Pokud pravidelně bojujete s nedostatkem místa v chladničce, potraviny se v ní kazí a na některé zásoby dokonce i zapomenete, poradíme vám, jak chladničku uspořádat. Tentokrát přehledně a překvapivě jednoduše, aby v ní potraviny vydržely co nejdéle.
Lednice hraje důležitou roli v každé kuchyni. Nabízí místo, ve kterém můžeme skladovat potraviny různého druhu – od vajec, masa, masných výrobků, až po mléčné produkty, ovoce, zeleninu a hotová jídla či nápoje. To, co je ale v obchodě rozděleno do samostatných chladicích boxů s vhodnými podmínkami, se najednou setká v jedné chladničce. Není se tedy čemu divit, že se její objem velmi rychle vyplní až přeplní. Přehledné uspořádání chladničky má význam hned v několika rovinách.
Od lednice očekáváme, že udrží jídlo a potraviny co nejdéle čerstvé a pomůže prodloužit jejich trvanlivost. Neměla by se změnit struktura, chuť ani vůně chlazených potravin. V chladničce je proto teplota výrazně nižší, než je běžná pokojová teplota, což značně omezuje až zastavuje kažení a degradaci mnoha potravin.
Víte o tom, že i v chladničce jsou teplejší a chladnější místa? Teplota v chladničce totiž není ve všech místech stejná. Moderní chladničky mají vnitřní prostor rozčleněn do několika teplotních zón, nejčastěji do tří až pěti. Podíváte-li se na vnitřní rozdělení chladničky, standardně uvidíte horní polici, střední police, dolní polici, spodní zásuvky/boxy a odkládací prostor ve dveřích chladničky. A právě těmto částem přísluší mírně odlišné teploty, které vždy vyhovují jiné skupině potravin a jídel.
O jaké teploty se jedná a jaké potraviny v nich skladovat? To se dozvíte z následující tabulky:
Oddělení |
Teplota |
Potraviny a jedlá |
Horní police |
cca 8 °C |
hotová uvařená jídla, otevřená konzervovaná jídla, pomazánky, marmelády, džemy, neotevřené sýry |
Střední police |
cca 5 °C |
mléčné výrobky (jogurty, máslo, tvaroh, sýry), šunky, salámy, uzeniny, zákusky, pudingy, rostlinná másla, tofu, obložené chlebíčky, otevřené mléko |
Dolní police |
cca 2–3 °C |
čerstvé maso, některé masové výrobky, ryby, potraviny s krátkou dobou trvanlivosti |
Spodní zásuvky a boxy + speciální zóny |
cca 0–5 °C, navíc regulace vlhkosti |
ovoce a zelenina do samostatných boxů s teplotou okolo 3–5 °C, do speciální nulové zóny s teplotou okolo bodu mrazu patří čerstvé maso a ryby |
Dveře chladničky |
cca 8–10 °C |
ve vrchní a střední části dveří bývá vyhrazen prostor pro máslo, margaríny, majonézy, omáčky, dresingy, kečup a spodní část dveří poslouží pro nápoje – limonády, víno, pivo… |
Je sice pravda, že ve dveřích lednice jsou často přihrádky na vejce, ale kvůli velkým teplotním výkyvům to není nejlepší místo pro jejich skladování. Místo toho vejce uložte do horních polic uvnitř chladničky.
Existuje široká skupina potravin, které byste do chladničky neměli dávat, a přece se do ní poměrně často odkládají. Proč? V chladu paradoxně rychleji ztrácí chuť, vadnou, podléhají klíčení nebo se předčasně kazí. O jaké potraviny jde? To se dozvíte z našeho rádce co nepatří do ledničky?
Jak uspořádat lednici podle data spotřeby potravin? Ukládat potraviny do správné teplotní zóny je prvním krokem k vytvoření fungujícího systému. Druhým (a neméně důležitým) je pravidelná kontrola dat spotřeby. Při doplňování zásob do chladničky proto ukládejte starší potraviny dopředu a nová balení do zadní části. Pokud byste to neudělali, spotřebujete nové potraviny a zasunuté starší se mezitím zkazí. Vyplatí se tím řídit především u jogurtů, vajíček, sýrů, masných výrobků, ale i u zeleniny.
Pokud si domů donesete nakrájenou šunku, salám nebo sýry, vybalte je z původního obalu a umístěte je do čistých a suchých plastových/skleněných nádob. Ani vajíčka nenechávejte v původním papírovém kartonu. Může být zdrojem nebezpečné mikrobiální nákazy.
Skladování jídla v samostatných dózách na potraviny omezí šíření pachů, prodlouží jejich trvanlivost, zamezí vysychání potravin a umožní vám mít dokonalý přehled o zásobách v chladničce. Jsou prostě skvělým pomocníkem!
Je vaše chladnička vybavena boxy/zásuvkami na ovoce a zeleninu? Jedna je obvykle určena na ovoce (nižší vlhkost), druhá zase na zeleninu (vyšší vlhkost). I v rámci těchto prostorných boxů se je pokuste skladovat odděleně od sebe (zvláště saláty od kořenové zeleniny). Před uložením do chladničky zbavte plody poškozených listů a očistěte je od nadměrných nečistot. Do chladničky nikdy nevkládejte mokré ovoce ani zeleninu.
Maso si zaslouží větší pozornost. Vyhrazené místo má na spodní polici, kde je nejnižší teplota nebo ve speciální zásuvce s teplotou kolem nuly. Rychle podléhá kažení a může být rizikem i pro další obsah chladničky. Mějte proto maso v samostatných dózách na potraviny, oddělené od zbytku potravin.
