0 Kč

Recept na narozeninový ořechový dort bez laktózy

24.06.2022

Máte ve svém okolí někoho, kdo nemůže mléčné výrobky nebo jen chcete vyzkoušet odlehčenější verzi ořechového dortu? Na narozeninové oslavě s tímto dortem určitě zazáříte. Křehký ořechový korpus s čokoládovým krémem dochucený čerstvými borůvkami a mandlemi. 

Ořechový dort

Ořechový dort bez laktózy


Korpus:

• 300 g hladké špaldové mouky

• 100 g mletých ovesných vloček

• 50 g arašídové mouky

• 75 g mletých mandlí

• špetka soli

• 2 lžičky prášku do pečení

• 2 lžičky sody

• 60 g erythritolu (třtinového cukru)

• 90 ml kokosového oleje

• 2 vejce

• 70 g čekankového sirupu (medu)

• 1 lžíce jablečného octa

• 300 ml sójového mléka

Krém:

• 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část)

• 100 g 90% čokolády (bez laktózy)

• 100 g nugátové čokolády (bez laktózy)

• špetka soli

• 3 lžíce čokoládového pudinku (prášek)

• 100 g borůvek

• rybízová marmeláda na potření korpusu

Na ozdobení:

• plátky mandlí

• borůvky

• máta

• sušené jedlé květy


Postup:

Jako první si připravíme krém. Tuhou část kokosového mléka smícháme s rozpuštěnou hořkou čokoládou. Postupně po lžičkách vmícháme pudinkový prášek se špetkou soli. Krém necháme v lednici chladit alespoň hodinu a půl (krém by měl začít tuhnout a měnit konzistenci).

Ořechový dort

Mezitím si připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 180 °C. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse vyšleháme rozpuštěný kokosový olejčekankovým sirupem, jablečným octem a žloutky. Z bílků pomocí šlehače vyšleháme tuhý sníh. Mokré ingredience vmícháme k sypké směsi, přidáme mléko a promícháme. Nakonec opatrně vmícháváme sníh z bílků. Dortovou formu o průměru 18 cm nejprve vymažeme a vysypeme, poté vlijeme těsto. Pečeme 45 minut.

Ořechový dort

Korpus rozkrojíme na dva rovnoměrné díly a necháme vychladnout. Spodní plát potřeme marmeládou a poté krémem. Borůvky rozkrojíme napůl a rozprostřeme je na krém. Druhý díl také potřeme marmeládou položíme na spodní díl a celý dort potřeme zbylým krémem. Boční a vrchní část dortu ozdobíme mandlemi, borůvkami, jedlými květy a mátou. Vložíme do lednice a nejlépe přes noc necháme dort ztuhnout.

Ořechový dort

Pokud doma nemáte rybízovou marmeládu, můžete použít například jahodovou nebo borůvkovou.

 

Ořechový dort

 

Ořechový dort

 

Dort upečený doma jistě potěší každého oslavence více než ten z cukrárny. Bude minimálně speciální tím, že ho připravíte vlastnoručně a z lásky.                                                                                    

Další aktuality

Srovnání dronů DJI: Oblíbený výrobce nabízí profesionální i dostupné drony

Srovnání dronů DJI: Oblíbený výrobce nabízí profesionální i dostupné drony

Zvažujete, že si pořídíte dron? V dnešním článku vám představíme řady dronů od oblíbené značky DJI i jednotlivé modely, jež aktuálně můžete zakoupit. V nabídce najdete dostupné drony pro nadšence i pr...... Celý článek
Jak vybrat topidlo?

Jak vybrat topidlo?

Hledáte způsob, jak vylepšit teplotní komfort v pokoji, koupelně, dílně či na chatě? Pak si nenechte ujít našeho poradce „Jak vybrat topidlo“, ve kterém se detailně podíváme na jednotlivé typy topení ...... Celý článek
Recenze: Napařovač Tefal Pure Pop ‒ Napařte záhybům pokutu

Recenze: Napařovač Tefal Pure Pop ‒ Napařte záhybům pokutu

Slyšeli jste už o ručním parním napařovači? I pro mne to byla donedávna zcela neznámá věc. A nikdy by mě nenapadlo, o co vše jsem díky své neznalosti doposud přicházela. V této recenzi vám prozradím, ...... Celý článek
Jak vysušit boty, aby se nezničily

Jak vysušit boty, aby se nezničily

Vrátili jste se z deštivé procházky s úplně mokrou obuví? Nebo vás trápí vlhkost tenisek po cvičení? Pusťte se do správného sušení bot a mějte je brzy připraveny na další použití. V tomto článku se po...... Celý článek
Co všechno umí vinotéky Haier?

Co všechno umí vinotéky Haier?

S vinotékou Haier bude víno jako v bavlnce! Na své si přijdou jak znalci, tak začínající vinaři. Vinotéky Haier se vyjímají svou všestranností a profesionalitou. Poskytují pro skladování vína ty nejle...... Celý článek