Připravit správně grilované maso není nic složitého. Stačí vám dobře rozpálený gril, předem naložené maso v marinádě a hostina může začít! A třeba taková krkovice na grilu patří k velmi oblíbeným lahůdkám. Tak neváhejte a vyzkoušejte náš recept na krkovici v hořčici s gratinovanými brambory!
Ingredience (pro 4 osoby):
4× 200g plátky vepřové krkovice
1 kg brambor
5 lžic medové hořčice
4 lžíce sweet chilli omáčky
500 ml smetany ke šlehání
200 g tvrdého sýra
50 g másla
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Postup
Suroviny na marinádu (hořčice, sweet chilli omáčka, trošku soli a pepře) smíchejte v misce s víkem. Krkovici potřete marinádou, dejte do misky, přiklopte víkem a dejte na 24 hodin do lednice. Z lednice ji pak vyndejte hodinu před grilováním, ať se maso ohřeje na pokojovou teplotu.
Pokud máte gril na dřevěné uhlí, je nejvyšší čas začít s jeho rozpalováním.
Maso grilujte pár minut z každé strany. Doba grilování záleží na druhu grilu a teplotě, při které grilujete. Nepřehánějte to, aby maso nebylo příliš tuhé.
Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Nakrájejte na velice tenké plátky. Můžete použít nástavec ke kuchyňskému robotu nebo ruční struhadlo. Plátky by měly být tenké a rovnoměrné.
Nakrájené brambory dejte do velké mísy a nastrouhejte k nim nahrubo sýr. Ochuťte solí a pepřem a poté nalijte smetanu. Opravdu důkladně promíchejte, aby byly všechny brambory obalené smetanou.
Zapékací formu vymažte máslem a nasypte do ní brambory. Zarovnejte a nahoru dejte plátky másla. Můžete ještě posypat trochou sýra. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi hodinu, dokud povrch nezezlátne. Můžete zkusit napíchnout jeden plátek brambory ze středu a vyzkoušet, jestli už jsou měkké.
Máte radši brambory na grilu? Žádný problém. My jsme je pekli v jedné polovině plynového grilu při teplotě asi 190–200 °C zhruba hodinu.
Dobrou chuť!
***
Chcete si pořídit plynový gril a nevíte si rady? Tak tady vám s výběrem poradíme - Jak vybrat plynový gril.
A pokud řešíte podobné dilema u výběru sporáku, tak i zde vám můžeme poradit - Jak vybrat sporák, troubu či varnou desku.