Grilovaná ryba je perfektní odlehčené jídlo, které se nikdy nepřejí. V létě můžete grilovat pod širým nebem, ale ani v zimě si grilovanou rybu nemusíte odpírat. Použijte elektrický gril Tefal Optigrill Elite a kromě ryby ugrilujte také chutnou zeleninu jako přílohu.
Budete potřebovat:
4 ks pstruha
1,5 lžičky soli
podle chuti mletý černý pepř
4 stroužky česneku
5 lžic slunečnicového oleje
6 velkých mrkví včetně listů
6 velkých petrželí včetně listů
4 lžíce másla
Ryby omyjte a osušte papírovou utěrkou. Připravte si plastovou krabičku, tak velkou, aby se do ní vešly všechny čtyři ryby. Pstruhy dejte do připravené krabičky a osolte ze všech stran i zevnitř. K ochucení použijte také čerstvě mletý pepř, podle vlastní chuti.
Česnek oloupejte, rozkrojte napůl a zevnitř vyndejte střed. Česnek nasekejte najemno nebo prolisujte. Takto připravený česnek použijte také k ochucení pstruhů ze všech stran.
Zalijte olejem. Ideální bude olej slunečnicový, kdo chce, může ho vyměnit za olivový. Krabičku přikryjte víkem a dejte do lednice. Pstruhy nechejte v marinádě minimálně pět hodin, ale klidně i přes noc.
Než rozehřejete gril, očistěte pstruhy od česneku a připravte na talíř. Půl hodiny je nechejte odpočívat při pokojové teplotě. V krabičce, ve které jste marinovali pstruhy zbyl olej a česnek. Mrkev a petržel pouze omyjte, odkrojte zelené listy tak, aby kousek zeleného stonku zůstal na kořenu. Nakrájejte na dlouhé plátky. Ideálně každý kousek zeleniny na čtyři plátky. Dejte do oleje s česnekem, promíchejte, aby se zelenina obalila. Lehce osolte a ochuťte pepřem. Nechejte marinovat půl hodiny při pokojové teplotě.
Můžete zapnout gril. Zvolte jaký druh potravin budete grilovat – ryby. Zmáčkněte start a čekejte, až se gril zahřeje. Po zvukovém signálu gril otevřete a dejte do něj pstruhy. Podle velikosti vejdou do grilu dva až tři kousky. Gril zavřete. Nyní bude chvilku trvat, než gril spočítá dobu potřebnou k ugrilování pstruhů.
Sledujte barevné okýnko a pstruhy vyjměte až budou připravení podle vaší chuti.
Stejně grilujte všechny ryby. Až budou hotové, na grilu Tefal Optigrill Elite zvolte program pro zeleninu. Ideální bude program „brambory“. Zeleninu vyndejte až bude připravená podle vaší chuti. Stáhněte ji do odkapávací misky pod grilem. Sem totiž vytékala šťáva z ryb, která vám pomůže zeleninu dokonale dochutit.
Ihned přesypejte horkou zeleninu do mísy. Přidejte máslo nakrájené na kousky a nadrobno nasekanou zelenou nať z jedné mrkve a z jedné petržele. Promíchejte, máslo se rozpustí. Podle chuti můžete ještě dochutit solí a pepřem.
Na talíři podávejte zeleninu s grilovanými pstruhy.