pochutnáte? Teď je načase si jednotlivé druhy dobře rozplánovat. Perníčky vyžadují více času, naopak náplně třeba do oříšků připravujte až nakonec.

1. advent

  • Cukroví bez krémů a náplní: perníčky, zázvorky, vanilkové rohlíčky, pracny, kokosové cukroví, linecké, čajové pečivo

2. advent

  • Linecké, ořechy a plněné druhy

3. advent

  • Nepečené a krémové cukroví, máslové a pudinkové krémy, různé kuličky, vosí hnízda

Vánoční cukroví

Pomocníci do kuchyně

S přípravou vánočního cukroví vám mohou výrazně pomoci různí pomocníci do kuchyně. V první řadě se jen tak neobejdete bez pořádného kuchyňského robota.

Velkou oblibu získala v této kategorii značka Bosch s řadou MUM, léty ověřená ETA a další. Především si pohlídejte, aby měl robot dostatečný příkon (min. 700 W), uměl hníst a využíval planetární systém míchání, díky kterému se veškeré ingredience rovnoměrně smíchají a nebudou ulpívat na stěnách. Pokud máte rádi nádech retra, můžete si na pomoc vybrat stylový retro model.

Vánoční cukroví

Potřebujete s výběrem robota poradit? Mrkněte se do našeho článku Jak vybrat kuchyňského robota.

Tak, to hlavní už máte. Co dál bude potřeba?

Abyste neztráceli čas a energii při přípravě, určitě se bude hodit více pečicích plechů. Zkontrolujte také, jestli už není čas na jejich výměnu. Zatímco budete vytahovat první várku cukroví, druhá už bude nachystaná na plechu přímo do trouby. A pokud si nechcete zbytečně špinit kuchyňskou linku, pořiďte si silikonový vál na těsto.

Při samotné výrobě rohlíčků, pracen a dalšího cukroví by jistě přišla vhod také silikonová forma na konkrétní druh. Nemusíte tak pracně tvarovat každý kousek. Díky této formě uděláte najednou klidně 20 vanilkových rohlíčků. Myslete také na to, v čem hotové cukroví uskladníte. Vhod přijdou velké papírové krabice, ale také dózy a plastové krabičky.

Vánoční cukroví

TIP: S těstem na perníčky, ale i další dobroty vám může pomoci také domácí pekárna.

Rady a tipy pro dokonalé výsledky

  • Mouku před použitím prosejte přes jemné síto. Krásně se tak provzdušní a cukroví bude nadýchanější.
  • Linecké těsto slepujte marmeládou až tehdy, jakmile vychladne. Teplé kousky se snadněji zlomí.
  • Ozdoby sypejte na tekutou, nezatuhlou čokoládu, jinak vám na polevě nebude držet.
  • Těsto na perníčky nechte uležet v lednici alespoň dva dny.
  • Hotové perníčky vložte do krabice a přidejte k nim rozkrojené jablko, aby změkly. Uložte je na chladné, vlhké místo.
  • Všechny suroviny, které na cukroví využíváte, by při zpracovávání měly mít pokojovou teplotu (týká se např. i vajíček).
  • Připravujete čokoládovou polevu? Zapomeňte na mikrovlnku a nechte ji rozpustit ve vodní lázni.

Vánoční cukroví

  • Upečené cukroví nenechávejte chladnout na plechu! Protože je rozehřátý, kousky se na něm ještě „dodělávají“ a mohli byste je snadno spálit.
  • Používejte poctivé máslo, žádné rostlinné tuky ani náhražky. Na chuti to jde opravdu poznat.
  • Plněné cukroví skladujte v lednici nebo v místnosti s teplotou do 10 °C.
  • Zpracováváte těsto? Vždy nejprve smíchejte suché ingredience a až poté přidejte tekuté.

Jednoduchý recept na tartaletky s karamelem

Ingredience:

Těsto

300 g změklé máslové Hery

200 g cukru moučka

400 g hladké mouky

4 žloutky

špetka soli

Karamel

3 hrnky cukru krupice

200 g smetany ke šlehání

200 g másla

300 g pekanových ořechů

Vánoční cukroví

Postup:

Těsto na košíčky si připravte den předem. Všechny suroviny smíchejte v kuchyňském robotu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přisypat trochu mouky. Je těsto moc suché? Kápněte do něj trošku studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do chladničky.

Na druhý den těsto vmačkejte do připravených formiček na košíčky (využít můžete klidně také košíčky na muffiny). Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 10–15 minut. Jakmile košíčky zezlátnou, je hotovo.

Vánoční cukroví

Připravte si karamel. Do toho největšího hrnce dejte 1 hrnek cukru a pomalu rozpouštějte na střední teplotu. Až je cukr rozpuštěný a začne tmavnout, promíchejte karamel vařečkou. Přidejte druhý hrnek a opět pomalu rozpouštějte. Stejně spotřebujte i třetí hrnek cukru.

Hrnec sundejte z plotny a přidejte máslo. Promíchejte a vlijte smetanu. Vraťte na plotnu a na mírnou teplotu vařte, dokud se hrudky nerozpustí. Nasekané pekanové ořechy přidejte do karamelu, trošku si nechte na ozdobu košíčků.

 

Chci kuchyňského

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek