0 Kč

Recept: Piškotový velikonoční beránek

01.04.2020
Velikonoční beránek patří mezi stálice na slavnostním jarní stole. Ať už se rozhodnete ozdobit ho na závěr polevou z bílkového sněhu nebo jen pocukrovat, budete nadšení chutí nadýchaného piškotového těsta.

Velikonoční beránek

Budete potřebovat:

5 vajec
250 g cukru krupice
125 g polohrubé mouky
125 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
120 ml slunečnicového oleje

Troubu si předehřejte na 200 °C, horní a dolní ohřev. Celá vajíčka vyklepněte do mísy robota. Přidejte cukr. Nasaďte šlehací metlu a na nejvyšší výkon vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte oleje a ještě na nižší rychlost promíchejte.

Obě mouky a prášek do pečiva smíchejte v menší misce a po částech vmíchejte do sladké vaječné směsi. Důkladně smíchanou směs vlijte do formy na beránka, kterou jste velice důkladně vymazali olejem, sádlem nebo vystříkali olejem ve spreji. Poté vysypejte polohrubou moukou. Dejte si opravdu záležet, protože i sebemenší místo, které při tomto kroku vynecháte, se může pomstít tím, že díky němu beránek nepůjde z formy vyklopit.

Těsto nalijte do předního dílu formy na beránka a přiklopte zadním dílem. Kdo má beránka jednodílného, nepřiklápí.

Formu dejte do vyhřáté trouby a pečte 15 minut. Po této době ztlumte teplotu na 180 °C a dopečte ještě dalších 30 minut. Opatrně odklopte horní díl formy a do beránka píchněte špejli. Tak zjistíte, zda už je upečený. Špejle by měla vyjít ven neušpiněná od těsta, maximálně s několika drobečky.

Upečeného beránka vyndejte z trouby a formu zabalte do vlhké utěrky. Nechejte úplně vychladnout. Nezkoušejte beránka vyklopit dříve, mohl by se vám vyklopit necelý nebo by se mohl roztrhnout. Chladnout bude asi hodinku až dvě. Až po této době ho opatrně vyklopte a beránek je na světě!

Hotového beránka na talíři posypejte moučkovým cukrem a ozdobte mašličkou.

Chcete si svátky jara ještě víc zpříjemnjit. Inspirujte se našimi tipy a vyrobre si doma krásnou velikonoční dekoraci.

Další aktuality

Srovnání dronů DJI: Oblíbený výrobce nabízí profesionální i dostupné drony

Srovnání dronů DJI: Oblíbený výrobce nabízí profesionální i dostupné drony

Zvažujete, že si pořídíte dron? V dnešním článku vám představíme řady dronů od oblíbené značky DJI i jednotlivé modely, jež aktuálně můžete zakoupit. V nabídce najdete dostupné drony pro nadšence i pr...... Celý článek
Jak vybrat topidlo?

Jak vybrat topidlo?

Hledáte způsob, jak vylepšit teplotní komfort v pokoji, koupelně, dílně či na chatě? Pak si nenechte ujít našeho poradce „Jak vybrat topidlo“, ve kterém se detailně podíváme na jednotlivé typy topení ...... Celý článek
Recenze: Napařovač Tefal Pure Pop ‒ Napařte záhybům pokutu

Recenze: Napařovač Tefal Pure Pop ‒ Napařte záhybům pokutu

Slyšeli jste už o ručním parním napařovači? I pro mne to byla donedávna zcela neznámá věc. A nikdy by mě nenapadlo, o co vše jsem díky své neznalosti doposud přicházela. V této recenzi vám prozradím, ...... Celý článek
Jak vysušit boty, aby se nezničily

Jak vysušit boty, aby se nezničily

Vrátili jste se z deštivé procházky s úplně mokrou obuví? Nebo vás trápí vlhkost tenisek po cvičení? Pusťte se do správného sušení bot a mějte je brzy připraveny na další použití. V tomto článku se po...... Celý článek
Co všechno umí vinotéky Haier?

Co všechno umí vinotéky Haier?

S vinotékou Haier bude víno jako v bavlnce! Na své si přijdou jak znalci, tak začínající vinaři. Vinotéky Haier se vyjímají svou všestranností a profesionalitou. Poskytují pro skladování vína ty nejle...... Celý článek