Jablečný koláč z křehkého těsta. Nestárnoucí klasika, kterou známe od našich babiček. Jednoduchá kombinace chutí, neodolatelná vůně pečených jablek, skořice a másla v nás evokují barevný podzim a také zimní večery u krbu. Hned po prvním soustu si známý apple pie jistě zamilujete.
Jablečný koláč
Postup:
Špaldovou mouku prosejeme přes síto, vložíme k ní na kostky nakrájené studené máslo, žloutky, cukr, čekankový sirup a rukama propracujeme. Postupně dle potřeby přiléváme vodu. Vytvoříme kompaktní nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. Smícháme je se skořicí a kokosovým cukrem. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh se žloutkem a citronovým cukrem.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto na jablečný koláč vytáhneme z lednice a ze 3/4 vyválíme plát, který bude mírně přesahovat okraj formy. Vyválený plát vložíme do formy a přebytečné okraje ořežeme. Začneme vrstvit náplně. Jako první vložíme 1/2 tvarohové náplně, poté 1/2 jablečné náplně (kterou vymačkáním zbavíme přebytečné vody) a postup opakujeme. Poslední jablečnou vrstvu můžeme ještě posypat cukrem. Zbylou 1/4 těsta rozválíme a nakrájíme na tenké proužky. Proužky na koláči propleteme a potřeme bílkem. Jablečný koláč pečeme 35–40 minut. Dobrou chuť.
Pokud jste opravdu mlsný jazýček, apple pie můžete servírovat se svým oblíbeným sirupem. My doporučujeme javorový či čekankový.