0 Kč
×

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

16.05.2024

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času také připáleniny. Jak vyčistit indukční desku šetrně a s výborným výsledkem? Od připálenin či odolnějších skvrn? Prohlédněte si následující užitečné tipy a ulehčete si jednu z opakovaných domácích prací.

Jak vy(čistit) indukční varnou desku

Základem je pravidelná péče

O indukčních varných deskách se říká, že se ze všech varných ploch špiní nejméně. Proč to tak je?

Na plynové varné desce dochází k zachycování nečistot na kovové mřížce i vystouplých hořácích. Ve sklokeramické varné desce se ukrývá několik spirál, ze kterých se šíří teplo do hrnců a částečně i do jejich okolí. To znamená, že plocha v okolí hrnců je podstatně teplejší a náchylnější na připáleniny.

Jak vy(čistit) indukční varnou desku

Indukční varná deska funguje na principu indukčního ohřevu a elektromagnetických vln. Zahřívá pouze dno nádoby. Tepelné ztráty do okolí jsou výrazně nižší a ani varná deska okolo hrnce není na dotyk horká. To všechno dává dobrý předpoklad na podstatně jednodušší údržbu. Vyvřelé mléko nebo polévka však mohou zatéct i pod hranu hrnce. Imunní nebude ani vůči olejovým stříkancům z pánvice při smažení.

Čištění indukční varné desky je proto ideální vykonávat po každém vaření – vždy však čistěte pouze vychladnutou indukční desku. Na průběžnou údržbu postačí teplá voda, pěnivý saponát a houbička z mikrovlákna na doleštění.

Prohlédněte si také: Jak vybrat varnou desku? Porovnání, výhody a nevýhody

Čištění indukční varné desky octem

Intenzivní vaření může na indukční desce zanechat výraznější skvrny a připáleniny. Nezoufejte, nic není ztracené. Jednou z prvních možností, jak indukční desku čistit, je použití octu, které osloví i příznivce ekologického přístupu k domácím pracím. Ocet aplikujte pomocí houbičky nebo rozprašovačem a nechte aspoň 10–15 minut působit. Odolné nečistoty se poddají a zlehka je setřete. Podobný efekt bude mít také šťáva z citronu, která navíc varnou zónu krásně provoní.

Jak vy(čistit) indukční varnou desku

Čištění indukční varné desky s šikovnými pomocníky

Slyšeli jste už o škrabce na indukční a sklokeramickou desku? Šikovná pomůcka, která nezabere v kuchyňské zásuvce víc místa než škrabka na brambory, má ostrou čepel a speciálně navržený tvar tak, aby bezpečně a bez rizika poškrábání uvolnila připáleniny z hladké plochy.

Jak vy(čistit) indukční varnou desku

Další možností, jak mít lesk a čistotu indukční varné desky pod kontrolou, je použití ručního parního čističe, který silou horké páry rozbije mastnotu a uvolní připáleniny. Na závěr indukční desku precizně vyleštěte, aby nevznikly stopy po vodě.

Jak vy(čistit) indukční varnou desku

Sázkou na jistotu je též kvalitní přípravek na čištění indukční desky. Vybírejte takový, který zvládne uvolnit a rozpustit nečistoty, příjemně voní, navrací lesk a vytváří na povrchu ochranný film.

Při čištění indukční varné desky nepřehlédněte okraje. V nich se nepatrně hromadí mastnota, která se postupně roznáší také na plochu. Spáry nejlépe vyčistíte párátkem. Pokud jsou spáry hlubší, obalte párátko vlhčenou utěrkou.

Přečtěte si též: Vaření na indukci – výhody, které vás přesvědčí

Pozor na mechanické poškození

Jsou elegantní, zaujmou minimalistickým designem, a dokonce jsou i energeticky úsporné. Není divu, že právě indukční varné desky zaujaly v moderních kuchyních stabilní místo. Při správné péči dokážou spolehlivě sloužit dlouhé roky a neztrácet z pověstného „šarmu“. Kromě pravidelného čištění indukční desky myslete také na kroky, které ji ochrání před brzkým poškozením.

Jak vy(čistit) indukční varnou desku

Škrábance na indukční desce jsou jasným znamením, že se s hladkou plochou zacházelo neopatrně. Na co si dávat pozor? Sklokeramickou ani indukční varnou desku nikdy nečistěte abrazivními čisticími přípravky. Obsahují drobné částečky, které sice dokážou rozrušit odolné připáleniny, ale jejich použití není vhodné na všechny povrchy. Na hladké varné desce mohou zpočátku zanechat mikroskopické škrábance, časem se však stanou ještě viditelnějšími. Vyhněte se obloukem třeba i škrábání nečistot nožem nebo drátěnkou.

Náš tip – Dbejte na to, co na indukční varnou desku pokládáte. Nejde o dočasný stojan na plechy či pánvice. Používejte ji jen určeným způsobem – tedy při vaření. Dno každého hrnce zkontrolujte a očistěte, aby na něm nebyly drsné zbytky připálenin nebo jiné nalepené nečistoty.

***

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek