Také milujete čerstvý, ještě teplý chleba s křupavou kůrkou? Pokud ano, dopřejte si rovnou ten domácí, a to kdykoli a téměř bez práce. Stačí mít doma pár základních surovin a šikovného pomocníka v podobě domácí pekárny, třeba zrovna té od Guzzanti! Pojďme se tedy společně podívat na její schopnosti, vlastnosti a přednosti.
O čem se dočtete:
Poměrně objemná krabice (35,5 x 44 x 29 cm), s pekárnou uvnitř, působila na první pohled těžkým dojmem. Vzápětí nás tedy překvapilo, že se dala bez jakékoli větší námahy kamkoli přenést. Samotná pekárna váží 6,6 kg a celé balení má 7,5 kg. Jestli je to moc, nebo málo posuďte sami.
Ale teď už k věci. V krabici se kromě samotné pekárny Guzzanti GZ 636 nacházela ještě odměrka o obsahu 240 ml (1 šálek). Dále odměrka zastupující lžíci, z jedné strany čajovou (TSP) a z druhé strany polévkovou lžíci (TBSP). Na označení v závorce se při odvažování surovin zaměřte, snadno se můžou poplést, víme o tom své. Dále v balení najdete samozřejmě metličky, které jsou vyjímatelnou součástí pekárny a hák, jenž se vám bude hodit k co nejšetrnějšímu vyjmutí metliček z upečeného chleba. Zkoušeli jsme to i bez háku a o to víc jsme ho potom ocenili.
Uvnitř nechybí samozřejmě ani návod. Bez toho bychom se neobešli, už i proto, že to bylo naše první setkání s domácí pekárnou jako takovou.
Návod je celkem obsáhlý, a kromě české části je k dispozici i v dalších 6 jazycích. Dalo by se říct, že pro jedince libující si v pročítání návodů, je jako stvořený. Pro ty, kteří by ho náhodou ztratili máme i jeho elektronickou podobu zde. Nicméně hned v úvodu je doporučeno si návod pečlivě pročíst, tak si jej pojďte prolouskat s námi, ať se můžeme dát do pečení.
Jako první se zde dočtete o Důležitých bezpečnostních pokynech. Následuje samotný Provoz spotřebiče, kde jste prostřednictvím obrázku seznámeni s jednotlivými částmi a s ovládacím panelem pekárny. K těm se ještě vrátíme.
Dále se dozvíte například o doporučené teplotě prostředí v místnosti pro použití pekárny (15–34 °C), jak funguje paměť pekárny nebo o varovných zobrazeních, se kterými se můžete při používání pekárny setkat a jak postupovat, pokud se objeví. Následují podrobné Provozní pokyny, čištění a údržba.
Dostáváme se k Popisu ingrediencí. V této části jsme se dozvěděli, jaký typ mouky je vhodný pro konkrétní pečení a také o dalších surovinách, proč jsou důležité, jak je správně používat atd. Následuje upozornění o tom, že měřit je třeba opravdu přesně a v uvedeném pořadí. Potom zjišťujeme, jak správně používat příslušenství k pekárně.
Na straně 14 a 15 jsme byli poučeni v přehledné tabulce o problémech, které mohou nastat, jejich příčinách, a především jak je vyřešit. A konečně se dostáváme k receptům! Na závěr samozřejmě nechybí ani Záruční podmínky a informace, jak správně zlikvidovat elektronické zařízení, ale to asi nemusíme rozvádět.
Jak je výše zmíněno pekárna Guzzanti GZ 636 není žádné „tintítko“. Předem zvažte, kam si ji v kuchyni umístíte, abyste ji měli neustále po ruce a mohli používat na denní bázi. Co se bílo stříbrného designu pekárny týče, je moderní, čistý i jednoduchý, a tak snadno zapadne do každé kuchyně. Na víku pekárny je pro přehlednost vypsáno všech 15 programů, což se hodí.
Pojďme se podívat na funkce. Pekárna Guzzanti GZ 636 je vybavena přehledným podsvíceným LCD displejem a celkem 6 ovládacími tlačítky:
Formu na chleba si nejdřív vytáhněte ven z pekárny, manipulace je tak pohodlnější a kdybyste se náhodou s nějakou surovinou netrefili do formy, tak si aspoň nezašpiníte celý spotřebič. Recepty jsou hezky přehledně sepsány v tabulkách, kde jdou suroviny seřazeny postupně podle pořadí, ve kterém se mají přidávat. Množství přísad je dáno v jednotlivých sloupcích na základě požadované váhy bochníku, my pro začátek pekli nejmenší, tedy 1 000g bochník.
Můžete si upéct chleba různého typu, od základního přes francouzský po celozrnný či bezlepkový. Pokud byste měli naspěch v nabídce naleznete i rychlý chléb. S domácí pekárnou Guzzanti GZ 636 ale snadno upečete také lahodný koláč, zaděláte těsto na těstoviny a vyrobíte si dokonce i domácí jogurt či džem. Takže pokud nemáte v oblibě spotřebiče, které jsou určeny jen pro jeden účel, tak tohle rozhodně není případ pekárny Guzzanti GZ 636! Spoustu receptů samozřejmě najdete i na internetu, takže možností je víc než dost.
Suroviny jsou sepsány podle pořadí, v jakém je třeba je přidávat, takže stačí odměřit a šup tam s nimi. Nezapomeňte věnovat pozornost také poznámkám ve sloupci úplně napravo.
Jakmile máte všechny suroviny ve formě je čas ji vrátit do pekárny. Tato část pro nás byla zpočátku celkem problematická, forma šla hůře nasadit, a dokonce několikrát vypadla při míchání těsta. Naštěstí jsme při dalším použití našli potřebný grif a také je třeba zapojit trochu více síly, od té chvíle už bylo vše v pořádku. Takže se určitě nenechte odradit případným počátečním nezdarem, chce to jen cvik.
Forma se surovinami je tedy uvnitř, nyní nastal čas pekárnu zavřít a nastavit program dle zvoleného receptu. V tomto kroku si můžete nastavit i požadovanou barvu chleba, váhu, či odložený start, pokud chcete, aby na vás čekal čerstvý bochník třeba až ráno.
Nejdříve probíhá míchání (KNEAD 1), následuje kynutí těsta (RISE 1), poté se těsto znovu promíchá (KNEAD 2), znovu kyne (RISE 2, RISE 3) a nastává čas pečení (BAKE). Poslední fází je udržování chleba v teple (KEEP WARM). U většiny programů vás pekárna Guzzanti GZ6 zapípáním informuje, že je vhodná chvíle do těsta přidat cokoli chcete (např. semínka, oříšky, cibulku, sušená rajčata atd.). V daný moment tedy můžete pekárnu otevřít, jindy se to nedoporučuje.
Jako úplně první recept jsme si vybrali Základní chléb (Basic bread), tedy číslo 1 z receptů, které jsou k domácí pekárně Guzzanti GZ 636. Zvolili jsme si nejmenší velikost, tedy 1 000 g a barvu medium. Výsledek nebyl špatný, ale musíme se přiznat, že tuto variantu už asi nezvolíme. V receptu je totiž zahrnuto sušené mléko, po kterém byl chléb nezvykle nasládlý, což nám popravdě úplně nevyhovovalo. Zkrátka je dobré vyzkoušet třeba i více receptů a najít si své favority.
Spousta receptů je k dispozici na internetu a my jsme dostali chuť na něco sladkého. Naše volba padla na perník. Veškeré suroviny jsme přidali do formy v pořadí uvedeném v receptu. Formu jsme vrátili do pekárny a nastavili program koláč (č. 8) a nechali ať se dějí zázraky. Nadýchaná buchta byla na světe už za hodinu a půl. U receptů, kde se místo droždí používá kypřící prášek je čas pochopitelně zkrácený o dobu kynutí, takže je to rychlovka.
TIP: Co se chleba týče, nejvíce se nám osvědčily kupované směsi, které obsahují všechny potřebné suroviny včetně sušeného droždí, takže nemusíte nic odměřovat a přidáte už jen vodu (přesné množství najdete vždy na obalu). Je to rychlovka. My jsme vyzkoušeli slunečnicový, celozrnný či dýňový. Mňam!
Pekárna Guzzanti GZ 636 splnila naše nemalá očekávání téměř do puntíku. Stačí mít doma pár základních surovin a jen s minimem úsilí si kdykoli vykouzlíte čerstvý voňavý chléb, který navíc vydrží výrazně déle než ten kupovaný. Pokud je pečivo nedílnou součástí vašeho jídelníčku, potom si na tento komfort rychle zvyknete, stejně jako my.
Domácí pekárna od Guzzanti se stane nepostradatelným pomocníkem také například pro „bezlepkáře“. Jak již bylo zmíněno, jedinou drobnou výtku máme k trochu obtížnějšímu nasazování pečící formy do pekárny, ale klady vedou na plné čáře.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ upozornění pro přidání surovin | - nádoba se dovnitř hůře nasazuje |
+ odložený start až o 15 hodin | |
+ udržení teploty po dobu 60 minut | |
+ pamatuje si nastavení v případě výpadku proudu | |
+ 15 programů |