Máte ve svém okolí někoho, kdo nemůže mléčné výrobky nebo jen chcete vyzkoušet odlehčenější verzi ořechového dortu? Na narozeninové oslavě s tímto dortem určitě zazáříte. Křehký ořechový korpus s čokoládovým krémem dochucený čerstvými borůvkami a mandlemi.
Ořechový dort bez laktózy
Postup:
Jako první si připravíme krém. Tuhou část kokosového mléka smícháme s rozpuštěnou hořkou čokoládou. Postupně po lžičkách vmícháme pudinkový prášek se špetkou soli. Krém necháme v lednici chladit alespoň hodinu a půl (krém by měl začít tuhnout a měnit konzistenci).
Mezitím si připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 180 °C. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse vyšleháme rozpuštěný kokosový olej s čekankovým sirupem, jablečným octem a žloutky. Z bílků pomocí šlehače vyšleháme tuhý sníh. Mokré ingredience vmícháme k sypké směsi, přidáme mléko a promícháme. Nakonec opatrně vmícháváme sníh z bílků. Dortovou formu o průměru 18 cm nejprve vymažeme a vysypeme, poté vlijeme těsto. Pečeme 45 minut.
Korpus rozkrojíme na dva rovnoměrné díly a necháme vychladnout. Spodní plát potřeme marmeládou a poté krémem. Borůvky rozkrojíme napůl a rozprostřeme je na krém. Druhý díl také potřeme marmeládou položíme na spodní díl a celý dort potřeme zbylým krémem. Boční a vrchní část dortu ozdobíme mandlemi, borůvkami, jedlými květy a mátou. Vložíme do lednice a nejlépe přes noc necháme dort ztuhnout.
Pokud doma nemáte rybízovou marmeládu, můžete použít například jahodovou nebo borůvkovou.
Dort upečený doma jistě potěší každého oslavence více než ten z cukrárny. Bude minimálně speciální tím, že ho připravíte vlastnoručně a z lásky.