Co by to bylo za Vánoce, kdybyste na svátečním stole neměli kromě několika druhů cukroví také nějaký ten vánoční likér nejlépe domácí výroby. Není na ní nic složitého a na výsledku si pochutnáte nejen vy, ale také vaše návštěvy. Spolu s LG jsme sepsali několik receptů pro inspiraci.
Takzvaný „vaječňák“ je snad „povinnou výbavou“ každých Vánoc. Předpokládáme, že milovníci tohoto likéru na něj mají vlastní recept, ale co pro jednou udělat změnu a zkusit něco jiného? Na 1,3 litru si přichystejte:
100 g cukru moučka
1 klasický vanilkový cukr
5 žloutků
600 g tradičního Salka
200 g zahuštěného plnotučného neslazeného mléka Tatra
½ litru Božkov rumu originál
Žloutky s vanilkovým cukrem, Salkem a cukrem moučka vyšlehejte do husté směsi a posléze přidejte neslazené mléko Tatra. Nějakou chvíli směs šlehejte a potom po částech přilévejte rum. Stačí už jen krátce promíchat a je hotovo. Nachystejte si čisté (nejlépe vroucí vodou vymyté) lahve a hotový vaječný likér do nich přelejte. Skladujte ho v ledničce a spotřebujte do 2 až 3 měsíců.
Inspirováno receptem z blogu Moje barevná kuchyně.
LG TIP: Netrapte se tím, že se vám lahve s likéry všemožných chutí nevejdou do polic v ledničce. Jednoduché řešení této svízelné situace nabízejí ledničky LG. U vybraných modelů totiž najdete sklopnou polici, která vám umožní skladovat objemnější a vyšší nádoby. V prvním kroku lze polici zasunout, ve druhém pak zcela zaklopit.
Vaše pravidelná kávová siesta dostane o Vánocích zcela jiný rozměr. Můžete ji totiž doplnit o ochutnávku vánočního cukroví a tradiční šálek kávy nahradit něčím jiným – skleničkou kávového likéru. Co vy na to? Jestli se vám nápad líbí, připravte si:
350 g slazeného Salka
120 ml rumu
20 g vanilkového cukru
6 vrchovatých lžiček instantní kávy, kterou rozpusťte ve 30 ml horké vody
200 ml smetany ke šlehání
Nachystejte si hrnec, do kterého dejte Salko, smetanu a vanilkový cukr. Směs zahřívejte na mírném plamenu do doby, než se vám podaří Salko se smetanou dohladka vymíchat. Pak přidejte kávu, směs opět promíchejte, sundejte z plotny a nechte zchladnout. Do vychladlé směsi přilejte rum a důkladně promíchejte. Připravte si předem umyté a vyschlé lahve či sklenice a likér do nich přelejte. Opět doporučujeme skladovat v lednici a před každým nalitím likér důkladně protřepat.
Inspirováno receptem z Tchibo blog.
Výroba tohoto likéru se vám vyplatí nejen o vánočních svátcích. Při pravidelném užívání se totiž promění ve významného pomocníka v boji proti nachlazení. Stačí si každý den dát jednu malou skleničku – a začít s tím můžete třeba o Vánocích! Na přípravu „zázvorovice“ budete potřebovat:
0,5 litru vodky nebo slivovice
125 g nastrouhaného zázvoru
6 polévkových lžic medu
1 citron
Citron zbavte kůry a nakrájejte ho na kolečka. Nachystejte si předem vymyté sklenice a vložte do nich kolečka citronu spolu s nastrouhaným zázvorem a medem. Přilejte vodku (nebo slivovici) a nechte zhruba 4 dny uležet v ledničce. Během této doby nezapomeňte likér občas promíchat. Nakonec ho sceďte a užívejte nejlépe denně jako prevenci proti nachlazení.
Inspirováno rodinným receptem.
LG TIP: Jako stvořený je pro skladování domácích likérů také prémiový držák původem na víno, který najdete u vybraných modelů ledniček LG. Pohodlně do něj lze umístit až 4, nebo 5 lahví.
Dobrý vánoční punč nemusí být nutně s alkoholem. Pokud máte děti nebo se některý z členů vaší domácnosti řadí mezi abstinenty, určitě nepohrdnete receptem na nealkoholickou variantu punče. Na 2,5 litru budete potřebovat:
4 ks sáčkového čaje
1 ks pomeranče
1 ks červeného jablka
500 ml ovocného džusu (nejlépe hroznového)
1 čajovou lžičku rozinek
5 ks hřebíčku
1 ks skořice
2 ks badyánu
2 plné lžíce hnědého cukru
med a citronovou šťávu (na dochucení)
Ovoce umyjte a nakrájejte na tenké kousky, nebo kolečka. U jablka doporučujeme neloupat slupku, dodá totiž punči krásnou červenou barvu. Připravte si hrnec, nalejte do něj džus a přiveďte ho k varu. Poté přidejte sáčky s čajem a přilejte dva litry vroucí vody, nejlépe přímo z rychlovarné konvice. Dejte si pozor na to, abyste tekutinu udržovali horkou, ovšem ne vroucí.
Přidejte nakrájené ovoce, koření, rozinky a cukr. Punč vařte několik minut na mírném plamenu, je důležité, aby nezačal vřít. Až ovoce lehce změkne, sundejte hrnec ze sporáku a nechte punč trochu zchladnout. Pak už jen vytáhněte přebytečné koření a punč podle své chuti dolaďte medem a citronovou šťávou.
Inspirováno receptem z blogu Apetit Online.
A dokonce ji kvůli tomu nemusíte zbytečně otevírat. Pro kontrolu, kolik lahví domácího likéru máte ještě k dispozici, stačí jen dvakrát zaklepat! Přemýšlíte, jak to funguje? Jednoduše! Vybrané modely amerických ledniček LG dostaly do výbavy elegantní panel ze zrcadlového skla, který se po dvou rychlých zaklepáních rozsvítí. Vy tak bezpečně víte, co všechno máte v ledničce, aniž byste ji otvírali a plýtvali tak chladným vzduchem.
Vánoce budou dobré, když na vás v lednici budou čekat zásoby domácích likérů.