Ačkoliv se to nezdá, výběr správné pánve může zásadně ovlivnit vaše kulinářské zážitky. Na trhu existuje široká škála pánví s různými materiály, povrchovými úpravami a dalšími specifikacemi. Jak tedy vybrat tu správnou pánev přesně podle vašich potřeb? S orientací ve světě pánví vám pomůžeme na následujících řádcích.

O čem se dočtete:
Výběr pánve dle ohřevu
Typy pánví dle použití
Materiál pánve
Velikost pánve
Ostatní parametry
Prvním krokem při výběru pánve je uvědomit si, na jakém typu sporáku budete pánev používat. Máte doma indukci, plyn či sklokeramickou desku? Chcete současně využívat pánev také v troubě? Ne každou pánev můžete využít stejným způsobem, takže jak správně vybrat pánev podle ohřevu?
Indukční sporák – vyžaduje speciální pánve s magnetickým dnem. Nerezové, litinové nebo některé titanové pánve jsou ideální volbou.
Plynový sporák – je univerzální, zde využijete všechny typy pánví. Nicméně, některé povrchy, například tenčí teflonové pánve, se zde mohou rychleji opotřebovat.

Sklokeramická deska – také funguje téměř se všemi pánvemi, ale doporučují se modely s dokonale rovným dnem, protože zajistí dobrý kontakt s varnou plochou. Tím se postaráte o podstatnou úsporu energie.
Trouba – pokud chcete pánev používat i v troubě, volte modely s odnímatelnou rukojetí nebo celokovové pánve bez plastových komponent. Některé pánve jsou přímo navrženy tak, aby odolávaly vysokým teplotám a mohly se používat také v troubě.
Přestože se může jevit, že pánev je poměrně univerzální kus nádobí, je při výběru vhodné také zvolit, co na ní budete připravovat nejčastěji. Ne každou pánev totiž využijete na vše a na některé pokrmy je lépe využít pánev speciální.
WOK pánve: v případě přípravy jídel z asijské kuchyně se bez speciální WOK pánve nejspíš neobejdete. Jde o hluboké pánve, jejichž historie sahá až do období dynastií v Číně. Tyto pánve jsou určeny pro rychlé smažení a restování při vysoké teplotě, což je pro asijskou kuchyni typické.

Univerzální pánve: Ideální pro každodenní vaření, jsou velmi všestranné a vhodné jak na smažení, restování nebo dušení. Nízké pánve využijete při opékání masa nebo přípravě vajíček, kdežto naproti tomu hluboké pánve se zase hodí spíš na smažení nebo přípravu pokrmů z většího množství surovin.
Grilovací pánve: Tyto pánve jsou opravdu určeny pouze k jednomu účelu. Jsou opatřeny specifickými drážkami, které mají stejnou funkci jako grilovací mřížka. Slouží k tomu, aby se maso nepřipékalo k povrchu a umožňují lepší odtok přebytečného tuku.

Palačinkové pánve: Poznáte je podle plochého povrchu a nízkých okrajů, což usnadňuje otáčení palačinek nebo lívanců.
Pánev na lívance – pokud zrovna palačinkám neholdujete a vystačíte si jenom s lívanci, pak je možné zvolit speciální model pánve s několika menšími kruhovými otvory, který je určen přímo pro přípravu lívanců. Na takovém bude příprava lívanců hračkou.

Když už máte jasno v tom, jakou pánev a na jaký povrch ji potřebujete, přijde na řadu další kritérium, kterým je materiál. Při výběru materiálu je potřeba vzít potaz hned několik faktorů: některé materiály mohou mít omezenou odolnost vůči vysokým teplotám, na některé náchylnější povrchy je potřeba speciální náčiní a v neposlední řadě je třeba vzít v potaz i zdravotní hledisko.
Poškozený povrch pánve totiž může uvolňovat potenciálně zdraví škodlivé látky.

Titanová, nerezová nebo keramická pánev?
Každý materiál má svá specifika, která je potřeba při výběru zvážit.
Litinová pánev: Je vynikající pro dlouhé vaření a smažení nebo pečení v troubě. Dobře udržuje teplo, a i když je těžká, je velmi odolná a zpravidla mívá také velmi dlouhou životnost.
Teflonová pánev: Má nepřilnavý povrch, ale vyžaduje jemné zacházení a citlivá na vysoké teploty. Při použití při vysokých teplotách nad 360°C nebo mechanickém poškození se mohou uvolňovat toxické, zdraví nebezpečné látky. Při používání teflonových pánví je třeba udržovat nižší teploty, vyvarovat se používání kovových nástrojů a při jakémkoliv poškození povrchu pánev vyměnit.
Keramická pánev: Nabízí zdravější alternativu k teflonu, má nepřilnavý povrch a je snadná na údržbu, ale vyžaduje opatrnější zacházení. Je vhodná pro zdravé vaření s minimem tuku.
Nerezová pánev: Elegantní, odolná vůči poškrábání, ideální na restování a smažení při vyšších teplotách.
Titanová pánev: Lehká, velmi odolná proti oděru s dlouhou životností. Nenáročná na údržbu a snese se i s myčkou.

Výběr správné velikosti závisí na počtu strávníků a typu pokrmů:
Do 20 cm: Ideální pro přípravu jedné porce nebo přílohy, například vajíček nebo lívanců.
20-25 cm: Standardní velikost pro 2-3 porce, snadno na ní připravíte omeletu nebo steak.
25-30 cm: Vhodné pro rodinné vaření na přípravu dokonalých večeří nebo víkendových obědů.
Nad 30 cm: Pokud pravidelně připravujete pohoštění také pro přátele nebo hledáte pánev pro profesionální použit, sáhněte po největší velikosti.
Možná už máte jasno, která ta pánev bude pro vaši domácnost ta pravá. Zkuste však ještě vzít v úvahu následující parametry:
Indikátor teploty – Také zkoušíte rozehřátí pánve kapkou vody? S pánví s indikátorem teploty je tento test už minulostí. Pánve s vestavěným indikátorem signalizují dosažení optimální teploty i bez prskání.

Mytí v myčce – Ne všechny pánve jsou vhodné do myčky a jejím použitím tak podstatně zkracujeme jejich životnost. Před nákupem pánve se tedy ujistěte, jak pánev bezpečně mýt.
Odnímatelná rukojeť – Usnadní skladování pánve nebo použití v troubě.

Pánev s poklicí – Poklice je nepostradatelná, pokud máte v úmyslu pánev používat také na dušení nebo pomalé vaření. Vhodný rozměr dle velikosti vybrané pánve je samozřejmostí.

Související články:
Jak vybrat sporák, troubu nebo varnou desku?
Jak (vy)čistit plynový sporák?
Jak vyčistit sklokeramickou varnou desku?
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?