Velikonoční beránek patří mezi stálice na slavnostním jarní stole. Ať už se rozhodnete ozdobit ho na závěr polevou z bílkového sněhu nebo jen pocukrovat, budete nadšení chutí nadýchaného piškotového těsta.
Budete potřebovat:
5 vajec
250 g cukru krupice
125 g polohrubé mouky
125 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
120 ml slunečnicového oleje
Troubu si předehřejte na 200 °C, horní a dolní ohřev. Celá vajíčka vyklepněte do mísy robota. Přidejte cukr. Nasaďte šlehací metlu a na nejvyšší výkon vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte oleje a ještě na nižší rychlost promíchejte.
Obě mouky a prášek do pečiva smíchejte v menší misce a po částech vmíchejte do sladké vaječné směsi. Důkladně smíchanou směs vlijte do formy na beránka, kterou jste velice důkladně vymazali olejem, sádlem nebo vystříkali olejem ve spreji. Poté vysypejte polohrubou moukou. Dejte si opravdu záležet, protože i sebemenší místo, které při tomto kroku vynecháte, se může pomstít tím, že díky němu beránek nepůjde z formy vyklopit.
Těsto nalijte do předního dílu formy na beránka a přiklopte zadním dílem. Kdo má beránka jednodílného, nepřiklápí.
Formu dejte do vyhřáté trouby a pečte 15 minut. Po této době ztlumte teplotu na 180 °C a dopečte ještě dalších 30 minut. Opatrně odklopte horní díl formy a do beránka píchněte špejli. Tak zjistíte, zda už je upečený. Špejle by měla vyjít ven neušpiněná od těsta, maximálně s několika drobečky.
Upečeného beránka vyndejte z trouby a formu zabalte do vlhké utěrky. Nechejte úplně vychladnout. Nezkoušejte beránka vyklopit dříve, mohl by se vám vyklopit necelý nebo by se mohl roztrhnout. Chladnout bude asi hodinku až dvě. Až po této době ho opatrně vyklopte a beránek je na světě!
Hotového beránka na talíři posypejte moučkovým cukrem a ozdobte mašličkou.
Chcete si svátky jara ještě víc zpříjemnjit. Inspirujte se našimi tipy a vyrobre si doma krásnou velikonoční dekoraci.