Vánoční svátky se pomalu, ale jistě blíží, a proto je nejvyšší čas pustit se do přípravy cukroví. Nicméně zkuste letos na chvíli zapomenout na troubu a vyzkoušejte nepečené cukroví! Jeho příprava je veskrze snadná a rychlá, takže si s ní poradí i začátečníci. Spolu s LG vám přinášíme několik receptů pro inspiraci.
Na vánočním stole by cukroví rozhodně nemělo chybět. Pokud máte letos chuť trochu experimentovat, a kromě tradičního pečeného cukroví chcete zkusit také něco s nadsázkou řečeno netradičního, jste na dobré adrese. Připravili jsme si totiž pro vás pár receptů na snadné, rychlé, výborné, a hlavně nepečené cukroví. Tak směle do toho!
Nepečená vosí hnízda
Na úvod pro vás máme jednu klasiku. Kdo by neznal výborná vosí hnízda! Už se vám sbíhají sliny? Tak už si pomalu chystejte tyto suroviny:
Těsto
• 160 g mletých dětských piškotů
• 160 g moučkového cukru
• 1 lžíci holandského kakaa
• 60 g změklého tuku
• 1 ks vejce
• 5 lžic rumu
Krém
• 80 g másla
• 1 ks žloutku
• 1 balení vanilkového cukru
• 1 lžíci rumu
Z příslušných ingrediencí vypracujte těsto a natlačte ho do formičky na vosí hnízda, kterou si ještě před tím vysypte moučkovým cukrem. Připravte si vařečku a obráceným koncem vytlačte do hnízda důlek na krém. Poté úly z formičky vyklopte, dejte například na tác a nechte je přes noc zatuhnout v ledničce. Na druhý den je naplňte krémem, přiklopte piškotem a je hotovo. Doporučujeme vosí hnízda skladovat v chladu a temnu, tj. nejlépe v ledničce. Mimochodem, jsou to pro vás vosí hnízda, nebo včelí úly?
LG TIP: Jestli se vám dózy s cukrovím trochu nakupily a nevydají se vám do polic v ledničce, nezoufejte. Řešení nabízejí vybrané modely chladniček LG, které jsou vybaveny sklopnou policí. Ta umožňuje skladování nejen objemnějších nebo vyšších nádob, ale třeba také krabic s cukrovím. Sklopnou polici totiž v prvním kroku můžete zasunout, ve druhém pak zcela zaklopit.
Nepečená kávová zrna
Teď tu máme něco pro milovníky kávy. Nicméně si troufáme říct, že nepečená kávová zrna zachutnají i těm, kteří kávě až tolik neholdují. Co si na výrobu 30 porcí této dobroty připravit?
• 240 g piškotových drobků
• 50 g mletých ořechů
• 2 polévkové lžíce kakaa
• 2 polévkové lžíce instantní kávy
• 140 g rozpuštěného másla
• 1 polévkovou lžíci likéru
• podle potřeby pak tmavou čokoládu na polevu
Mleté piškoty smíchejte s cukrem, mletými ořechy, kávou a kakaem. Posléze přilejte rozpuštěné máslo, likér a ze vzniklé hmoty vypracuje těsto, které následně dejte do ledničky odležet na minimálně 15 minut. Po uplynutí času ztuhlé těsto z ledničky vyndejte a rozdělte ho na přibližně stejné kousky. Z nich pak vyválejte kávová zrna, uprostřed každého udělejte jídelním nožem rýhu, namočte ho do rozpuštěné čokolády a nechte zatuhnout. Pak už kávová zrna zvesela servírujte na vánoční stůl.
Cukroví líné hospodyňky
Dobrotu s lehce kontroverzním názvem, který si rozhodně neberte osobně, budete mít hotovou za 30 minut. Ze stolu ale určitě zmizí za podstatně kratší dobu. Co budete potřebovat?
• 1 balení kulatých sušenek
• 1 balení čokoládového pudingu
• 450 ml mléka
• 250 g másla
• 2 lžíce nutelly
• podle chuti moučkový cukr
• podle potřeby čokoládová poleva
Uvařte puding, jak jste zvyklí, a nechte ho vychladnout. Máslo spolu s cukrem vyšlehejte do pěny a po lžících do ní přidávejte zchladlý puding a nutellu. Připravte si kulaté sušenky a naplňte je krémem. Pak je namočte do čokoládové pěny a dozdobte podle svého gusta. Pokud budete chtít přece jenom zapojit troubu, můžete místo kulatých sušenek upéct klasické linecké nebo máslové těsto. Záleží na vašich preferencích.
LG TIP: Pro samé cukroví vám už v ledničce nezbývá dost místa na ostatní potraviny? Zkuste se pořádně zaměřit na systém skladování. Pár užitečných rad určitě najdete v našem článku.
Nezapomněli jsme ani ty, kteří si rádi „zahřeší zdravě“. Právě pro vás jsou tu tři recepty na zdravější verze nepečeného cukroví.
