Připravit správně ugrilovaný steak či zeleninu není především s grily na dřevěné uhlí zrovna lehký úkol. Pokud takto připravované dobroty milujete a chcete si přípravu usnadnit, zvolte si šikovný elektrický gril, třeba právě Guzzanti GZ 350.
V krabici elektrického grilu Guzzanti GZ 350 najdete hned několik částí. Sestavit je dohromady je však snadné, v přibaleném návodu výrobce vše přehledně vysvětluje, takže budete mít s největší pravděpodobností do 5 minut hotovo.
Sestavený gril je vysoký tak akorát, abyste měli grilování pod palcem. Dokonce ani moc neváží, konkrétně 11 kg, takže jej zvládnete i přenést, a přitom zůstává stabilní. Grilovací desku tvoří dvě plochy – hladká a žebrovaná s výstupy, která je ideální pro přípravu steaků. Pod deskou se pak nachází odkapávací miska zachycující přebytečný tuk. Nechybí ani držák s termostatem a madla pro pohodlnou manipulaci. Ve vypouklém víku je umístěn teploměr, jež vás informuje o aktuální teplotě.
Konstrukci grilu doplňuje plastová odkládací plocha.
Doménou testovaného grilu je pochopitelně grilovací deska z masivní slitiny opatřená nepřilnavým granitovým povrchem, na které se odehrávají veškerá kouzla. Její rozměry jsou úctyhodné, měří 55 × 41 cm, takže vám celkem nabídne obří grilovací plochu přesahující 2 000 cm2.
Většina elektrických grilů je vybavena pouze žebrovanou deskou, o to víc nás potěšila variabilita grilu Guzzanti GZ 350. A jak jsme ji konkrétně využívali?
Na hladké části se připravovaly sýry, doporučit můžeme třeba tolik oblíbený hermelín, oštěpok či balkán. Fantazii se ale meze nekladou, proto zde můžete ukuchtit i volské oko, grilovaný ananas nebo na minutku prohřát bagety s olejem a např. provensálskými bylinkami.
Jaké dobroty patří na žebrovanou část? Té jsme dali na starost grilovanou zeleninu a uzeniny (párky, klobásky). Vyzkoušet určitě můžete také tresku, plněného pstruha nebo kapra. Pokud budete na grilu Guzzanti chystat lahodné a šťavnaté steaky, doporučujeme je přesunout do středu desky, aby mohl přebytečný tuk přímo odtékat do odkapávací misky.
Zajímá vás, jak celá příprava probíhala? Potom, co jsme nachystali suroviny, jsme grilovací desku potřeli trochou rostlinného oleje. Dalším krokem bylo zvolení teploty na termostatu. Tady už nastal drobný zádrhel. Teplota na termostatu je totiž značena rozmezím 1–10, zatímco teploměr na víku (pokud jej používáte) vám šipkou ukáže pouze na Warm, Hot, nebo Roast. Proto jsme zvolili zlatou střední cestu, abychom suroviny ugrilovali rovnoměrně a zároveň se nemuseli obávat spálení.
Je tedy možné, že volba teploty bude zpočátku trochu rozpačitá, než zjistíte, který stupeň vám vyhovuje. Myslete také na to, že chvilku trvá, než se grilovací deska adaptuje na změnu teplot, přece jen jde o elektrický gril. Mimochodem, jakmile kontrolka teploty zhasne, znamená to, že je přístroj již předehřátý.
Zahradní barbecue gril se chlubí opravdu vysokým příkonem 2 400 W. Ten zajistí nejen rychlé předehřátí, ale také se postará o to, abyste nemuseli celé hodiny mlsně obcházet stůl. Vzhledem k tomu, že jsme potřebovali co nejrychleji obsloužit celou redakci, zaplnili jsme surovinami celý grilovací rošt. A musíme spokojeně konstatovat, že na jídlo nikdo z nás dlouho nečekal a navíc to byla vážně dobrota.
Prakticky se osvědčila jak odkládací plocha, která vám umožní mít důležité věci při ruce, tak odkapávací miska. Uvítali bychom však delší přívodní kabel.
Pokud máte opravdu naspěch nebo jste se rozhodli ugrilovat rovnou celé kuře, můžete využít přibalené víko se zabudovaným teploměrem. Jen si dejte pozor, poklop nemá žádný otvor, takže se v něm sráží poměrně velké množství páry. Tak se hlavně nespalte, ať vás pak někdo nemusí těmi grilovanými lahůdkami krmit. :-)
Pro rychlejší přípravu oceníte vypouklé víko, díky němuž rychle ugrilujete dokonce i celé kuře.
Jaké výhody v sobě ještě gril Guzzanti GZ 350 ukrývá? Díky snadno odnímatelnému stojanu z něj vmžiku uděláte stolní gril! Pak budete moci grilovat třeba uprostřed zimy přímo ve vaší kuchyni.
Grilovací desku ani odkapávací misku bohužel dle slov výrobce nemůžete svěřit myčce nádobí. Na druhou stranu by vám ve spotřebiči zabraly opravdu hodně místa a umýt tyto dvě části ručně je díky nepřilnavému roštu otázkou chvilky – stačí vám horká voda a prostředek na mytí nádobí. Čištění navíc usnadní drážky na odtok vody. Jen počítejte s tím, že gril už nejspíš tak úplně nevypucujete a trochu na něm půjde dobře odvedená práce znát.
Stojanový elektrický gril jménem Guzzanti GZ 350 můžete hravě využívat na zahradě, terase i balkonu. Díky vysokému příkonu je nejen rychle zahřátý na požadovanou teplotu, ale zároveň vám bleskově ugriluje vše, na co si vzpomenete. Kromě obří a variabilní grilovací plochy určitě oceníte také možnost jej využít jako stolní gril. Praktická je rovněž odkládací plocha. Jediné body dolů tak musíme strhnout za chybějící stupně v teploměru a otvor pro výstup páry.
Klady (+): | Zápory (–): |
+ velká a variabilní grilovací plocha | – zpracování teploměru |
+ nepřilnavý povrch | – chybějící otvor pro výstup páry |
+ rychlý ohřev | |
+ praktická odkládací plocha | |
+ možnost využití jako stolní gril |