Hermelín patří snad mezi nejpopulárnější sýry, které můžete připravit doma na grilu. Na jeho ochucení koupíte jak hotové směsi, tak si můžete připravit své oblíbené koření a umíchat si vlastní směs.
Budete potřebovat:
4 hermelíny
Oblíbené koření či bylinky – perfektně se hodí
česnek, tymián, pepř, sušená cibule, sušená rajčata
Kvalitní olivový olej
Alobal nebo zapékací miska
Na salát:
Drobné listové saláty – ideálně směs
(polníček, rukola, řepa...)
Černé nebo zelené olivy
Mini cherry rajčata
Kvalitní olivový olej
Citronová šťáva nebo bílý vinný ocet
Sůl, mletý černý pepř
Hermelín se většinou griluje zabalený alespoň do dvou vrstev alobalu. Výbornou vychytávkou, hlavně v případě plynových grilů, je použití zapékací keramické misky.
Do ní položíte okořeněné kolečko hermelínu a zavřete do grilu. Za 10 až 20 minut (podle teploty v grilu) máte hotový sýr. Můžete ho jíst přímo z misky, je to pohodlné a čisté.
Když koupíte hermelín nebo camembert přímo určený na grilování, bude mít pevnější kůrku a budete mít větší jistotu, že sýr vám při grilování nevyteče.
Grilovaný hermelín podávejte na salátu, s křupavým toastovým chlebem nebo čerstvou bagetou.
Postup
- Nachystejte si čtyři kousky alobalu nebo zapékací misky. Alobal musí být dost velký, aby do něj šel zabalit hermelín a nemohlo se stát, že vám vyteče na gril.
- Olej promíchejte s vybraným kořením. Buď si kupte koření přímo určené na grilovaný hermelín, nebo použijte oblíbenou směs koření. Doporučujeme dělat si poznámky jako směs na grilování mícháte, protože když vám jedna moc zachutná, tak aby jste si vzpomněli z čeho jste směs míchali.
- Výborně chutnají i čerstvé bylinky, hlavně rozmarýn, tymián a pažitka. Ochuceným olejem potřete hermelín z obou stran i z boku.
Grilovaný hermelín podávejte na salátu, s křupavým toastovým chlebem nebo čerstvou bagetou.
- Ochucený hermelín důkladně zabalte. Kdo používá zapékací misku, tak ji lehce vymažte olejem a až potom do ní dejte okořeněný hermelín.
- Dejte balíčky alobalu na rozpálený gril a grilujte z obou stran, dokud není sýr měkký. To zjistíte snadno potlačením na alobal. Opatrně, ať vám hermelín nepraskne. U mističek je to ještě jednodušší, stačí otevřít gril a jemně zatlačit na povrch hermelínu.
- Mezitím, co se sýr griluje, připravte si salát. Bude to rychlovka. Saláty omyjte, osušte. Přidejte nakrájené olivy a rajčata. Olej, vinný ocet nebo citronovou šťávu, sůl a pepř na zálivku smíchejte metličkou. Zalijte připravený salát. Dobrou chuť!
***
Přemýšlíte, že si koupíte nový plynový gril? Poradíme vám, jak si správně vybrat.