Zdravé kokosové kuličky à la Raffaello
Kdo by neznal a nemiloval výborné kokosové kuličky Raffaello. Co si ale takhle udělat jejich domácí, a ještě k tomu zdravější verzi? Pojďte do toho a na zkušebních 7 kuliček si chystejte:
• 3 lžíce strouhaného kokosu (+ si něco nechte na obalení)
• 1 lžíci čekankového sirupu
• 1 lžíci kokosového mléka z plechovky
• 1 lžíci ořechového másla (například kešu, mandlové, nebo volte přímo kokosové máslo)
• 1 lžíci mletých mandlí
Následující postup je jasný – všechno smíchejte dohromady a nechte chvíli odležet v lednici. Pokud se vám bude zdát výsledné těsto příliš řídké, přisypte do něj ještě víc mletých mandlí. Z vychladlého těsta následně udělejte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu. Doporučujeme opět skladovat v chladu. Pozor! Jedná se opravdu o last minute cukroví, takže se do jeho přípravy pusťte nejdříve týden před Štědrým dnem. Chcete-li ovšem, aby vám kuličky vydržely déle, vynechte kokosové mléko a nahraďte ho větším množstvím ořechového másla.
Arašídová srdíčka s arašídovým máslem
Pro fanoušky arašídového másla jsou jako stvořená. Navíc obsahují hromadu zdravé energie a načerpáte z nich především hodně bílkovin a zdravých tuků. A to se vyplatí ne? Na výrobu 12 srdíček budete potřebovat:
• 100 g nepražených arašídů
• 100 g vlašských ořechu
• 100 g sušených meruněk
• 2 lžíce arašídového másla
• 1 lžičku medu
Sušené meruňky nakrájejte, zalijte horkou vodou a nechte je změknout. Připravte si mixér a najemno namixujte arašídy a vlašské ořechy. Poté slejte vodu z meruněk a rovněž je namixujte najemno. Vzniklé pyré smíchejte s rozmixovanými ořechy a medem, směs pořádně promíchejte a dejte ji do mrazáku zatuhnout. Po vytažení těsto vyválejte a vykrajujte z něj srdíčka, která pak znovu dejte na chvíli zatuhnout do mrazáku. Lépe se vám s nimi bude pracovat při následném slepování. K tomu už budete potřebovat jen slabou vrstvu arašídového másla.
LG TIP: Rychlé zchlazení nedělá vybraným ledničkám od LG žádný problém. Stačí, abyste si do svého chytrého telefonu stáhli aplikaci LG ThinQ. Až se objeví potřeba nepečené cukroví rychle zchladit, zapněte prostřednictvím aplikace funkci Expresní mrazení. Stejně tak můžete s její pomocí kdykoli upravit teplotu v chladničce či mrazničce.
Čokoládová pochoutka s rumem
Rum k výrobě cukroví neodmyslitelně patří, a proto má místo i v našem článku. Nejen kvůli němu tahle se tahle čokoládová dobrota ohřeje na svátečním stole jen pár minut. Co si na výrobu zhruba 40 ks nachystat?
• 100 g šmakoun švestky se skořicí
• 100 g lískooříškového čekankového krému
• 80 g rozinek
• 2 cl rumu (je to cca malý panák)
• 50 g mletých ovesných vloček
• 50 g hořké čokolády (na polevu)
• 10 g kokosového tuku (rovněž na polevu)
Suroviny na těsto vložte do mixéru a mixujte je do té doby, až z nich bude hladké těsto. Přichystejte si silikonové formičky (nebo jakékoli jiné), naplňte je těstem a dejte zatuhnout do mrazáku na zhruba 1 až 2 hodiny. Poté cukroví z formiček vyloupejte a namáčejte do rozpuštěné čokolády. Znovu ho nechte na chvíli zatuhnout v ledničce a pak už jen noste na stůl.
Z námrazy nemějte strach
Příprava nepečeného cukroví si pro nutnost jeho zchlazení většinou vyžaduje časté otevírání lednice. Nemusíte se ale obávat, rozhodně tím nedáváte podnět ke vzniku námrazy. Beznámrazová technologie LG Total No Frost, kterou jsou vybaveny chladničky a mrazničky LG, totiž tvorbě námrazy zabrání. Vy tak do vánočního úklidu rozhodně nemusíte zařazovat zdlouhavé ruční odmrazování chladničky, ba naopak! Ušetřený čas věnujte odpočinku a ochutnávce právě vytvořených nepečených dobrot.
Rychle zchlazení zajistí Door Cooling+™
Už byla řeč o tom, že součástí procesu tvorby vánočního nepečeného cukroví většinou bývá jeho zchlazení v ledničce či mrazáku. A právě v tomto případě vám budou více než nápomocné chladničky a mrazničky LG s technologií Door Cooling+™. Ve srovnání s běžnými systémy chlazení obnovuje Door Cooling+™ teplotu v chladničce až o 32 % rychleji. Průduchy v přední části spotřebiče a proud chladného vzduchu pak zajistí rychlejší a rovnoměrnější chlazení v každé části ledničky. Kromě rychleji hotového cukroví se tak můžete těšit i na déle čerstvé potraviny.