Jak skladovat ryby v chladničce? Nejdůležitější je uchovat čerstvost ryb. Čerstvé ryby uskladněné na vrstvě ledu nebo v zóně s nulovou teplotou mohou vydržet dokonce až týden, jakmile jsou však vystaveny teplotě nad 6 °C (i při převozu z obchodu domů), dochází k rychlému množení bakterií. Pokud nemáte možnost vytvořit v lednici speciální podmínky pro čerstvou rybu, zkonzumujte ji nejpozději do 2 dnů.
Chladnička si svůj úkol plní na jedničku pouze tehdy, není-li nadměrně přeplněná. Chladný vzduch by měl proudit kolem každé potraviny či nádoby, jen tak ji může rovnoměrně a soustavně chladit. Sice jsou technologie cirkulace vzduchu v moderních lednicích již na vysoké úrovni, ale i přesto neztěžujte chladničce činnost přeplněnými policemi.
Při uspořádání chladničky myslete prakticky a ekonomicky. Nechlaďte zbytečně velké hrnce, ve kterých jsou pouze zbylé dvě porce nedělního oběda. Uvařené jídlo nechejte vychladnout a do chladničky jej odložte v menších miskách či hrncích.
Jak dlouho vydrží v lednici vývar, kuřecí maso, vejce či mateřské mléko? Uvedené doby skladování potravin v chladničce představují orientační hodnoty. Na trvanlivost má vliv několik faktorů, především nastavená teplota a vlhkost v chladničce, použitý obalový materiál, teplota při přesunu z obchodu domů či kvalita potraviny. Zejména u masa platí, že syrový stav neznamená jeho čerstvost. Proto před konzumací dejte také na své smysly – zejména čich, chuť a zrak.
Polévka |
2 až 3 dny, podle druhu |
Vývar |
3 dny |
Hřiby čerstvé |
2 až 3 dny – neumývat! |
Kapr syrový |
2 dny, při teplotě cca 0 °C 4 až 5 dní |
Losos syrový |
1 až 2 dny |
Guláš |
3 dny |
Vejce syrové |
3 až 5 týdnů |
Vejce uvařené natvrdo |
5–7 dní se skořápkou |
Bílky |
2 až 4 dny |
Mléko |
3 až 5 dní od otevření obalu |
Tvaroh |
2 až 3 dni od otevření obalu |
Máslo |
až 3 týdny |
Sýr tvrdý |
10 až 14 dní |
Sýr tavený |
4 až 5 dní po otevření |
Bílý jogurt |
3 dny od otevření víčka |
Mateřské mléko |
1 den (spotřebovat do 24 hodin) |
Kuřecí maso syrové |
1 až 2 dny |
Vepřové maso syrové |
3 až 4 dny |
Hovězí maso syrové |
3 až 5 dní |
Uvařené maso |
max. 3 dny |
Pečené maso |
3 až 5 dní |
Mleté maso syrové |
1 až 2 dny |
Marinované maso |
do 5 dní |
Klobása |
2 až 7 dní podle úpravy |
Tlačenka |
2 až 3 dny po nakrájení |
Šunka |
3 až 4 dny na plátky, do 6 dní vcelku |
Máte doma starší lednici a uvažujete o koupi nové? Inspirovat vás přichází krátký seznam oblíbených výrobců chladniček s inovativními technologiemi. V jejich portfoliu naleznete lednice vytvořené tak, aby uskladněné potraviny zůstaly co nejdéle čerstvé a zajistily efektivní chlazení v každé části. Z mnoha předností vybíráme několik, které se týkají uskladnění potravin. Ještě více jich naleznete v popisu vyhlédnutého modelu.
Lednice Samsung – Speciální box Optimal Fresh+ nabízí možnost rozdělení na dvě teplotní zóny a zásuvka Humidity Fresh+ má nastavitelnou úroveň vlhkosti. Důraz je kladen na rovnoměrné chlazení v každé části chladničky, maximalizaci vnitřního objemu a nejlepším modelům nechybí ani antibakteriální povrchová úprava stěn.
Lednice LG – Některé modely dostaly do výbavy zásuvku Fresh Balancer, která umožňuje nastavit optimální úroveň vlhkosti pro ovoce či zeleninu. Zásuvka Fresh Converter je zase jako stvořená pro skladování masa a ryb. Pokročilá technologie chlazení zajišťuje rychlejší obnovu teploty a nižší rozdíl teplot v chladničce.
Lednice Bosch – VitaFresh zásuvky udrží potraviny déle čerstvé díky regulaci vlhkosti. O dokonalé klima v chladničce se postará MultiAirflow systém zajišťující stálou cirkulaci chladného vzduchu.
Lednice ETA – Lákadlem některých chladniček ETA je užitečná multifunkční zóna, která poslouží na ovoce a zeleninu nebo jako Fresh zóna na čerstvé maso a ryby.
Lednice Gorenje – Se systémem MultiFlow 360° vytvářejí chladničky Gorenje ideální prostředí pro čerstvé potraviny. Zaujme vás také vysoce efektivní osvětlení, rychlé chlazení potravin a prostorná zásuvka CrispZone na ovoce a zeleninu. Kombinované chladničky disponují funkcí ConvertActiv, s jejíž pomocí se mrazicí část podle potřeby přemění na chladicí prostor nebo velkou ZeroZone.
Lednice Beko – Nové chladničky značky Beko dostaly do výbavy jedinečnou přihrádku HarvestFresh™, která spolehlivě zachová vitaminy v ovoci a zelenině díky střídání 3 barev světla a tmy.
Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si také článek Jak vybrat chladničku.